CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Ghidul controversat, dar cu adevărat eficient al curățării oricăror tipuri de pete de pe canapea

publicat pe 05 mart. 2024

    Să te repezi după sticla de oțet imediat cum ai observat o pată pe canapea este ca și cum ai juca ruleta rusească, dar în cazul ăsta potențiala victimă este mobila ta. Sunt șanse să funcționeze, dar sunt șanse la fel de mari să faci dintr-o pată benignă una imposibil de îndepărtat. Iată un ghid controversat, dar care include metode cu adevărat eficiente de curățare a petelor de pe canapea.

    Întâi de toate, adună cât mai multe informații

    Înainte să aplici diverse trucuri cu fel de fel de substanțe făcute în casă, adună toate informațiile necesare. În primul rând, verifică eticheta canapelei (dacă nu ai îndepărtat-o din motive estetice). Aceasta îți va spune din ce tip de material este făcută tapițeria, cu ce ai voie și cu ce nu ai voie să o cureți, dacă poate fi expusă la apă, aburi, căldură și așa mai departe.

    O a doua informație pe care este crucial să o iei în considerare este tipul de pată. Acestea se clasifică, în general, în funcție de substanțele care le cauzează, astfel:

    Pete permanente – sunt acelea cauzate de produse cosmetice, coloranți alimentari, vopseluri puternice, urme vechi de urină și substanțe acide. Din păcate, astfel de pete sunt aproape imposibil de curățat, mai ales dacă nu te ocupi de ele imediat și le-ai găsit gata uscate. Compușii acestora pot dăuna în profunzime fibrei și o pot deteriora permanent. Există soluții de curățare și pentru acest tip de pete pe canapea, însă ele pot doar îmbunătăți situația până la un punct.

    Pete cauzate de tanin – taninul este o substanță găsită adesea în băuturi precum cafea, ceai, bere, cidru, vin roșu, oțet balsamic, sucuri de fructe și chiar ciocolată, în special cea amară. Se mai găsesc și în lemn, dar este foarte puțin probabil să te confrunți cu o pată cauzată de lemn pe o canapea.

    Pete cauzate de proteine – în general, acestea se găsesc în substanțele care conțin organisme vii. Fluide corporale, sânge, medicamente care conțin zahăr, mucegai, igrasie, chiar și anumite tipuri de alimente sau băuturi.

    Pete cauzate de uleiuri – pot apărea din cauza mâncărurilor grase, uleiului de motor, gumei de mestecat, anumitor produse cosmetice, medicamente de tip unguent, diverși adezivi și chiar ceară de la lumânări.

    Odată ce ai aceste două informații la îndemână, poți trece la următorul pas – să începi procesul proriu-zis curățare pentru a îndepărta petele de pe canapea.

    Tipuri de materiale pe care le poți curăța acasă

    serviciu curatare canapele
    Anumite materiale au nevoi speciale așa că cel mai bine apelezi la un serviciu de curățare pentru canapele

    Unele materiale sunt mai sensibile decât altele și întotdeauna prima opțiune ar trebui să fie un serviciu specializat de curățare pentru pete pe canapea. Orice expert îți va recomanda această soluție nu pentru a-și îmbogăți portofoliul de clienți, ci pentru a preveni un potențial dezastru pe care nici măcar ei nu vor mai putea să-l repare. În loc să pierzi timp și efort cu metode DIY, doar pentru a realiza pe parcurs că ai înrăutățit situația și va trebui oricum să plătești un specialist, apelează din prima la un astfel de serviciu.

    Totuși, există și tipuri de materiale care pot fi curățate acasă în siguranță. Cele textile sunt adesea cel mai puțin pretențioase. Fibrele sintetice precum poliesterul, nailonul sau acrilicul pot fi curățate cu soluții pe bază apă fără grijă. La fel și microfibra sau unele amestecuri care includ și fibre sintetice.

    Cum să nu dai niciodată greș: după ce ai ales metoda de curățare pentru pete pe canapea care ți se pare ție potrivită, fă un test înainte să o aplici direct pe pată. Alege un colț ascuns al canapelei și încearcă în zona aceea soluția de curățare, pentru a afla cum reacționează materialul la ea. Dacă nu pare să dăuneze tapițeriei, atunci poți să o aplici cu încredere și pe pată.

