UTILE

Când e nevoie de o verificare a instalației electrice, cât costă și ce presupune

publicat pe 02 ian. 2024

    Instalația electrică a locuinței trebuie verificată periodic pentru a elimina riscul apariției unui pericol. Nu se face pe cont propriu, ci cu ajutorul unui electrician autorizat. Iată cum se face o verificare instalație electrică și de ce e importantă pentru siguranța locuinței. 

    Uzura tehnică a instalației electrice este normală, însă crește riscul declanșării unui scurtcircuit. Astfel că, de la sine, orice proprietar ar trebui să facă un obicei din a verifica instalația electrică a locuinței. În plus, în zonele rurale, riscul unui dezastru este cu atât mai mare cu cât unele instalații au fost realizate necorespunzător, de către neprofesioniști. 

    Verificare instalație electrică: cine o face

    Practica de a verifica instalația electrică nu este impusă prin lege. Există doar normativul I7 – 2011 pentru pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente cladirilor. 

    Ca obligativitate, verificarea instalației trebuie să fie făcută doar de către un electrician autorizat ANRE. Electricianul este singurul specialist desemnat să facă inspecția instalației și diverse teste de funcționalitate. 

    Verificare instalație electrică: tipuri și ce presupune fiecare

    verificare instalatie electrica shutterstock

    Există două tipuri de verificare a instalației electrice: cea inițială și cea periodică. În cazul verificării inițiale, aceasta are loc la finalizarea execuției unei instalații electrice noi. Sau atunci când se extinde sau se modifică o instalație existentă. Se face de către un electrician autorizat. 

    Prin această verificare se confirmă că realizarea instalației, echipamentele și materialele folosite sunt în conformitate cu normele și reglementările de siguranță. 

    Iată ce se inspectează în timpul verificării inițiale: 

    • protecția împotriva șocurilor electrice; 
    • modul de selecție a conductoarelor și cablurilor electrice, capacitatea de încărcare și căderea de tensiune; 
    • manopera executată în mod corect;
    • alegerea corectă a dispozitivelor de protecție 
    • conexiunea corectă a conductoarelor și cablurilor; 
    • numărul adecvat de circuite și prize;
    • dimensionarea și identificare fiecărui circuit; 
    • prezența întrerupătorului general; 
    • verificarea instalației de împământenire. 

    Verificarea periodică are ca scop prelungirea duratei de funcționare a unei instalații electrice deja existente. Totodată, prin acest tip de verificare se poate stabili posibilitatea montării mai multor prize în locuință, extinderea circuitului de iluminat sau îmbunătățirea instalației de împământenire. 

    Prin verificarea periodică se mai stabilește dacă circuitele electrice existente sunt supraîncărcate. Sau cum se pot modifica și extinde fără să existe riscul apariției unui șoc electric sau a unui incendiu.

    Prețul pentru verificarea unei instalații electrice începe de la 400 lei și diferă în funcție de electricianul autorizat și de zonă.  

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments