Cum poți folosi culoarea anului 2024 în designul interior al casei tale simplu și deloc costisitor
publicat pe 18 mart. 2024O nuanță caldă, cozy și pastelată, Peach Fuzz a fost declarată de Institutul Pantone drept culoarea anului 2024. În design interior, aceasta poate fi folosită ca punct de pornire pentru întreaga paletă cromatică, însă poate fi integrată și prin accente subtile, care nu necesită nici renovări, nici investiții exagerate. Am creat un ghid cu exemple care te vor ajuta să o folosești în amenajarea ta.
Cum integrezi Peach Fuzz, culoarea anului 2024, în designul interior
Cel mai simplu mod de a alege o paletă cromatică pentru locuința ta este să folosești roata culorilor. De exemplu, dacă vrei să folosești în amenajarea casei tale culoarea Pantone 2024 cu accente complementare care să creeze contraste intense, încearcă să controlezi cantitatea de culoare folosită în proporție cu complementarul ei. Recomandarea arhitectei Iunia Buricescu este să folosești o pătrime dintr-o culoare la trei pătrimi din complementarul ei.
„Desigur, poți opta și pentru o culoare dominantă, iar culoarea complementară ei să fie doar un accent cromatic reprezentat pin diferite accesorii (obiecte mici de mobilier, obiecte decorative, plante etc.), spune Iunia.
O altă metodă prin care poți integra culoarea anului 2024 în design interior alături de contraste puternice este folosirea triadelor. Folosește roata culorilor pentru a alege trei nuanțe din paletă între care poți desena laturile unui triunghi echilateral.
Dacă vrei mai degrabă să eviți contrastele puternice să creezi o uniformitate cromatică relaxantă pentru ochi, poți folosi culorile analog. Mai precis, alege două, trei sau maximum patru culori alăturate de pe roata culorilor.
Prin obiecte decorative
Poți introduce culoarea anului 2024 în design interior prin metode necostisitoare, în cazul în care nu aveai în plan o reamenajare completă, ori nu dispui de un buget suficient pentru lucrări de refinisare. O metodă simplă este introducerea, din loc în loc, a diverselor obiecte decorative în nuanța piersicii. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a găsi locul potrivit pentru ele în casă, în funcție de paleta de culori prezentă deja în locuința ta.
Prin textile
Un alt mod simplu prin care să introduci Peach Fuzz în amenajare sunt accesoriile textile, în care din nou, nu este nevoie să investești peste măsură. Folosește un set nou de draperii, o lenjerie de pat, fețe de pernă decorative pentru a insera accente piersicii în dormitor sau în living. Texturile sunt și ele importante, iar materialele precum catifeaua sau chenille imită cu succes puful de piersică.
Prin finisaje pentru pereți
Totuși, dacă ești gata să faci schimbări mai mari în locuință, pereții sunt un canvas perfect pentru a aduce culoarea anului 2024 în design interior. Fie prin vopsea lavabilă, fie prin finisaje ceramice, poți crea pete de culoare prin pereți-accent finisați în nuanțe de roz-oranj mătuite.
Ce semnificație are culoarea Peach Fuzz
„O nuanță cozy de piersică, cuibărită atât de bine între roz și portocaliu, PANTONE 13-1023 Peach Fuzz aduce apartenență, inspiră la recalibrare și la îngrijire, prin faptul că evocă un aer calm și oferă un spațiu în care să fim, să simțim, să ne vindecăm și să prosperăm, fie că ne petrecem timpul cu ceilalți, fie că ne bucurăm de un moment cu noi înșine”, spune Leatrice Eiseman, Director Executiv, Pantone Color Institute, în anunțul culorii anului 2024.
Cum au integrat arhitecții culoarea anului în amenajarea casei
Un proiect despre care am scris în Lovedeco și în care este integrată culoarea anului 2024 în design interior este cel realizat de arhitecta Cristina Micu. Deși este finalizată în ianuarie 2021, cu mult înainte ca această nuanță să fie aleasă de Pantone, amenajarea integrează rozul piersică și îl combină armonios cu un roșu sangria intens, contrastant. Accentele se desfășoară pe un fundal neutru și luminos, care creează o atmosferă relaxantă. Poți descoperi toate detaliile apartamentului în acest articol.
Am descoperit un alt accent de piersică în proiectul realizat de designerii Cătălin David și Carina Lazăr, de la Davidsign. Apartamentul este situat într-o clădire din Oradea construită la începutul secolului al XIX-lea, iar cărămida rămasă la vedere și grinzile din lemn expuse contribuie la paleta cromatică a amenajării. Pereții sunt vopsiți în alb și reflectă în întregul spațiu accentele calde ale mobilierului și accesoriilor. În living, contrastul a fost introdus prin fotoliul în culoarea piersicii coapte, un ton apropiat de cel al nuanței Peachy Fuzz. Poți vedea întreaga amenajare în acest articol.
-
LIFE
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
-
Sponsored
Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
-
DESIGN INTERIOR
9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.