
Grătarele din fontă de la aragaz se murdăresc repede în timpul gătirii. Grăsimea și resturile alimentare pot să fie greu de îndepărtat dacă igienizarea nu se face regulat. Iată cu ce se curăță eficient grătarele din fontă de la aragaz și ce substanțe pe care le ai deja în casă îți sunt de folos.
Grătarele din fontă de la aragaz sunt printre primele componente care ajung să se murdărească. În timpul procesului de gătire, grătarele din fontă sunt atinse de stropi de grăsime, sunt supuse temperaturilor ridicate și chiar umezelii. Iar după multe utilizări ajung să adune resturi și murdărie.
Spălarea, curățarea și degresarea lor pot să fie făcute cu ajutorul unor substanțe pe care le ai în casă.
Cu ce se curăță grătarele din fontă de la aragaz

Cele mai eficiente soluții de curățare a grătarelor din fontă de la aragaz sunt cele pe care le ai deja în casă. De exemplu, ai nevoie doar de apă și detergent de vase pentru a degresa grătarele din fontă.
Înainte de orice, lasă ochiurile aragazului și grătarele să se răcească. Nu folosi substanțe de curățat abrazive ori dure, cum este amoniacul. Acestea pot degrada grătarele și le pot strica aspectul.
Apă caldă și detergent de vase
Pune grătarele din fontă în chiuvetă sau într-un recipient mai spațios. Acoperă-le cu apă fierbinte, după care adaugă câteva picături de detergent de vase. Așteaptă 15 minute, timp în care grăsimea adunată pe grătare se va înmuia.
Folosește o perie sau un burete pentru a curăța resturile alimentare sau grăsimea rămase pe grătare.
Grătarele din fontă trebuie apoi clătite cu apă și șterse bine cu o cârpă curată. Procesul poate să fie repetat dacă grătarele nu au fost degresate complet.
Pastă de bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu trebuie să fie folosit sub formă de pastă pentru a curăța și degresa grătarele din fontă ale aragazului.
Amestecă trei părți de bicarbonat cu o parte de apă și formează pasta groasă de care ai nevoie.
Acoperă grătarele din fontă cu pastă, lasă să acționeze pentru 20 de minute, după care freacă cu o perie moale.
Grăsimea și resturile se vor descompune și vor cădea de pe grătare. Pentru grăsimea întărită, aplică pasta de bicarbonat de sodiu din nou și freacă cu o periuță veche de dinți. La final, clătește cu apă și șterge cu o cârpă moale și curată.
Oțet
Pentru o curățare mai în profunzime, folosește oțet combinat cu bicarbonat de sodiu. Pulverizează oțetul direct pe grătarele din fontă, după care presară bicarbonat. Lasă amestecul să acționeze pentru câteva minute.
În cazul resturilor sau grăsimii întărite, folosește un burete abraziv pentru a curăța grătarele. Clătește bine cu apă caldă și lasă grătarele să se usuce complet.
Fontă sau inox pentru grătarele de la aragaz

Atunci când vine vorba de alegerea materialului pentru aragazul tău, atât fonta cât și inoxul au avantaje și dezavantaje specifice. Ți le enumerăm mai jos.
Avantaje ale grătarelor din fontă:
- Durabilitate: fonta este un material extrem de rezistent și are un grad mare de durabilitate în timp, dacă este întreținută corect;
- Reține căldura: fonta reține și distribuie căldura uniform, un aspect esențial pentru gătit;
- Rezistență: fonta nu se deformează la temperaturi înalte și este rezistentă la zgârieturi și uzură.
Dezavantaje ale grătarelor din fontă:
- Întreținere: grătarele au nevoie de întreținere regulată pentru a preveni apariția ruginii și pentru a avea proprietăți antiaderente;
- Grătarele din fontă sunt foarte grele și pot să fie greu de manevrat.
Avantaje grătare din inox:
- Aspect modern: inoxul are un aspect modern și elegant care se potrivește bine în bucătăriile contemporane;
- Ușor de curățat: suprafața netedă a inoxului este mai ușor de curățat și nu reține petele de grăsime la fel de ușor ca fonta;
- Rezistă la coroziune: inoxul este rezistent la coroziune și nu necesită atât de multă întreținere ca fonta.
Dezavantaje pentru grătarele din inox:
- Reținerea căldurii: inoxul nu reține căldura la fel de bine ca fonta, ceea ce poate duce la o distribuție mai puțin uniformă a acesteia în timpul gătitului;
- Rezistență: deși inoxul este rezistent la coroziune, materialul se poate zgâria și deforma ușor în comparație cu fonta.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum cureți în profunzime grătarul aragazului fără să apelezi la substanțe nocive
-
Cum se face corect desfundarea căzii de baie. 5 metode rapide și eficiente
Îți spunem și ce să faci ca să previi înfundarea căzii.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea bateriei de la chiuvetă. Ingredientele naturale care dau strălucire fără urme
Oțetul îți va fi de mare ajutor.
-
UTILE
4 cauze pentru care auzi zgomot în priză: ce înseamnă și când ar trebui să chemi electricianul
Pentru siguranța ta și a casei tale, ține cont de zgomote și caută-le rezolvarea.