Before&after: cum au amenajat o terasă de 65 metri pătrați ca pe o grădină, cu plante japoneze, magnolie, zmeură și arbuști
publicat pe 25 iul. 2022Grădinăritul crește nivelul de serotonină și întărește sistemul imunitar. O grădină, la casă sau la apartament, te face să stai mai mult timp cu mâinile în pământ și mai puțin cu ochii în ecrane.
Îți povestim acum despre o terasă liniștitoare din București, amenajată astfel încât să aducă acasă un colț veritabil de natură. Prin speciile de plante alese, ea rămâne frumoasă și interesantă pe tot parcursul anului.
Terasa de 65 metri pătrați este punctul forte al unui apartament situat într-un bloc stil „boutique”, construit în jur de 2007, într-o zonă liniștită din București.
În 2021, proprietarii, o familie tânără cu doi copii, au decis că e timpul pentru o schimbare și au hotărât să reamenajeze întreaga locuință împreună cu echipa Bee-studio, cu care mai colaboraseră anterior. Deoarece soțul este extrem de pasionat de natură și merge frecvent la pescuit, materialele și finisajele naturale au fost alegerea firească, atât pe terasă cât și în apartament.
O terasă ca o grădină
Prin designul terasei, arhitectul Costin Irimia, coordonatorul proiectului, a vrut să creeze starea confortabilă de grădină privată și a conceput inclusiv sistemul de iluminat și cel de udare automatizată.
Au păstrat gresia și hidroizolația deja existente, peste care au turnat o hidroizolație suplimentară și apoi au montat o gresie nouă, flotantă. În rest au schimbat absolut tot, inclusiv tabla de pe parapetul perimetral, pe care au înlocuit-o cu glafuri din gresie groasă, prevăzute cu wasser-nas („picurător”) pe ambele laturi.
Pentru pardoseală, au folosit o gresie flotantă care imită foarte bine calcarul, dar este mai rezistentă decât acesta și nu necesită întreținere. Jardinierele custom îmbrăcate în pin tratat termic, desenate de Costin, aduc o notă primitoare, atât prin materialul lemnos cât și prin forma curbă.
Amenajarea terasei, jardinierele și grădina au costat in jur de 27.500 euro (inclusiv instalațiile de udat și de iluminat). Cel mai mult au costat realizarea jardinierelor și gresia, care a fost de cea mai bună calitate și a fost prelucrată cu tăieri la waterjet.
Cum au ales speciile de plante din grădină
Terasa cuprinde mai multe specii de plante, alese astfel încât grădina să fie interesantă din punct de vedere cromatic în toate perioadele anului. Le-au cumpărat de la Silva Group, care i-au ajutat cu sfaturi și consiliere.
„Primăvara devreme înflorește magnolia, apoi azaleea, după care apar florile albe de Pyracantha. Toată vara, ochii se bucură de albastrul și violetul lavandei, iar Pyracantha își menține fructele portocalii și roșii de toamna până adânc în iarnă”, descrie Costin.
Pyracantha este un arbust decorativ care se remarcă prin intensitatea culorii fructelor, care cresc în buchețele – l-ai remarcat cu siguranță în parcuri. Poți citi aici despre alți copaci care rămân verzi iarna.
În jardiniera principală, au ales o plantare de inspirație japoneză, cu ienuperi târâtori, un pin care crește sub formă de tufă și doi arbuști de Pyracantha, unul cu fructe roșii și celălat cu fructe portocalii. Plantele din jardinieră au și rolul de a obtura priveliștea spre o clădire degradată din vecinătate, iar Pyracantha, o plantă cu spini, îi împiedică pe cei mici să se urce aici, de unde ar putea cădea.
În a doua jardinieră au plantat o magnolie multifloră, Pink Beauty, menită să devină „Prima Donna grădinii” și azalee albă. A treia jardinieră, cea mai joasă, găzduiește ierburi aromatice, lavandă, zmeur galben (o specie care oferă fructe deosebit de parfumate) și căpșune.
Trei sfaturi de la arh. Costin Irimia pentru o amenajare de terasă:
1. Apelează la un profesionist. Chiar dacă lucrurile par simple la prima vedere, dacă vrei să faci un lucru cum trebuie, situația devine foarte complexă (hidroizolații, drenaje, materiale de finisaj și prelucrările lor, plante potrivite în pământ potrivit, cu apă atât cât au nevoie, tratamente preventive, etc.);
2. Alocă un buget adecvat pentru a face un lucru de calitate. Așa cum spune un proverb japonez ‚ „dacă un lucru merită să fie făcut, atunci trebuie făcut bine’’. Iar o grădină în oraș este un privilegiu de a avea o oază de echilibru și respiro, atât de necesară în jungla citadină.
3. Nu te grăbi. Totul cere timpul său.
Foto: Costin Irimia
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.