UTILE

Ce înseamnă casă la gri: cu ce avantaje și dezavantaje vine

publicat pe 26 iun. 2024

    În casa la gri nu te poți muta imediat. Denumirea nu are legătură cu tipul de material din care casa este construită, ci se referă la o etapă de construcție. Îți explicăm ce este o casă la gri, cât de mult contează avantajele cu care vine și ce dezavantaje are. Detalii în articol. 

    Casa la gri este o etapă intermediară a construcției totale a locuinței. În acest stadiu, casa primește finisajele interioare și exterioare. Foarte important, casa la gri nu este o casă gata de locuit și nu se referă nici materialul de construcție per se. 

    Ce este o casă la gri 

    Sintagma de „casă la gri” este asociată cu culoarea tencuielii care se aplică în această etapă a construcției. Practic, este o casă semifinisată, cu un preț ceva mai mic decât în cazul unei case gata de locuit. 

    În procesul de construcție, casa la gri se situează imediat după casa la roșu și înainte de casa la alb sau la cheie. 

    Casa la gri înseamnă o etapă complexă care presupune următoarele etape: 

    • Montarea tâmplăriei și a acoperișului; 
    • Realizarea instalației electrice (fără întrerupătoare, prize sau corpuri de iluminat); 
    • Montarea instalației sanitare (adică a conexiunii cu sistemul de alimentare a casei);  
    • Tencuirea interioară și exterioară;  
    • Turnarea șapelor; 
    • Realizarea pereților de compartimentare;
    • Realizarea hidroizolației interioare și exterioare; 
    • Realizarea termoizolației (cu vată minerală sau polistiren); 
    • Finisarea (tencuieli decorative, aplicare vopsele de exterior). 

    Avantajele și dezavantaje pentru casa la gri

    Ca orice lucrare de acest fel, casa la gri are și plusuri, dar și minusuri. Ți le spunem pe cele mai importante.

    Avantaje 

    Preț mai mic de achiziție: casa la gri înseamnă o cheltuială de 75% din suma totală necesară finalizării locuinței. Această etapă este mai costisitoare cu 25% față de etapa casei la roșu. Și cu 10% mai ieftină decât o casă la alb; 

    Alegerea finisajelor: fiind o etapă intermediară, casa la gri îți permite să alegi ce finisaje vrei. Este vorba despre gresie, faianță, parchet, obiecte sanitare, corpuri de iluminat sau ce culoare vrei să aibă pereții;  

    Organizarea bugetului: dacă nu ai suficienți bani să continui rapid lucrarea, casa la gri îți oferă posibilitatea ca finisajele și amenajările să fie realizate ulterior, treptat. De altfel, manopera pentru finisaje este mai scumpă decât cea pentru zidărie și tencuire. 

    Dezavantaje 

    Efectul trecerii timpului: unele construcții aflate în această etapă pot să fie afectate de acumularea umezelii sau de apariția mucegaiului și a infiltrațiilor. Nu lăsa să treacă prea mult timp între etape; 

    Casa fiind semifinisată, nu mai poți alege următoarele: designul locuinței, poziționarea și dimensiunea camerelor, tipul și culoarea acoperișului, tâmplăria și tipul de termoizolație; 

    Verificarea calității materialelor și a manoperei: verifică tipul structurii de rezistență, dacă este conformă, cum au fost realizați pereții, izolația termică și hidroizolația și dacă toate materialele sunt conform așteptărilor și prețului cerut. 

    Casa la roșu și casa la alb 

    casa la gri casa la rosu
    Așa ar arăta practic o casă la roșu

    Casa la roșu este, practic, începutul construcției. Etapa înseamnă și finalizarea elementelor structurale, adică fundația, structura de rezistență, ridicarea pereților, realizarea planșeului, a scărilor interioare și a șarpantei. 

    Denumirea de casă la roșu este dată popular grație culorii roșii a cărămizii. Însă, termenul s-a păstrat pentru orice tip de zidărie, nu neapărat pentru casa făcută din cărămidă. 

    Casa la roșu nu are tâmplăria montată și nici acoperișul. Totodată, instalația sanitară și cea electrică nu sunt instalate. 

    Marele avantaj pe care casa la roșu îl are este prețul de achiziție, care poate să fie și cu 40% mai mic față de o casă la alb. Investițiile ulterioare în casă pot fi eșalonate, iar alegerea finisajelor poate să fie programată. Dar fiind într-o etapă incipientă, lucrările ulterioare pot întârzia, iar mutarea imediată nu este posibilă. 

    casa la gri casa la alb
    Casa la alb este finisată și gata de mutat

    Casa la alb este ultima etapă a construirii locuinței. Constă în montarea finisajelor interioare, cum sunt montarea obiectelor sanitare, a prizelor, a întrerupătoarelor și a corpurilor de iluminat. 

    În această etapă se trece și la finisarea pereților prin aplicarea vopselei, de exemplu. Totodată, se face finisarea podelelor prin aplicarea gresiei și parchetului. 

    Termenul de casă la alb vine și de la culoarea albă a vopselei lavabile care se aplică după finalizarea etapei. 

    Casa la alb este casa la cheie sau casa la gata. Adică o locuință construită complet în care te poți muta. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments