DESIGN INTERIOR

De ce doar schimbarea finisajelor îți consumă aproape 50% din bugetul renovării

publicat pe 08 iun. 2021

    Când renovezi un apartament sau o casă veche, una dintre cele mai importante și costisitoare etape e cea în care schimbi finisajele. Și te întrebi de ce oare, că doar cumperi o gresie de pe Valea Cascadelor sau dai cu o vopsea decentă, dar lucrurile nu funcționează chiar așa. Îți povestesc în detaliu despre finisaje interioare, de la cât costă până la cum să le schimbi și unde le găsești, oameni care se ocupă constant de renovări și amenajări.

    Patru arhitecți români și managerul unei firme de construcții îți explică în detaliu la ce etape și costuri să te aștepți dacă vrei să schimbi finisajele dintr-o locuință veche. Vei afla ce surprize neprevăzute te pot aștepta, ce soluții există dacă nu vrei să dai jos vechile finisaje, iar la final, ai și câteva sfaturi practice.

    Întâi, prin finisaje interioare înțelegem tot ceea ce înseamnă ceramică (gresie și faianță), mozaic, parchet, profile și plinte, lavabilă, chit, tapet și alte placări decorative, uși. Iar dacă vrei să le înlocuiești, trebuie să știi că te așteaptă, în mare, trei etape: desfacerea finisajelor existente, refacerea (corectarea) stratului suport și aplicarea finisajelor noi.

    Respectă cu strictețe etapele de montaj. „Nu mă refer doar la faptul că mai întâi tragem șapa și apoi montăm cu adeziv faianța, ci și la faptul că lăsăm montajul parchetului ultimul în casă, nu ne apucăm să punem faianța după el”, explică arhitecta Cristiana Zgripcea.

    Renovare baie apartament vechi - before and after - arh. Cristiana Zgripcea
    Înainte și după într-un apartament din anii ’40 renovat de Cristiana Zgripcea în 2019

    Bugetul: cât costă să schimbi finisajele dintr-un apartament vechi

    Costul unei renovări variază semnificativ de la un proiect la altul, pentru că fiecare locuință are particularitățile ei. Pe lângă asta, manopera diferă în funcție de nivelul de pregătire și gradul de profesionalism și de atenție la detalii al echipei cu care alegi să lucrezi.

    În anul 2021, un preț minim realist, în cazul unui apartament de bloc obișnuit, ajunge undeva la 200 euro/ metru pătrat, consideră arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals. Prețul include finisajele în sine, straturile suport și pregătitoare, înlăturarea finisajelor existente și manopera constructorului.

    Renovare apartament Brasov Andreea Baban Rheea Studio
    Înainte și după, într-un apartament de 38 de metri pătrați din Brașov renovat cu 17.000 euro de Rheea Studio.

    Arhitecta de interior Andreea Baban de la Rheea Studio este de aceeași părere: pentru un apartament cu două camere (aproximativ 55 de metri pătrați), estimează un cost minim de 10.000 euro pentru etapa de pregătire a spațiului, care include manopera și materialele pentru desfaceri-refaceri. Această sumă estimativă se referă la:
    1. Decopertare finisaje existente (gresie, faianță, parchet, tencuieli, linoleum, etc.)
    2. Debarasare deșeuri, manipulare și transport
    3. Modificări/schimbări instalații electrice, termice și sanitare
    4. Realizare șapă autonivelantă pentru pardoseli
    5. Îndreptat pereți cu glet sau placări de gips carton, după caz
    6. Placare gresie și faianță
    7. Pregătire și finisare pereți cu vopsea lavabilă/ decorativă/ tapet, după caz
    8. Montaj parchet, uși și plinte

    Când îți faci bugetul de renovare, costurile presupuse de finisaje (decopertare, achiziție, montaj) ajung la 40-50% din costul total al amenajării. Restul bugetului va fi folosit pentru mobilier, electrocasnice, corpuri de iluminat, textile și decorațiuni. Iar în ceea ce privește costurile efective de achiziție a finisajelor, arhitecta Cristiana Zgripcea estimează un buget minim de 20% din investiție pentru produse standard.

    Costuri pentru decopertare și debarasare

    Laurențiu Penca, Managing Partner Corp Construct, înșiruie defalcat costurile practicate de firma sa:

    • decopertare tencuială (în cazurile în care pereții sunt acoperiți cu humă, cum se întâmplă la unele apartamente construite înainte de 1950): până la 20-25 lei/metru pătrat, în funcție de grosimea tencuielii
    • decopertare gresie și faianță: 15 lei/metru pătrat
    • decopertare parchet – 10-12 lei/metru pătrat

    E important e să iei în calcul și evacuarea molozului, care ridică mult costurile, adaugă Laurențiu. Pentru manipulare și transport la groapa de gunoi, de exemplu, cei de la CorpConstruct iau 1.000 lei (tva inclus) pentru un container de șapte metri cubi.

