UTILE

Cu ce se scot petele de ulei de motor de pe haine: idei simple și la îndemână

publicat pe 13 mai 2024

  Petele de ulei de motor pot să afecteze iremediabil țesătura unei haine. Dacă vrei să le scoți, trebuie să acționezi rapid și cu substanțele potrivite. Uite cu ce se scot petele de ulei de motor de pe haine. Ingredientele comune de prin casă îți vor fi de real ajutor. 

  Cu ce se scot petele de ulei de motor 

  Petele de ulei de motor nu sunt cele mai comune și nici cele mai ușor de scos de pe hainele pătate. Dacă îți pătezi o haină cu ulei de motor, atunci trebuie să acționezi foarte repede. Ține minte că petele pot să fie scoase cât încă nu sunt uscate. În acest caz, cele mai comune substanțe și ingrediente de prin casă îți pot fi de folos. 

  Îți explicăm în cele ce urmează cum să scoți petele de ulei de motor cu câteva trucuri și idei la îndemână. 

  PRO TIP: chiar dacă primul instinct ar fi să cureți haina cu o cârpă sau un prosop, nu face acest lucru. Prin acest procedeu, uleiul de motor se răspândește pe o suprafață mai mare a hainei. Și pătrunde adânc în țesătură. Fapt care va face curățarea hainei o sarcină extrem de dificilă. 

  Cu bicarbonat de sodiu

  bicarbonat de sodiu pentru a scoate petele de ulei de motor
  Bicarbonatul de sodiu trage surplusul de ulei din țesătură

  Odată ce ai sesizat că ai pete de ulei de motor pe haină, presară rapid bicarbonat de sodiu pe zona afectată. Substanța are menirea de a absorbi surplusul de ulei și de a nu permite acestuia să se răspândească pe o suprafață mai mare, în restul fibrelor. Același efect îl pot avea creta, pudra de talc sau amidonul de porumb. 

  După ce ai pus bicarbonat de sodiu pe pată, lasă să acționeze preț de câteva minute. Freacă apoi pata cu săpun de rufe și lasă până la patru ore să își facă efectul. După acest timp, freacă zona hainei cu o cârpă abrazivă și pune-o la mașina de spălat, la un program normal, potrivit indicațiilor de pe etichetă. 

  Cu pastă de dinți

  pastă de dinti pentru indepartarea petelor de ulei de motor
  Ține pasta de dinți un timp limitat pe haine pentru a nu le decolora

  Un produs de zi cu zi, foarte de folos în combaterea petelor de ulei de motor, pasta de dinți este recomandată în cazul petelor proaspete

  Pasta de dinți trebuie aplicată pe pată și lăsată să acționeze timp de câteva ore. Verifică din când în când acțiunea pastei pe haină. Asta pentru că dacă este lăsată prea mult, pasta de dinți poate decolora țesătura. După ce sesizezi că urmele de pete dispar, clătește pasta cu apă fierbinte. Apoi, pune haina la mașina de spălat. 

  Cu detergent lichid de vase

  Chiar și detergentul de vase poate să fie o soluție pentru petele de ulei proaspete. Asta pentru că are în compoziție substanțe care trag și mențin grăsimea într-un singur loc. 

  Pune o cantitate mare de detergent de vase peste pata de ulei și lasă să acționeze pentru minim trei ore. Freacă apoi haina cu o cârpă mai dură, clătește cu apă caldă și pune-o la spălat. 

  Cu amoniac

  Amoniacul trebuie amestecat în părți egale cu apă caldă. Soluția rezultată se aplică pe pata de ulei de motor și trebuie lăsată să acționeze pentru maxim 20 de minute. Haina pătată se spală apoi la mașina de spălat conform indicațiilor de pe etichetă. 

  Alte substanțe care te ajută să scoți petele de ulei de motor

  Există și alte tipuri de substanțe care îți pot fi de folos în combaterea unei pete de ulei de motor. Iată ce mai poți folosi: 

  • fixativ de păr: pulverizează peste pată și lasă să acționeze pentru maxim 30 de minute. Uleiul va fi absorbit, după care haine trebuie spălată; 
  • apă oxigenată: foarte utilă pentru petele de ulei de pe hainele albe. Acoperă pata cu apă oxigenată, lasă să acționeze câteva minute și spal-o; 
  • băutură carbogazoasă: acționează precum apa oxigenată, dar fără să decoloreze hainele. După ce pata dispare, haina trebuie spălată cu detergent, conform indicațiilor de pe etichetă; 
  • sare: are rolul de a absorbi uleiul din țesătură. Ca să funcționeze eficient, sarea trebuie presărată peste pată când este proaspătă. 

  Cum scoți petele de ulei alimentar de pe haine 

  Petele provocate de uleiul alimentar sunt, de asemenea, greu de scos dacă nu acționezi la timp. Mai ales în cazul petele de pe hainele colorate sau în cazul petelor vechi de ulei. 

  Ca să știi cum să scoți petele de ulei alimentar de pe haine, găsești aici o serie întreagă de recomandări și pași de urmat. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cu ce se scot petele de ulei de motor de pe haine: idei simple și la îndemân�...