De la specialiști

10 lucruri de care să ții cont atunci când cumperi covoare pentru casă

    Două arhitecte și designeri de interior îți spun cam tot ce ai nevoie să știi despre covoare, ca să faci niște alegeri bune atunci când le cumperi. Povestesc despre dimensiuni, materiale, relația cu celelalte obiecte din cameră, ba chiar și cu animalele de companie. 

    De la materialul din care e făcut covorul și până la restul obiectelor din camera în care vrei să-l pui, toate influențează cum va arăta în casa ta, dar și cât va rezista. Așa că trage un ochii pe caracteristicile de care să ții cont înainte să să cumperi covoare:

    1. Caracteristicile principale 

    Indiferent unde intenţionezi să aşezi covorul, analizează-l în funcţie de câteva caracteristici. Aceste informaţii de bază te vor ajuta să îţi dai seama de propriile preferinţe, dar şi de modul cum s-ar asorta cu restul elementelor deja existente:

    Lungimea firelor – acest aspect influenţează atât estetica, dar şi funcţionalitatea covorului. Un model cu fire lungi va fi mai cozy, va izola fonic mai bine si va fi mai confortabil şi mai potrivit pentru medii reci, unde vrei să dai un aer primitor şi călduros. Un covor cu fire scurte va fi mai uşor de curăţat.

    covoare cu fir scurt
    Covoarele cu fir scurt se curăţă cel mai rapid

    Materialul – Dincolo de aspect, materialul influenţează şi modul de îngrijire, dar şi posibilele reacţii la alergeni şi praf. În plus, materialele naturale au şi un cost de producţie mai ridicat, care ridică și preţul covoarelor.

    Modul de procesare – există covoare ţesute, împletite sau chiar şi tricotate. Tehnica în care sunt făcute influenţează textura şi grosimea, dar mai ales aspectul. Gândeşte-te la preşurile ţărăneşti ţesute manual, în stil rustic, cu un aspect complet diferit de cele împletite din polipropilenă, cu aer boho. În plus, modul cum se realizează influenţează şi modul de îngrijire.

    Mărimea – nu lua în calcul doar dimensiunea covorului, ci a tuturor elementelor care vin în preajma lui. Dacă ai un spaţiu de 60 centimetri lungime în faţa canapelei, asta nu înseamnă că un covor potrivit va avea 50 de centimetri lungime. Ar trebui să fie suficient de lung încât să poată încadra canapeaua deasupra lui.

    2. Avantajele covoarelor sintetice

    Poliesterul e o opțiune foarte accesibilă, confortabilă şi versatilă, care se regăseşte şi în varianta pufoasă. Covoarele din poliester sunt rezistente la umezeală, pete și abraziune, își păstrează bine culoarea și sunt mai ușor de curățat. S-ar putea să găseşti variante amestecate cu acril, ceea ce uneori afectează durabilitatea modelului.

    Polipropelena – este cea mai durabilă dintre opțiunile sintetice. Covoarele din polipropelenă sunt o opțiune excelentă pentru casele cu animale de companie și copii pentru că sunt cele mai puţin influenţate de murdărie. Covoarele din polipropelenă sunt, de asemenea, destul de accesibile și pot fi folosite chiar în zonele de exterior, deoarece sunt rezistente la raze UV, mucegai și la pete. Un astfel de model poate fi covorul potrivit.

    Vâscoza – este adesea folosită ca înlocuitor accesibil pentru mătase. Amestecurile din acest material sunt mai potrivite pentru camerele cu trafic redus. De ce? Nu ar trebui să aibă nicio expunere la umezeală.

    covorul potrivit poate fi roz
    Variantele sintetice sunt mai accesibile ca preţ

    „Dacă bugetul este mai mic, poţi opta pentru variantele sintetice. Ele se găsesc într-o multitudine de print-uri sau culori şi se întreţin foarte uşor. Vâscoza sau polipropilena sunt materiale foarte rezistente”, adaugă Ana-Maria Vasile, arhitectă la Jooca Studio.

    3. Avantajele covoarelor naturale

    Lâna – este un material natural preferat de designeri pentru că este foarte confortabil şi durabil. În plus, este ignifug, adică nu se aprinde uşor în cazul unui incendiu. Fibrele din covorul de lână conțin lanolină, o substanță naturală ce ajută la respingerea petelor. Din aceste motive, covoarele din lână pot fi așezate aproape oriunde. Aceste modele rămân preferatele arhitectei Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design: „Îmi plac covoarele chilim (ţesute manual), atât print cât şi uni, pentru că sunt realizate dintr-un fir de lână foarte moale, iar fibra textilă este colorată cu vopsea obţinută în mod natural”, explică ea.

    covorul potrivit la bugetul potrivit
    Covoarele din lână sunt minunate la atingere, dar necesită un buget mai mare

    Iuta –  covoarele au un aspect frumos de plajă, boho, dar sunt, de asemenea, destul de durabile. Sunt excelente pentru zonele cu trafic intens, deoarece sunt mai dure și mai rezistente la uzură. Singura problemă: absorb lichidele, aşa că tind să se păteze ușor atunci când apar scurgeri.

    Bumbacul – uite o altă opțiune ușor de curățat și accesibilă. Poate fi covorul potrivit pentru tine. Dacă eşti în căutarea unei fibre naturale mai economice, care să reziste la pete, bumbacul este o alegere bună. Dezavantajul? Nu rezistă la fel de bine ca celelalte, așa că probabil vei observa uzura mai rapid decât cu alte materiale naturale. În plus, absoarbe umiditatea.