    După lucrările pentru decopertarea gresiei și faianței, urmează etapa de îndreptare a denivelărilor cu un strat de adeziv, pentru a obține pereți drepți, care să nu aibă diferențe de nivel.

    „Pereții se îndreaptă la laser, să fie perfect drepți, să nu ai sus cota 0, iar jos minus 5. Îmbinările la 90 de grade dintre plafon și perete („olnițe”) trebuie să fie perfecte”, explică Laurențiu Penca. Urmează montajul propriu zis al noilor finisaje și carotările (găurirea pe rotund a plăcilor ceramice, pentru a face loc țevilor și bateriilor).

    Costuri achiziție finisaje noi

    Atunci când alegi finisajele și materialele conexe (adeziv, substrat parchet, plinte, glet, amorse), arhitecta de interior Ștefania Bobaru de la VIM Studio te sfătuiește să ai în vedere că există trei categorii de prețuri:
    ieftin, lucru reflectat și în calitatea produselor: „pe acestea le excludem din start – o canapea sau o masă o schimbăm mai ușor decât să intervenim asupra finisajelor”;
    – preț mediu și raport calitate-preț echilibrat;
    premium din punctul de vedere al prețului, calității și designului;

    Costuri montaj

    Pentru montajul plăcilor ceramice, prețurile diferă în funcție de dimensiuni: o faianță tip subway, de exemplu, e mai migăloasă și montajul ei ajunge la CorpConstruct la 130 lei/metru pătrat. Și lastrele de doi-trei metri sunt costisitoare, montajul ajunge la 600 lei/lastră, fără manipulare. Pentru plăcile cu dimensiuni peste 100 centimetri, montajul este 140-150 lei/ metru pătrat, iar pentru cele de 60 centimetri ajunge la 100-120 lei/metru pătrat. Prețurile se referă la montaj impecabil pentru o gresie rectificată, nu la un montaj făcut în viteză, adaugă Laurențiu.

    Prețurile pentru montajul parchetului variază în funcție de produs: cel laminat este cel mai ieftin, se montează cu click și costă 20-24 lei/metru pătrat. Cel masiv sau dublu/ triplu-stratificat se montează cel mai eficient prin lipire pe o șapă autonivelantă. Cu tot cu adeziv, montajul ajunge la 90-100 lei/metru pătrat (doar adezivul e cam 40 lei/metru pătrat). Operațiunea de șlefuire-lăcuire a parchetului pornește de la 45-50 lei/metru pătrat (cu lac inclus) pentru trafic mediu.

    Costuri aplicare vopsea

    La CorpConstruct, costurile pentru amorsare sunt de 3-4 lei/metru pătrat, pentru aplicare lavabil alb de 18 lei/metru pătrat, iar pentru vopsea colorată 22-24 lei/metru pătrat.

    Cât durează lucrările

    La fel ca bugetul, timpul variază în funcție de lucrarea efectivă și echipa cu care lucrezi, pentru că pot apărea neprevăzute. Ca exemplu, la CorpConstruct, timpul mediu pentru o lucrare de decopertare într-o baie este de două zile, iar montajul durează între trei și șapte zile, în funcție de complexitate. Pentru parchet, o decopertare de parchet laminat durează aproximativ o zi pentru un apartament de două camere, și două zile dacă e montat pe șipcă. Montajul noului parchet durează câteva zile.

    Surprize neplăcute: la ce te poți aștepta în șantier

    „O casă e ca un organism la care, odată ce îl diseci, începi să constați o serie de situații neprevăzute inițial”, descrie arhitectul Alexandru Călin renovarea unei locuințe. Acestea pot fi, de exemplu, diferite intervenții suferite de locuință în trecut, de care proprietarii actuali să nu aibă cunoștință.

    Before and after apartament Alex Calin (1)
    Livingul unui apartament de 40 de metri pătrați renovat de arh. Alexandru Călin cu un buget de 15.000 de euro.

    La capitolul „surprize în locuințele vechi”, Ștefania Bobaru a întâlnit în proiectele sale de renovare: pereți și tavane foarte strâmbe, care au necesitat încărcare excesivă cu material sau rectificare cu gips carton; nisip și prefabricate sub parchetul masiv din blocurile vechi; mai multe straturi suprapuse (gresie montată peste altă gresie, parchet montat peste linoleum); trasee electrice trase prin apartamentul de deasupra, peste placa de beton turnată între etaje.

