CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se curăță guma de mestecat de pe haine și alte lucruri din casă

  Guma de mestecat ajunge din păcate adesea în locurile în care nu ar trebui: pe scaune, sub birouri, pe covoare și pe trotuare. Fiindcă e atât de lipicioasă, o pată de gumă de mestecat adună multă murdărie și praf, ceea ce înrăutățește și mai mult situația. Ca să cureți petele de gumă de mestecat trebuie de obicei să o faci în două etape: scoți grosul, apoi ataci reziduul lipicios cu un detergent sau cu o soluție pentru pete.

  Cu puțină perseverență, poți să scoți guma de pe aproape orice suprafață. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l faci este să bagi în mașina de spălat lucruri pătate de gumă sau, mai rău, la uscător. Căldura din uscător va păta iremediabil haina și va topi guma, așa că se va transfera rapid și la alte haine. Ca să-ți venim în ajutor am alcătuit un ghid, inspirat de la The Spruce care te învață pas cu pas cu ce se curăță guma de mestecat de pe haine, de pe pantofi, covoare și tapiserii.

  Cu ce se curăță guma de mestecat de pe haine

  Cu ce se curăță guma de pe haine

  Înainte să începi

  Dacă pe eticheta articolul de îmbrăcăminte scrie că se spală doar la curățătorie, întărește guma (găsești instrucțiunile mai jos) și apoi scoate cât poți de mult din reziduu. Du cât mai rapid haina la curățătorie și arată celor de acolo pata de gumă de mestecat.

  1. Întărește guma

  Pune articolul de îmbrăcăminte într-o pungă de plastic și apoi la congelator pentru câteva ore. Metoda asta este bună mai ales dacă guma s-a topit în uscător sau s-a împrăștiat pe o suprafață mai mare a materialului textil. Alternativ, dacă pata de gumă este relativ mică, pune cuburi de gheață într-o pungă de plastic și apoi pe haină timp de câteva minute.

  2. Răzuiește guma

  Scoate haina din congelator (sau dă la o parte punga cu gheață) și imediat răzuiește guma cu un cuțit de întins sau cu marginea unui card de credit (sau alt card de plastic tare). Scopul este să scoți cât mai mult din gumă. Dacă nu reușești, repetă pasul unu și încearcă din nou.

  3. Tratează pata

  Tratează pata rămasă cu un amestec egal din detergent de vase lichid și oțet alb. Freacă ușor soluția pe bucata de material și las-o să acționeze cel puțin 15 minute.

  4. Spală haina în mod obișnuit

  Spală haina așa cum faci în mod obișnuit, cu detergent pentru haine. Inspectează cu atenție zona unde a fost pata înainte să pui haina la uscat sau în uscător. Dacă este încă vizibilă, trateaz-o din nou, la fel cum ai făcut la punctul trei, și bag-o din nou la spălat. Nu bagă haina în uscător dacă pata nu a dispărut complet. Dacă nu ești foarte sigură, cel mai bine ar fi să o usuci la aer și să verifici iar zona după ce haina este complet uscată.

  Cum tratezi guma uscată pe haine

  Dacă pata de gumă de mestecat e veche și uscată, folosește vaselină ca să o mobilizezi. Pune puțină vaselină pe deget sau pe un bețișor de urechi și freacă pata la bază. Guma ar trebui să se înmoaie îndeajuns încât să o poți răzui. Înainte să bagi haina la spălat, trebuie să tratezi materialul ca să scoți pata uleioasă de la vaselină. Folosește un detergent special pentru pete uleioase, conform indicațiilor de pe etichetă, apoi spal-o în mod obișnuit.

  Cu ce se curăță guma de mestecat de pe pantofi

  cu ce se curăță guma de mestecat de pe pantofi

  1. Congelează pantoful

  Pune pantoful într-o pungă de plastic care se închide ermetic și bag-o la congelator timp de aproximativ o oră, până se întărește guma. Sau folosește metoda cu cuburi de gheață în pungă.

  2. Scoate guma

  Răzuiește grosul de gumă cu un cuțit de întins sau cu cardul de plastic. Fii extrem de atentă cu pantofii și ghetele din piele întoarsă.

  3. Aplică soluția

  Tratează pata rămasă cu o soluție din detergent de vase lichid și oțet alb. Aplică cu un burete soluția pe bucata pătată, așteaptă zece minute și apoi șterge cu o cârpă curată. Repetă dacă este necesar. La final șterge cu o cârpă curată înmuiată în apă. Lasă pantoful să se usuce la aer. Dacă pantofii din piele arată terni după ce ai scos guma, folosește un balsam pentru piele ca să le redai luciul.

  Cum scoți guma de pe talpa pantofilor

  Dacă guma s-a lipit de talpa pantofilor, aplică puțin unt de arahide, unt sau spray WD-40, apoi scoate guma. La final șterge talpa cu o cârpă sau cu un prosop de bucătărie din hârtie.

  Cu ce se curăță guma de mestecat de pe covor și tapiserie

  Cu ce se curăță guma de mestecat de pe covor

  Aceleași produse și tehnici pot fi folosite ca să cureți guma de mestecat de pe covor și tapiserii. Dacă încerci să cureți o pată de gumă de pe tapiserie și materialul este din mătase sau vintage, consultă un profesionist înainte să te apuci de curățat.

  1. Aplică gheață

  Pune câteva cuburi de gheață într-o pungă cu ziploc și aplică pe pată preț de câteva minute, până se întărește guma.

  2. Răzuiește cu grijă

  Folosește un cuțit cu margini mai groase sau o lingură ca să răzuiești guma și încearcă să scoți cât mai mult reziduu din țesătură.

  3. Aplică o soluție de curățare

  Aplică un solvent de curățare uscată ca să tratezi pata de pe tapiserie, ținând cont de regulile de pe etichetă. Testează solventul pe material într-o zonă ascunsă ca să te asiguri că nu decolorează.

  Pentru petele de pe covor, fă o soluție din părți egale de detergent lichid pentru vase și oțet alb. Folosește o perie cu peri moi ca să aplici puțină soluție pe pată. Lasă soluția să acționeze între zece și 15 minute, apoi șterge cu o cârpă albă curată, înmuiată în apă. Continuă să ștergi cu o parte curată a cârpei până nu se mai transferă soluție sau reziduu pe cârpă.

  4. Usucă și aspiră

  Așteaptă ca zona tratată să se usuce complet, apoi dă cu aspiratorul ca să redai pufoșenia fibrelor din covor.

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...