VIDEO După două săptămâni în care am testat un aspirator robot, am decis să-mi cumpăr unul
Am testat pentru prima oară un aspirator robot și-o să-ți spun cât de bine m-am înțeles cu el, care sunt plusurile și minusurile unui asemenea device inteligent, dar și dacă merită să faci o astfel de investiție pentru casa ta.
Este vorba despre noul aspirator Rowenta X-plorer Serie 95, cel mai puternic aspirator lansat de Rowenta până acum, pe care l-am primit pentru testare și cu care m-am jucat timp de două săptămâni.
Pros: time saver, silențios, simplu de folosit, aplicație cu navigare ușoară, design plăcut, funcția de mop, pot fi reglate puterea de aspirare și debitul de apă
Cons: prețul un pic cam mare
5 stele din 5
Tehnic
Aspiratorul Rowenta X-Plorer Serie 95 are tolba plină în ceea ce privește avantajele tehnice. Device-ul este patru în unu. Ce înseamnă asta, mai exact? Că pe lângă puterea de aspirare PA 12000, aspiratorul are niște perii speciale pentru colțuri și margini, care-i permit să ajungă chiar și-n cele mai neaccesibile colțuri ale casei, trei perii pe care le poți înlocui în funcție de cameră și nevoi, plus un sistem de spălare smart. Da, device-ul aspiră și dă cu mopul în același timp, și-i poți seta debitul de apă.
Practicabilitate
Chiar dacă atunci când vine vorba de tehnologie sunt ca o bunică un pic depășită de vremuri, m-am înțeles bine din prima cu Rowenta X-Plorer S95. Cea mai dificilă parte a fost cea de la început, când a trebuit să-i creez o rețea nouă de wireless la care să-l conectez. După ce conectezi robotul prin Wi-Fi la aplicația Rowenta X-Plorer Series 75&95 – care este gratuită și funcționează bine, fără întârzieri -, lucrurile sunt destul de simple. Aplicația este intuitivă și a fost structurată astfel încât să poți controla device-ul cu ușurință. Primul pas constă în maparea întregii locuințe, iar în timp ce face harta, robotul poate identifica tipul podelei din casa ta și își ajustează automat puterea de aspirare atunci când trece de la parchet sau gresie la un covor. Din aplicație poți selecta și treptele de putere în care îți dorești să aspire sau să spele în funcție de cameră.
Alte specificații super utile ale produsului sunt comenzile vocale, faptul că îl poți share-ui cu alte persoane și că îi poți crea un program de funcționare. De exemplu, să pornească în fiecare dimineață sau o dată la două zile la ora 07:30. Ca atunci când pleci la serviciu să lași casa curată. Sau îl poți programa să curețe cât tu nu ești acasă, ca atunci când te întorci să nu te stresezi din cauza mizeriei. O altă funcție tare faină e faptul că-i poți restricționa accesul în anumite camere. Dacă lucrezi de acasă, poți selecta funcția de „No go zone” în camera de birou cât timp ai o ședință. Sau îi poți restricționa accesul în camera copilului.
Primește, deci, notă maximă la capitolul practicabilitate, căci e foarte ușor de folosit.
Design
În privința designului nu sunt foarte multe de spus. Rowenta X-Plorer Serie 95 păstrează forma clasică a aspiratoarelor inteligente, este rotund și îl poți cumpăra în două variante, alb sau negru. Ambele sunt versatile și pot fi integrate ușor în decor, indiferent de stilul de amenajare pe care l-ai ales în casa ta. Este un pic mai subțire decât vechile modele și-i poți găsi loc în orice colț din locuință.
După fiecare utilizare aspiratorul se întoarce la căsuța lui, adică la stația de încărcare cu care vine la pachet. Pe lângă asta, el are și trei perii (cea Animal Turbo e pentru utilizarea zilnică, Precision Turbo este pentru firele lungi de păr, iar Downy Turbo pentru particulele extra fine de praf), dar și trei lavete în culori vesele (mopul standard pentru utilizarea zilnică, cel Animal Scrub pentru pete și Allergy Electrostatic pentru acțiune electrostatică uscată asupra particulelor fine).
O să-ți ia doar câteva zile să te obișnuiești cu robotul și-o să simți că parcă a fost dintotdeauna acolo. E genul de device pe care după ce-l folosești, greu te mai poți dezobișnui de el. După cele două săptămâni de test, în care aspiratorul a făcut aproape zilnic curățenie în locul meu și a strâns părul de animale (am doi motani și, mai nou, un câine), am decis să cumpăr un aspirator robot, și am cel puțin o discuție săptămânală cu părinții mei în care încerc să-i conving să-și ia un aspirator smart, însă ai mei sunt încă sunt speriați de device-urile inteligente, pentru că au impresia că sunt prea greu de folosit. La fel am crezut și eu până să testez robotul Rowenta.
Cred că am răspuns și la întrebarea dacă să-l cumperi sau nu. Pe lângă toate avantajele tehnice – faptul că face curat în locul tău, iar asta te ajută să câștigi timp pentru tine, că aspiră și dă cu mopul în același timp, că are un motor mega puternic, plus o mulțime de senzori -, este un device smart foarte simplu de utilizat, perfect pentru menținerea curățeniei. Spun menținerea pentru că deși robotul are tot ce-i trebuie ca să intre prin toate colțurile casei, pentru curățenia generală, cea de weekend, încă merg tot pe varianta clasică, de aspirator normal, și folosesc robotul în restul zilelor săptămânii.
Singurul minus pe care l-am găsit aspiratorului robot Rowenta X-Plorer Serie 95 ar fi prețul.