    Curățarea petelor de pe o canapea din material textil

    Dacă ai o canapea din material textil, atunci o poți curăța cu diverse substanțe din comerț sau chiar soluții preparate acasă, din ingrediente pe care le ai la îndemână. Da, inclusiv oțet, însă află mai întâi dacă acesta este eficient pentru tipul de pată cu care te confrunți.

    Metode de curățare pentru pete de vin, cafea sau ceai pe canapea

    curatare pete cafea canapea
    Dacă te ocupi de ele cât sunt proaspete, petele de cafea pot fi îndepărtate cu ușurință

    Cum spuneam, băuturile precum vinul roșu, cafeaua sau ceaiul conțin o substanță numită tanin, care poate lăsa pete maronii sau galbene pe materiale. În unele cazuri, aceste pete pot fi permanente, în special dacă băutura vărsată era fierbinte la momentul accidentului.

    Ce ai de făcut: acționează rapid și, înainte să lași pata să se usuce, încearcă să o clătești. Tapotează zona afectată cu un prosop umezit cu apă rece. Încearcă să nu saturezi pata cu apă, fiindcă se va infiltra în umplutura canapelei. Și nu freca zona – tapotează întotdeauna, pentru a evita scămoșarea materialului. Repetă procesul până când nu mai iese culoarea din pată, iar apoi poți începe să aplici și un detergent pentru canapea din comerț. Cu răbdare și grijă, este posibil chiar să reușești să scoți de tot pata.

    Soluții pentru pete de lapte

    curatare pete lapte canapea
    Folosește un detergent cu enzime pentru curățare când te confrunți cu pete de lapte pe canapea

    Ca să scapi de petele de lapte de pe canapea, ține cont că ele sunt cauzate de proteine. Ideal este să le cureți imediat cum apar, fiindcă laptele poate fi gras și poate atrage bacterii, ceea ce în timp va rezulta într-un miros greu de suportat. Dacă pata s-a uscat deja, specialiștii recomandă să nu mai încerci să o îndepărtezi acasă, ci să apelezi la un serviciu special.

    Dacă pata este proaspătă: folosește un detergent pe bază de enzime, special pentru a îndepărta petele cauzate de proteine. Acoperă pata cu el și lasă-l să acționeze conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar apoi îndepărtează-l, treptat, cu o cârpă umedă. Este musai să folosești apă rece în curățarea petelor de lapte, iaurt și alte lactate, fiindcă apa fierbinte poate complica și mai mult situația.

    Metode de curățare pentru pete de grăsime pe canapea

    Folosește acizi pentru a îndepărta petele de grăsime – ai nevoie de solvenți puternici pentru a reuși să le îndepărtezi, dar nu e imposibil. Înainte să aplici substanța pe pată, ia rola de prosoape de hârtie și tapotează zona până când reușești să absorbi în totalitate grăsimea. O metodă populară pentru astfel de pete este să presari bicarbonat de sodiu pe zona afectată și să îl lași să stea câteva ore. Acesta va absorbi pe cât posibil din grăsime și la final îl poți îndepărta cu aspiratorul.

    Ultimul pas este aplicarea unei soluții speciale, pe bază de acizi – cum este acidul citric. Dacă nu ai nimic la îndemână poți încerca și metodele cu oțet din vin alb, însă nu sunt întotdeauna eficiente. La final, folosește un prosop umed pentru a îndepărta, treptat, substanța. Metoda poate fi eficientă și în cazul petelor lăsate de produse cosmetice.

    Petele de sânge se îndepărtează cu apă rece

    Petele de sânge sunt cauzate de proteine deci este musai să le tratezi cu apă rece. Încearcă să îndepărtezi cât mai mult din pată prin tapotare cu un prosop umezit doar cu apă. Apoi, folosește un produs de curățare special, pe bază de apă, ori un amestec făcut din săpun lichid și apă rece. În mod normal, nu ai nevoie de solvenți și acizi pentru îndepărtarea petelor de sânge. Apoi clătește treptat zona pentru a îndepărta orice urmă de detergent și sânge. Dacă nu se duce după încercări repetate, contactează un specialist. Nu freca materialul și nu folosii perii, altfel riști să deteriorezi fibra.

