Cu ce se curăță covorul murdar. Soluții simple pe care merită să le încerci
publicat pe 17 iul. 2024Un covor murdar prezent în casă este o sursă de alergii și un mediu de dezvoltare pentru acarieni. În plus, murdăria de pe covor generează un sentiment neplăcut la atingere. Uite cu ce se curăță covorul murdar și ce soluții simple te ajută să îl igienizezi rapid. Sfaturi și idei, în articol.
Curățarea covoarelor trebuie să fie o practică regulată. Covoarele adună cantități mari de praf, resturi alimentare și chiar păr de animale, într-un timp relativ scurt, fără ca aceste urme să fie neapărat vizibile.
Devin astfel o sursă constantă de praf care favorizează alergiile, de exemplu. Soluțiile cu substanțe comune pot să curețe covoarele mai bine decât crezi. Îți explicăm ce să folosești în cele ce urmează.
Ce să știi înainte de curăța un covor murdar:
- Curățarea covorului murdar trebuie să înceapă cu înlăturarea prafului. Folosește-te de un aspirator de mare putere care are o perie specială pentru covor;
- Covorul, indiferent de cât de murdar este, nu se spală în apă, precum hainele. Fibrele pot să nu reziste la umezeala excesivă, iar culorile pot să își piardă din intensitate;
- Înainte de curățare, verifică eticheta covorului. Te vei lămuri ce tip de substanțe de curățare sunt potrivite pentru covor și ce recomandări mai are producătorul;
- Nu toate covoarele se curăță la fel. Covoarele din fibre sintetice, de exemplu, pot să fie curățate cu substanțe specifice din comerț pentru că sunt mai rezistente. În schimb, covoarele din fibre naturale, cum ar fi lână, nu se pot spăla cu apă fierbinte, iar covoarele cu fire lungi și moi suportă curățarea cu substanțe de prin casă, cum ar fi apa și oțetul.
Soluții simple pentru curățarea covorului murdar
Curățarea rapidă și simplă a covorului murdar se face cu soluții comune. Apa, oțetul sau bicarbonatul de sodiu sunt substanțele care au efect garantat de curățare.
Apă și detergent
Pentru un covor obișnuit, soluția formată din apă și detergent de vase poate scoate murdăria destul de bine. Într-un bol cu apă călduță pune câteva picături de detergent de vase. Amestecă, după care ia un burete și îmbibă-l în soluție. Stoarce buretele și freacă ușor covorul.
După ce e curățat complet, covorul se șterge cu o cârpă de microfibre umedă. Uscarea se face cu un burete pe care îl freci pe covor în toate direcțiile.
Apă și amoniac
Dacă covorul este foarte murdar și pătat, amoniacul poate fi o soluție bună de încercat. Ia o cârpă îmbibată în soluție de apă și detergent de vase și freacă ușor covorul.
După prima tură de curățare, pune în soluție câteva picături de amoniac. Curățarea se face cu mișcări în toate sensurile pentru curățare în profunzime. Lasă soluția cu amoniac să-și facă efectul câteva minute, după care clătește cu o cârpă curată înmuiată în apă călduță.
Atenție: amoniacul trebuie manevrat cu precauție pentru nu se inhala vaporii. Folosește o mască și deschide fereastra când îl folosești. De asemenea, testează amoniacul pe o parte din covor pentru a fi sigur că nu decolorează sau degradează țesătura.
Oțet de vin
Petele de grăsime și murdăria de pe un covor ies dacă folosești oțet de vin. Amestecă 200 mililitri de apă călduță, cu 500 mililitri de oțet de vin și 2 linguri de detergent de vase.
Înmoaie un burete în soluție, stoarce-l și apoi curăță covorul, insistând asupra petelor. Clătește cu o cârpă umedă și lasă să se usuce.
Bicarbonat și oțet
Presară un strat generos de bicarbonat de sodiu pe întreaga suprafață a covorului murdar. Bicarbonatul ajută la absorbția mirosurilor și murdăriei. Apoi, amestecă o parte de oțet cu o parte apă călduță într-un pulverizator. Oțetul alb are proprietăți dezinfectante și ajută la descompunerea petelor.
Pulverizează soluția cu oțet peste bicarbonatul de sodiu. Ingredientele vor reacționa și se va genera o spumă. Ia o perie cu peri moi și freacă zonele foarte murdare, dar cu grijă pentru a nu deteriora fibrele covorului.
Soluția trebuie să acționeze maxim 30 de minute. După ce s-a uscat, covorul trebuie aspirat de resturi.
Sodă calcinată
Soda calcinată este folosită pentru spălarea rufelor foarte murdare sau a vaselor cu pete rezistente spălării convenționale.
Formează un amestec dintr-un litru de apă călduță și o ceașcă de sodă calcinată. Înmoaie un burete în soluție și freacă acolo unde covorul este foarte murdar. Clătirea se face cu un alt burete înmuiat în apă curată.
La final, covorul se usucă în toate sensurile cu o mănușă din burete.
Reguli minimale de întreținere a covoarelor:
- Nu pune covorul în lumina directă a soarelui pentru a preveni decolorarea;
- Plasează suporturi anti-alunecare pentru covoare pentru a preveni alunecarea și uzura inegală;
- Mută mobila periodic pentru a nu se forma goluri în covor.
Cu ce se curăță covorul persan
Spre deosebire de alte tipuri de covoare, cele persane sunt mai delicate și valoroase. Aceste covoare au nevoie de anumite metode de îngrijire și curățare.
Covorul persan trebuie aspirat de cel puțin două ori pe săptămână pentru a preveni acumularea de praf și de murdărie. Totodată, o dată la câteva luni, covorul trebuie întors pentru a se asigura o uzură uniformă.
Dacă covorul persan are o pată, trebuie să o tamponezi rapid cu o cârpă uscată și curată. Pata nu trebuie frecată pentru a nu se răspândi în fibrele covorului. Pentru petele mai dificile, soluția formată din apă și săpun neutru este de folos.
Dacă covorul persan se udă, atunci trebuie uscat rapid pentru a nu duce la dezvoltarea mucegaiului pe suprafața lui. Ventilatoarele și uscătoarele de păr sunt de mare folos în această situație.
O dată la 1 sau 2 ani, covorul persan trebuie curățat la o curățătorie profesională.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.