    Apartament-de-50-mp-din-București-situat-într-un-bloc-din-anii-’60-și-renovat-de-Vim-Studio-în-2020-renovare-bucătărie-2
    Un apartament de 50 de metri pătrați din București, renovat de VIM Studio în 2020 cu 30.000 euro.

    Când vine vorba de parchetul din lemn masiv, la decopertare poți găsi dedesubt fie foarte mult rumeguș, fie un alt strat de parchet sau linoleum. În cazul gresiei, poți da peste două rânduri de gresie montată. Astfel, cantitatea de moloz pentru debarasare și manipulare crește, și la fel timpul de desfacere a pardoselii, te avertizează Andreea Baban. Tot ea menționează că poți găsi și infiltrații de apă sau fisuri, ce vor genera operațiuni suplimentare pentru reparații.

    Cristiana Zgripcea crede că un meșter cu experiență nu prea mai poate avea surprize, dar pot exista „probleme ridicate de stratul suport pe care-l consideram drept și constatăm că nu este, sau din partea plăcilor care credem că sunt perfecte și pot avea ușoară burtă. Se rezolvă orice dacă există intenția bună și cunoștințe în reglarea acestora.”

    Ce soluții de compromis ai dacă nu vrei să dai jos finisajele

    Dacă, din motive de buget, vrei să sari peste partea de decopertare a finisajelor, poți alege un finisaj care să le acopere.

    Cu ce poți să acoperi gresia

    Peste gresia veche, poți monta parchet, o pardoseală LVT, sau poți turna pardoseală epoxidică sau microciment (acesta se poate aplica și peste faianță), în funcție de destinația camerei. Andreea Baban precizează că suprafața peste care se va monta noul finisaj trebuie să fie plană, curată și uscată, altfel acesta va prelua din imperfecțiunile vechii pardoseli.

    Montarea pardoselilor din vinil peste gresie. Foto Shutterstock
    Montarea unei pardoseli din vinil peste gresie. Foto Shutterstock

    LVT (Luxury Vinyl Tiles) este denumirea pentru o pardoseală vinilică, rezistentă la apă, care se montează ușor prin lipire, însă nu arată la fel de bine ca parchetul din lemn, dacă e montată în camere precum livingul sau dormitorul. Dacă vorbim despre acoperirea gresiei din baie sau bucătărie, LVT are avantajul rezistenței la apă, ceea ce o recomandă pentru folosirea în încăperile cu umiditate ridicată. De asemenea, stratul protector oferă o rezistență sporită la pete, dar și la contactul cu substanțele chimice. Spre deosebire de gresie, marmură, beton sau piatră, este o pardoseală caldă, care oferă o senzație plăcută la mers.

    Microcimentul se poate aplica atât peste gresie cât și peste faianță, iar aspectul final este unul uniform și neted sau ușor rugos. Poate fi mat, satinat sau lucios, în funcție de preferințe. „Trebuie însă aplicat un strat de impermeabilizare la final, pentru că dacă rămâne neprotejat poate absorbi umiditatea și se poate păta. Un alt aspect de luat în considerare este timpul: suprafețele acoperite cu microciment au nevoie de un timp de uscare de 2-3 zile. Costurile se aseamănă cu cele care implică schimbarea plăcilor vechi cu altele noi, însă scapi de deranjul șantierului”, precizează Andreea Baban.

    Renovare apartament Vitan arh. Alexandru Bucur Interiology - baie microciment (4)
    Înainte și după, într-un apartament din București cu băi finisate cu microciment, după decopertarea vechilor finisaje.

     

    Cu ce poți să acoperi faianța

    Pe lângă microciment, mai poți acoperi faianța cu o vopsea specială pentru plăci ceramice: în funcție de modelul ales, este posibil să fie necesar să aplici un grund sau primer înainte, iar dacă sunt zone fisurate, trebuie aplicat un strat de silicon acrylic înainte de operațiuni. Procesul e unul migălos, implică răbdare și atenție: vopseaua se aplică în mai multe straturi, obiectele sanitare trebuie acoperite și protejate cu bandă adezivă, dar avantajul este că scapi de costurile de decopertare și transport moloz, de praf și gălăgie.

    vopsea pentru faianță

    Ștefania Bobaru a avut rezultate bune cu vopseaua Good Home de la BricoDepot, dar precizează că poate fi neplăcut vizual faptul că rosturile vor avea aceeași culoare cu placa de faianță, iar diferența de nivel dintre rost și placă devine vizibilă. Pentru porțiunea dintre corpurile de mobilier din bucătărie, Ștefania Bobaru îți mai recomandă panourile AluSplash (panouri triplustrat bazate pe aluminiu, disponibile în diferite culori, mate sau lucioase), sticla vopsită sau un panou de la Egger în același decor cu blatul.