    Oțetul sau votca pot fi eficiente pentru petele de urină

    miros urina pisici in canapea
    Mirosul de urină de pisică poate fi neutralizat cu oțet sau votcă

    Petele de urină și în special cele de urină de animale sunt neplăcute nu doar prin aspect, ci și prin mirosul înțepător care pare imposibil de scos. De aceea, este foarte important să tratezi pata înainte să apuce să se usuce. Dacă ai o canapea a cărei tapițerii rezistă la umezeală, atunci te ocupa de pete și acasă. Însă unele materiale sunt mai absorbante decât altele, caz în care e cu adevărat necesar să ceri ajutorul unui specialist, fiindcă va avea la îndemână aparate special făcute pentru a extrage diferite lichide din tapițerii.

    Petele în sine sunt ușor de înlăturat cu apă rece, însă pentru miros vei avea nevoie de o substanță care îl poate neutraliza. Oțetul sau votca pulverizate pe zona problematică pot înlătura mirosul neplăcut de urină, atât timp cât el nu a pătruns prea adânc în material. Nu îți face griji, nu îți va mirosi canapeaua a oțet decât până când se usucă.

    Metoda eficientă de curățare pentru pete de ojă pe canapea

    Petele de ojă se întăresc și par aproape imposibil de curățat de pe canapea sau alte materiale textile. Iar dacă ai încercat să le îndepărtezi cu acetonă, probabil ți-ai dat deja seama că nu acționează la fel ca pe unghii. Metoda cu adevărat eficientă de curățare pentru pete de ojă de pe canapea este să folosești un gel citric. Aplică gel pe pată și lasă-l să acționeze câteva minute, până când oja începe să se înmoaie. Apoi folosește prosoape de hârtie pentru a absorbi oja care începe să se ia. Repetă procesul până când nu se mi ia nimic pe prosoapele de hârtie, iar la final clătește zona cu o cârpă umezită și usucă materialul prin tapotare.

    Cum să cureți o canapea din piele

    curatare canapea piele
    Un produs potrivit de curățare pentru o canapea din piele degresează și hidratează materialul în același timp

    Metoda de curățare de pete de pe o canapea din piele este una simplă, fiindcă materialul este impermeabil și se pătează mai greu decât fibrele textile. Este suficient să folosești o lavetă umedă și un detergent special pentru piele, pentru a îndepărta orice tip de murdărie. Nu folosi alte tipuri de detergenți, fiindcă aceștia pot usca și degrada pielea. Detergenții dedicați sunt speciali făcuți pentru a degresa și a hidrata acest tip de material, lucru esențial pentru rezistența sa în timp.

    Curățarea uscată a canapelei

    Pentru materialele care nu suportă contactul cu apa și detergenții lichizi, este recomandat să folosești metode uscate de curățare pentru pete pe canapea.

    Folosește un aspirator

    Aspirarea regulată a canapelei este un bun obicei care va preveni murdărirea ei în timp. Prin îndepărtarea prafului, eviți formarea imediată a unei pete atunci când stropești materialul accidental cu apă sau alte lichide.

    Periile pentru curățare trebuie folosite cu atenție

    Deși sunt utile pentru curățarea uscată, periile nu sunt potrivite pentru toate tipurile de materiale. În cazul tapițeriilor textile precum stofa, ele pot duce la scămoșarea fibrei. Pe de altă parte, pot fi eficiente pentru curățarea unei canapele din catifea. Întotdeauna încearcă să nu aplici prea multă forță când folosești peria și să încerci să tragi spre tine murdăria din fibră, în loc să o împingi mai adânc în material.

    Presară bicarbonat de sodiu pe material pentru a împrospăta mirosul

    Bicarbonatul de sodiu poate fi util în neutralizarea mirosurilor în metodele de curățare uscată pentru pete pe canapea. Pur și simplu presară pulberea pe zona-problemă și lasă bicarbonatul să stea câteva ore bune, pentru a absorbi mirosul. Apoi, îndepărtează-l cu un aspirator.

    Indiferent ce tip de canapea ai, câteva reguli de bază sunt importante de reținut:

    1. În loc să freci, tapotează.

    2. Testează orice soluție și metodă pe un colț ascuns al canapelei.

    3. Alege soluția potrivită în funcție de tipul de pată și de material.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments