UTILE

Când se trec copiii la întreținere și ce se întâmplă dacă nu o faci

publicat pe 22 aug. 2023

  Legea specifică în mod clar când și de ce se trec copiii la întreținere. Au existat câteva confuzii vizavi de această temă, însă acum lucrurile sunt lămurite. Am aflat exact când se trec copiii la întreținere și îți explicăm și ție de ce trebuie să faci asta dacă te regăsești în situația dată. 

  În prezent, lucrurile sunt destul de clare. Însă un proiect de lege a adus mai mult confuzie decât claritate când a venit vorba de momentul când se trec copiii la întreținere.

  Când se trec copiii la întreținere: confuzia care nu a oferit un răspuns clar

  Au existat multe confuzii vizavi de momentul când se trec copiii la întreținere. Confuziile au pornit de la un proiect de lege care propunea exceptarea copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor de întreținere de consumuri individuale. 

  Era vorba de legea nr. 230/2007, cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, care venea cu această propunere. Deși primisese un vot favorabil în Senat, proiectul a fost respins, în cele din urmă, în Camera Deputaților. 

  Această scutire nu era obligatorie, ci era o opţiune a asociaţiei de proprietari. 

  Când se trec copiii la întreținere: legea specifică în mod clar

  Actuala lege a asociațiilor, nr. 196/2018, prevede clar când se trec copii la întreținere. De altfel, în actuala lege a asociaţiilor de proprietari nu există nicio prevedere legată de scutirea copiilor mici de la cheltuielile de întreţinere.

  Astfel, un nou-născut va fi declarat la administrație și adăugat la plata cheltuielilor de întreținere începând cu a treia lună de la nașterea lui. 

  De ce trebuie să știe administratorii numărul exact de persoane care locuiesc într-un apartament:

  Potrivit legii nr. 196/2018: pentru a calcula şi aloca corect, în funcţie de numărul total de persoane pe care condominiul/blocul îl are, cheltuielile asociaţiei cu apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.

  Pe de altă parte, dacă numărul de persoane care locuiesc într-un apartament nu este actualizat, atunci doi proprietari din bloc și președintele asociației de proprietari întocmesc și semnează declarații în acest sens. 

  Declarațiile sunt depuse la administrație, ca mai apoi persoanele să fie adăugate la plata cheltuielilor de întreținere. 

  Mai mult, aceeași lege prevede ca în termen de zece zile orice schimbare cu privire la numărul membrilor familiei, chiar dacă aceasta a intervenit prin intermediul unei nașteri, a unui deces sau a luării în spațiu, să fie anunțată de proprietarul de locuință

  Iată care sunt ideile de care trebuie să ții cont ca să știi când se trec copiii la întreținere. Legea este clară în acest moment vizavi de adăugarea copiiilor la întreținere, precum și față de orice schimbare a numărului de membri. Dacă și tu te regăsești într-o astfel de situație, nu uita să acționezi rapid și timp pentru a evita orice tip de neplăcere. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Când se trec copiii la întreținere și ce se întâmplă dacă nu o faci