    4. Camera în care îl pui și dimensiunile ei

    „Pentru living, covorul potrivit să fie suficient de mare astfel încât să atingă toate obiectele centrale (canapea, măsuţă de cafea, fotoliu). Dacă vorbim de un dining, să fie suficient de mare cât să cuprindă inclusiv scaunele. Într-un dormitor, îl pun jumătate sub pat, cât să îmbrăţişeze tot spaţiul. Uneori, pun covoare şi în bucătării. În special, pe cele de tip traversă, lungi şi înguste”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design. Și preferă covoarele de dimensiuni medii, 200×300 sau 160×200, pentru că nu-ţi dau impresia că ai înghesuit totul într-un pătrăţel, dar nici atât de mari încât să ocupe toate pardoseala ce trebuie să se remarce la rândul ei.

    covorul potrivit poate fi rotund
    Poţi aduce dinamică într-o cameră colţuroasă cu ajutorul covorului potrivit. De ce nu rotund?

    Iar forma camerei poate schimba planul iniţial. Într-o cameră îngustă, în care totul este aliniat la perete, poţi aduce dinamică printr-un covor cu formă neregulată. Într-o cameră pătrată, cu mobilier la fel de pătrăţos, poţi îndulci atmosfera cu un covor rotund. Un covor rotund din iută poate apărea şi într-un living boho de orice formă, la fel cum un covor dreptunghiular se potriveşte aproape în orice încăpere cu rol de dining, ca să cuprindă masa şi scaunele.

    Dacă intenţionezi să-l aşezi în afara casei, asigură-te că materialul din care este realizat poate rezista razelor UV, dar şi ploilor şi mizeriei. Cel mai probabil, covorul va trebui depozitat periodic, aşa că ia în calcul şi un loc unde să-l pui iarna.

    5. Instrucțiunile de curăţare

    Covoarele cu fir scurt din materiale sintetice sunt mai uşor de curăţat. Cele cu fir lung acumulează firimituri, praf şi particule de afară, ajunse pe talpa pantofilor. Dar toate au nevoie periodic de curățare pentru că sunt o sursă de alergeni şi de acarieni şi pot influenţa major calitatea aerului din cameră. Aspiră-le pe ambele părţi, nu doar pe cea superioară. 

    În privinţa covoarelor cu fir scurt, acest ritual săptămânal, combinat cu aerisirea lui pe balcon, poate elimina murdăria şi mirosurile neplăcute. Dar în cazul unui covor cu fir lung, ar trebui să aplici şi soluţii delicate, precum un amestec de apă şi detergent neutru sau apă şi oţet. Iar dacă îl lași pe mâinile unei echipe, asigură-te că au în pachetul de servicii şi proba de culoare, ca să verifice dacă nu cumva iese culoarea de pe covor la spălare.

    6. Animalele de companie

    pisica pe covor pufos
    Părul animalelor poate fi camuflat cu ajutorul unui covor potrivit

    Dincolo de mirosul pe care-l pot impregna în covor, părul de animale se adună rapid în covoarele pufoase. Orientează-te spre un model din iută sau din material sintetic, iar dacă reuşeşti să-l înveţi să stea într-un anumit loc, îi poţi lua propriul covoraş pe care să stea, ca să-ţi menajeze astfel covorul de mari dimensiuni din living sau din dormitor. Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este capacitatea de a camufla părul de animale. Alege covorul potrivit în culori neutre, cu textură mai rigidă şi cu o cromatică în mai multe nuanţe.

    7. Suportul anti-alunecare

    Când comanzi un covor, verifică dacă are nevoie şi de un suport anti-alunecare. În general, covoarele din materiale naturale au nevoie de asta. Majoritatea covoarelor pufoase pot fi periculoase atunci când le aşezi pe suprafeţe lucioase. Suporturile anti-derapante sunt elemente realizate din materiale cauciucate, personalizate pentru diferite tipuri de podele, precum parchet laminat, linoleum și gresie. Se aplică uşor sub covor şi te scapă de pericolul de alunecare. 

    8. Stropul de îndrăzneală

    „Tendinţa actuală este de a folosi covoare cu forme neregulate, în culori puternice. Cei de la cc-tapis au nişte modele foarte interesante de acest gen, printre care şi o colecţie creată în colaborare cu Patricia Urquiola”, adaugă Ana-Maria Vasile, arhitectă la Jooca Studio.

    Gabriela Borlescu adoră să suprapună covoare. De exemplu, într-un dormitor cozy chic pune mocheta plată în toată camera, iar în dreptul patului suprapune covoare mici în stânga şi în dreapta. Îi place să expună covoarele şi într-un mod asimetric faţă de cameră. Uneori le pune intenţionat pe diagonală, pentru a sparge monotonia.

    9. Opțiunea de personalizare a modelului

    covorul potrivit poate fi la comandă
    Dacă ai o idee foarte bine conturată, realizează un covor la comandă

    Ana-Maria te încurajează să comanzi un covor personalizat. Dacă ai o idee îndrăzneaţă şi vrei să creezi propriul tău covor, cei de la Decora Design au posibilitatea de a realiza covoare pe comandă. Poţi alege materialul, dimensiunea, paleta cromatică şi pattern-ul.

    10. Prețurile accesibile din piața mass market

    Gabriela Borlescu încheie lista de recomandări pentru covorul potrivit prin a-ţi aminti că poţi găsi covoare de calitate la preţuri accesibile chiar şi la furnizorii mainstream de produse de casă. Nu trebuie să cauţi departe. Zara Home şi H&M Home au colecţii ce includ covoare din bumbac, iar uneori chiar din lână. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    10 lucruri de care să ții cont atunci când cumperi covoare pentru casă