    Deși mai accesibile ca preț și mai rapide ca execuție, arhitectul Alexandru Călin este de părere că acest gen de soluții sunt unele „de avarie”, potrivite atunci când bugetul este foarte restrâns sau timpul alocat lucrărilor extrem de scurt:

    „Aș opta pentru cosmetizări ale finisajelor existente sau placări peste acestea doar când timpul este presant și bugetul minim și în situații de tip: închiriere Airbnb, cosmetizare pe termen scurt sau pregătire în vederea vânzării spațiului.” Intervențiile de tipul ăsta nu sunt la fel de rezistente în timp și modifică dimensiunile spațiului: când plachezi un finisaj existent, iei din lățimea sau înălțimea unei camere.

    Schimbare finisaje interioare: câteva sfaturi practice

    Păstrează ce merită să fie păstrat

    Arhitectul Alexandru Călin precizează că uneori, vechimea și calitatea unor finisaje existente le face să merite să fie păstrate, restaurate sau recondiționate cu grijă, iar alteori tocmai gradul de degradare sau execuția precară face ca această operațiune să fie absolut necesară. „Nu aș înlocui niciodată finisaje vechi calitative și aș încerca să repar ori să restaurez pe cât se poate acolo unde această operațiune este posibilă.”

    Gard casă interbelică
    Gardul, poarta și ușa de intrare ale acestei case interbelice au fost restaurate de arhitectul Alexandru Călin.

    Ia în calcul toate costurile

    Orice șantier implică multe costuri, pe care la început majoritatea oamenilor nu le conștientizează sau nu le ia în calcul. Alexandru Călin amintește costurile presupuse de scoaterea finisajelor vechi, transportul molozului, îndreptatul pereților, pregătirea preliminară a pardoselilor în urma desfacerii finisajelor vechi, șape, șape autonivelante, montajul finisajelor, montajul pentru placările pereților, acoperirea cu vopsitoria lavabilă în două straturi etc.

    „Lista finală de cheltuieli poate să difere mult de la caz la caz, deoarece unele lucrări pot suferi modificări în funcție de stadiul spațiului, de calitatea construcției pereților, a instalațiilor. De exemplu, pereții și tavanele cu defecte de planeitate vor necesita cantități mai mari de rigips sau glet, pardoselile inegale presupun costuri de șape grosiere sau nivelante etc.”, explică el.

    Bugetul pentru neprevăzute

    În orice lucrare, și mai ales într-o renovare, e bine să iei în calcul un procent suplimentar de 15-20% în plus față de suma alocată inițial, pentru că apar situații neprevăzute în timpul unui șantier ori se întâmplă ca alegerile inițiale să sufere schimbări pe durata execuției, datorate fie descoperirilor de pe parcursul lucrărilor, fie timpului de livrare pentru unele finisaje, fie greșelilor din șantier.

    Detalii pe care e posibil să le treci cu vederea

    Atunci când montezi noile finisaje, Andreea Baban te sfătuiește să ții cont de zona unde se face îmbinarea materialelor dintre două camere distincte în raport cu foaia de ușă: „Vrem ca la final, când ușa este închisă, să nu vedem finisajul din camera alăturată. Linia de întâlnire dintre finisajele pardoselii trebuie să fie sub cantul foii de ușă, în funcție de tipul de ușă ales. De asemenea, trebuie verificat că golurile de ușă se încadrează în standardele producătorului ales. Dacă sunt modificări de făcut, acestea se vor realiza înainte de finisarea spațiilor.”

    Tot la pardoseli, trebuie să acorzi atenție grosimilor de materiale alese pentru finisaje, astfel încât să nu apară diferențe de nivel inestetice. Dacă ai încălzire în pardoseală, nu orice tip de finisaj pentru pardoseală se potrivește. Va trebui să ții cont de specificațiile producătorului atunci când îl alegi, ca să te asiguri că folosirea sa împreună cu un sistem de încălzire în pardoseală este posibilă.

    Calitatea costă

    „Mergi pe oameni recomandați, fie de către cunoscuți, fie online, pe forumuri, dar recomandați să fie. Nu face experimente la preț mic pe pielea ta. O greșeală costă mai mult decât diferența dintre mediocritate și calitate”, insistă Cristiana Zgripcea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments