Covoare din sisal: pentru ce încăperi sunt recomandate și ce avantaje au față de covoarele sintetice
publicat pe 20 aug. 2024Dacă vrei să integrezi în amenajarea ta interioară un covor rezistent și natural, atunci cel din sisal este alegerea perfectă. Covoarele din sisal sunt ecologice, antialergice și rețin umezeala foarte bine. Iar acestea sunt doar câteva avantaje. Iată ce sunt covoarele din sisal, din ce se fabrică și de ce au devenit o alegere din ce în ce mai populară în amenajările interioare.
Covoarele din sisal încep să fie din ce în ce mai des întâlnite în amenajările locuințelor. Sunt preferate în detrimentul celor din fibre sintetice sau din lână. Mai ales pentru rezistența sporită și pentru că materialul este fabricat în totalitate din fibre naturale.
Ce este sisalul și ce caracteristici are
Fibrele de sisal din care se fac covoarele provin de la o plantă care face parte din familia agavelor. Mai precis, este vorba despre Agave sisilana, o plantă textilă, cu tulpină scurtă, dar care are frunzele lungi. Din aceste frunze se extrag fibrele foarte rezistente de sisal.
Planta de sisal este originară din America de Sud și mai poartă denumirile de cânepa de sisal sau iarba de Mexic. Frunzele agavei au o textură groasă și dură. Odată ce sunt deshidratate, se pot desprinde fibre lungi, rezistente la apă și uzură. Aceste fibre pot să fie folosite și pentru fabricarea acoperișurilor sau podelelor. Și chiar a jucăriilor pentru pisici.
Covoare din sisal: avantaje și dezavantaje
Covoarele de sisal au un aspect natural și un grad ridicat la uzură. De altfel, fibrele își păstrează nuanțele de maro, crem sau bej chiar și după uscare.
Avantajul major, rezistența la uzură
Rezistența sporită a fibrelor naturale face ca aceste covoare să fie potrivite în camerele unde traficul este intens. Covoarele din sisal pot să fie puse pe holuri, pe terase, pe balcon sau chiar în baie. Mai mult, se potrivesc amenajărilor de tip rustic sau modern.
Covoarele pot să fie folosite și în bucătărie. Chiar dacă sunt pătate de ulei sau sosuri, covoarele de sisal pot să fie șterse foarte ușor, fără ca substanțele să lase urme.
Spre deosebire de covoarele din fibre sintetice sau din lână, covoarele din sisal nu rețin mizerie, praf sau păr. Fibrele covoarelor sunt dense și țesute strâns, astfel că nicio particulă nu pătrunde în profunzime. Covoarele de acest tip pot să fie aspirate ușor pentru că nu adună impurități.
În cazul în care vrei să le cureți în profunzime, covoarele din sisal pot să fie duse la curățătorie. Nu se vor decolora și nu se vor deforma.
Dezavantajul, gradul mare de absorbție
Pe de altă parte, acest tip de covoare au o putere mare de absorbție. Unele pete, cum ar fi cele de cafea, de vin sau de suc, sunt greu de scos din cauza pigmenților colorați. Nu în ultimul rând, textura dură a covoarelor de sisal nu este pe placul tuturor și poate deveni incomodă atunci când pășești pe ea.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi corect un covor pentru casă, în funcție de cameră
-
DESIGN INTERIOR
Cât de mare trebuie să fie covorul din living: dimensiuni, poziționări, forme și culori
-
DESIGN INTERIOR
6 tipuri de covoare pentru living care se poartă acum
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.