Covor vs. mochetă: 4 designeri îți spun cu ce avantaje şi dezavantaje vine fiecare variantă
publicat pe 07 apr. 2021Pardoseala are un rol estetic în completarea unei amenajări, dar trebuie să bifeze şi la capitolul funcţionalitate. Aşa că cei mai mulți oameni aleg să adauge un covor sau o mochetă, ca pată de culoare, dar mai ales pentru confortul termic.
Ambele variante pot fi din fibre sintetice sau naturale, cu fir lung sau scurt, cu acelaşi număr de noduri şi cu o gamă variată de culori. Dacă nu te-ai hotărât care dintre aceste două opţiuni ar fi mai potrivită pentru casa ta, i-am întrebat pe câțiva designeri de interior care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare.
Avantajele mochetei
Este securizată de podea. Designerul de interior Marilena Popa de la Marilena Popa Atelier de Design atrage atenţia că mocheta se montează direct pe şapă, de unde şi capacitatea de a fi imobilă. Acest lucru funcţionează uneori în dezavantajul proprietarilor, dar ia în calcul – oricât de dramatic ar suna – că aşa eviţi riscul de alunecare sau de a te dezechilibra pentru că s-a deplasat covorul. Iar pentru o familie cu copii, acest avantaj e unul important.
Atenuează zgomotele. Pentru că izolează fonic foarte bine, mocheta este o alegere bună mai ales în hoteluri şi spaţii de birouri, crede Raluca Sânziana Căținaș, arhitectă de interior la Vivico. Dar tot din acest motiv, poate face diferenţa şi acasă, mai ales atunci când lucrezi remote.
Oferă confort termic. Faţă de un covor aşezat pe parchet, o mocheta îţi va oferi întotdeauna o senzaţie mai plăcută atunci când te trezeşti dimineaţa. Dacă eşti o persoană friguroasă, nu uita că mocheta acţionează şi ca izolator termic, explica Iulia Văculişteanu, designerul de interior la Designful.
Este elegantă. „O mochetă, folosită în contextul potrivit, va adăuga eleganță camerei, cu precădere când discutăm despre spații rezidențiale”, încheie lista avantajelor designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio.
Dezavantajele mochetei
Se îmbibă cu praf imediat. Un motiv pentru care mochetele se folosesc mai mult în zona hotelieră decât rezidenţială este pentru că acolo se face curat mai des. Iar mochetele au nevoie de îngrijire frecventă, altfel sunt un magnet pentru praf, atrage atenţia arhitectul de interior Raluca.
Nu poate fi dusă la spălătorie. Designerul Marilena Popa completează acest dezavantaj cu imposibilitatea de a transporta mocheta la spălătorie. Din momentul în care aceasta este montată, ea devine imobilă.
Pentru zonele cu trafic intens, se poate deteriora destul de repede, crede Iulia Văculişteanu, care îţi recomandă să studiezi bine caracteristicile modelului înainte să-l alegi şi să selectezi unul compatibil atât cu amenajarea, dar şi cu traficul pe care urmează să-l suporte. Tot ea adăugă că e foarte important ca mocheta să fie montată corect, altfel se va deteriora mai rapid.
Avantajele covorului
E mai uşor de curăţat. Pentru că are o suprafaţă mai mică şi poate fi mutat mai uşor, covorul se va curăţa mult mai rapid decât o mochetă, spune Marilena. Aşa că e o opţiune mai potrivită mai ales pentru oamenii care au animale care lasă mult păr.
E mai uşor de transportat şi schimbat. Se întâmplă des să ne plictisim de obiectele pe care le vedem zilnic, iar dacă eşti genul care preferă să schimbe mai des elementele din casă, alege covorul. Acesta e mai uşor de transportat şi de schimbat decât o mochetă, argumentează designerul de interior Iulia Văculişteanu.
E mai accesibil ca preţ. Designerul de interior Cosmina Nidelea recomandă covorul dacă ai ca prioritate menţinerea unui buget mic. Există covoare şi de 100 lei, iar cele de mari dimensiuni pot fi cumpărate chiar şi de cei cu bugete foarte mici.
Are mai multe opţiuni estetice. „Covorul are mult mai multe opţiuni de culoare şi geometrie, astfel se integrează mai uşor în spaţiile noi amenajate. Să spunem că din punct de vedere design este o opţiune mai bună”, crede Raluca Sânziana Căținaș.
Ajută la definirea şi delimitarea unui spaţiu. Designerul de interior Iulia Văculişteanu recomandă folosirea unui covor şi pentru a marca o anumită zonă într-un open space. Spre exemplu, dacă zona de living trebuie delimitată de cea de bucătărie, printre elementele pe care le poţi folosi pune pe listă şi un covor cu altă cromatica faţă de spaţiul destinat bucătăriei.
Dezavantajele covorului
Te poţi împiedica de marginile lui. Nu sunt multe de spus la capitolul dezavantaje, dar designerul de interior Iulia Văculişteanu îţi atrage atenţia să ai grijă atunci când mergi într-o încăpere cu un covor subţire, acesta se poate deplasa şi te poţi împiedica uşor. Pentru a evita un astfel de accident, mai bine pune o plasă protectoare sub el, care asigură aderenţă.
Există o diferenţă de temperatură între el şi restul pardoselii. To Iulia crede că o persoană friguroasă poate resimţi disconfort atunci când covorul este pus pe gresie şi eşti nevoit să experimentezi diferenţa de temperatură dintre cele două.
Blochează căldura din încălzirea prin pardoseală. Încheiem lista printr-o avertizare: dacă ai încălzire prin pardoseală, nu mai pune şi covor. Acesta va bloca agentul termic şi va face modul de încălzire ineficient. Există, desigur, și covoare din anumite materiale pe care le poți folosi, însă nu e foarte recomandat să faci asta.
-
DESIGN INTERIOR
După ce criterii și cu ce poți să separi livingul de bucătărie într-un open space
-
LIFE
Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă
-
De la specialiști
8 pași prin care te asiguri că alegi cea mai potrivită vopsea lavabilă pentru amenajarea ta
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.
Bună, dacă te referi la poza principală, aceea este o plantă Monstera 🙂
Da, despre asta este vorba. Mulțumiri!