Cu ce se curăță covoarele albe ca să arate ca noi. Trucuri eficiente cu ingrediente simple din bucătărie
publicat pe 27 sept. 2024Unele ingrediente din bucătărie sunt utile și pentru curățarea anumitor materiale. Dacă te întrebi cu ce se curăță covoarele albe ca să arate impecabile, atunci ți-am pregătit o listă de soluții comune care te pot ajuta în acest proces. Detalii în articol.
Covoarele albe aduc o notă de eleganță subtilă în orice amenajare interioară. În plus, albul, fiind asociat cu curățenia, dă un aspect și mai ordonat și plăcut casei.
Totuși, covoarele albe, indiferent de materialul din care sunt făcute, sunt foarte vulnerabile la pete și murdărie. Curățarea lor trebuie să fie făcută cu soluții potrivite, adaptate la materialul din care sunt confecționate.
Cu ce se curăță covoarele albe ca să scapi de pete
Fiecare tip de material din care este fabricat un covor alb necesită o abordare diferită pentru curățare. În funcție de textura și sensibilitatea acestuia, trebuie să alegi o metodă adecvată pentru a scăpa de pete fără a deteriora fibrele.
Covoare din lână
Lâna este un material natural, rezistent, dar sensibil la substanțe chimice agresive. Pentru petele de pe covoarele din lână, este recomandat să folosești soluții blânde, precum apă caldă cu săpun lichid neutru.
Aplică soluția cu o cârpă moale și tamponează ușor zona pătată, dar fără să freci prea mult. După curățare, clătește bine cu apă curată și lasă covorul să se usuce natural, fără să îl expui la lumina directă a soarelui.
Este recomandat să testezi soluția pe o zonă mică și ascunsă înainte de a o aplica pe întreaga suprafață.
Covoare din bumbac
Bumbacul este un material mai puțin sensibil și poate fi spălat cu soluții pe bază de apă și oțet alb. Oțetul ajută la îndepărtarea petelor și la neutralizarea mirosurilor neplăcute.
Amestecă o parte oțet cu două părți apă și aplică soluția pe petele de pe covorul din bumbac. Freacă ușor cu o perie moale. După care clătește cu apă curată și lasă covorul să se usuce.
Covoare din fibre sintetice
Covoarele din fibre sintetice sunt cele mai rezistente și pot să fie curățate chiar și cu produse dedicate din comerț. La fel de bine poate funcționa și o soluție de curățare pe bază de apă și săpun.
Folosește o perie moale pentru a freca zona pătată, apoi clătește bine și lasă covorul să se usuce complet înainte de utilizare.
Curățarea covoarelor cu bicarbonat
O soluție de curățare potrivită pentru mai toate tipurile de covoare, bicarbonatul de sodiu poate să igienizeze și să neutralizeze petele și mirosurile.
Beneficiile folosirii bicarbonatului de sodiu pentru curățarea covoarelor:
- Absoarbe murdăria și grăsimea;
- Neutralizează instant mirosurile neplăcute;
- Este o soluție blândă cu fibrele textile.
Ca soluția să funcționeze, presară o cantitate generoasă de bicarbonat de toată suprafața covorului. Lasă bicarbonatul să acționeze timp de cel puțin 30 de minute. Pentru mirosuri puternice, lasă-l peste noapte.
Folosește un aspirator puternic pentru a îndepărta complet bicarbonatul. Covorul va fi igienizat complet, fără să fie udat în vreun fel.
Această metodă este deosebit de eficientă pentru întreținerea periodică a covoarelor și pentru eliminarea mirosurilor specifice de animale de companie.
Ce alte soluții de curățat covoare poți face acasă
O serie de ingrediente pe care le ai prin casă pot să fie transformate în soluții de curățare pentru covoarele albe. Efectul lor de curățare este imediat, iar covoarele vor prinde din nou nuanța de alb ca la început.
Oțet alb
Oțetul alb este un agent natural de curățare care ajută la descompunerea petelor și la reîmprospătarea culorii covorului. Amestecă o parte oțet cu două părți apă și aplică pe zona afectată. Tamponează ușor și clătește cu apă curată.
Apă oxigenată
Apa oxigenată este ideală pentru îndepărtarea petelor de pe covoare sintetice sau de pe cele din bumbac. Evită să o folosești pe covoare din lână sau mătase deoarece poate decolora fibrele.
Amestecă apă oxigenată cu apă simplă în proporții egale și aplică pe pata de pe covor. Freacă ușor cu o cârpă curată și clătește după 10 minute. Repetă procedeul dacă sesizezi că pata nu a ieșit în totalitate.
Detergent de vase
Detergentul de vase este o soluție excelentă pentru a scoate petele de grăsime de pe covoare. Diluează o linguriță de detergent de vase în două căni de apă caldă. Aplică mixul pe pată, apoi freacă ușor zona cu o perie moale. După ce reziduurile s-au îndepărtat, clătește bine cu apă curată și usucă.
Alcool izopropilic
Soluția poate avea efect pentru petele de cerneală sau pentru cele de markere. Umezește o cârpă curată cu alcool izopropilic și tamponează ușor pata, fără să freci. Pata va dispărea sub acțiunea alcoolului izopropilic. La final, lasă covorul să se usuce.
Întreținerea corectă a covoarelor albe
Pentru a păstra covoarele albe într-o stare excelentă cât mai mult timp, este important să le întreții corespunzător. Iată câteva sfaturi esențiale:
Apiră regulat: aspiră covoarele de minim 2 – 3 ori pe săptămână pentru a nu se acumula prea mult praf. Folosește un aspirator cu o perie specială pentru covoare delicate, dacă materialul o impune;
Curăță petele imediat: cu cât petele sunt tratate mai rapid, cu atât sunt mai ușor de eliminat. Evită să lași murdăria să se fixeze în fibrele covorului;
Folosește covorașe de protecție: pune covorașe de protecție la intrarea în încăpere pentru ca murdăria să nu ajungă pe covoarele albe;
Rotește covorul: dacă covorul este amplasat într-o zonă cu trafic intens, rotește-l periodic pentru a distribui uzura uniform;
Curățare profesională: Cel puțin o dată pe an, este recomandat să duci covoarele albe la o curățătorie profesională, pentru igienizare și pentru o curățare profundă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță covorul murdar. Soluții simple pe care merită să le încerci
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.