Bucătărie

Idei și soluții pentru amenajarea unei bucătării open space

    O bucătărie open space e inima casei: acolo se adună, de obicei, întreaga familie. Acolo gătești, copiii își fac temele, te uiți la televizor sau asculți muzică. Dacă îți amenajezi casa și nu știi ce să faci cu bucătăria, inspiră-te din câteva locuințe chic vizitate de Lovedeco. 

    Dacă îți place să gătești, dar și să iei parte la conversații, ar fi bine să optezi pentru o bucătărie open space. Ea creează efectul vizual de mai mult spațiu în apartament și dă un sentiment cozy serilor petrecute în familie sau cu prietenii.

    „Acest truc de proiectare se folosește de obicei când bucătăria nu întrunește suprafața necesară acomodării tuturor echipamentelor și pieselor de mobilier necesare. Astfel, încăperea destinată gătitului, se deschide și devine parte integrantă a locului de luat masa sau a livingului”, explică Andra Marinescu, designer Paradigma Studio. 

    1. Bucătărie open space cu detalii industriale și plante agățătoare

    bucătărie open space Alexandra Crisan foto stefan surugiu
    Amenajare: Alexandra Crișan Foto: Ștefan Surugiu

    În acest apartament din zona de nord a Bucureștiului, designer-ul Alexandra Crișan a propus un concept inspirit de universal botanic, așa că a introdus plantele în fiecare cameră, chiar și în bucătărie. Insula deasupra căreia stă suspendat un corp metalic în stil industrial delimitează vizual zona de dining a apartamentului de bucătărie. Pe corpul metalic a agățat diverse ghivece cu plante agățătoare, becuri cu fir și globuri.

    2. Bucătărie open space luminoasă

    bucătărie open space sorina
    Amenajare: Sorina Fredholm

    Sorina Fredholm a ales ca în apartamentul ei din zona Gării Basarab să dărâme pereții bucătăriei, devenind astfel un open space generos, unit cu living-ul. Când este acasă, își petrece mult timp în bucătărie – spațiul și lumina sunt lucrurile principale de care are nevoie pentru a găti cât mai bine.

    3. Bucătărie minimalistă cu accente neon

    bucătătie open space duplex Andrei Tudoran
    Amenajare: Studio 2.1 Foto: Andrei Tudoran

    În acest duplex minimalist din Pipera, arhitecții și-au dorit să creeze un spațiu aerisit, funcțional și jucăuș. Pentru mobilier, au combinat placarea cu MDF alb cu una într-o nuanță deschisă și naturală de lemn. Au folosit insula pentru a delimita într-un mod plăcut bucătăria de living, iar literele fluorescente dau un accent de culoare locului. 

    4. Bucătăria din Piața Romană

    Living amenajarea 2 camere
    Amenajare: Mihnea Ghilduș

    Pentru Mihnea Ghilduș (@Dizainăr), lumina a fost elementul principal în remodelarea și amenajarea apartamentului din Piața Romană. A eliminat pereții dintre bucătărie, living și hol, astfel încât lumina să circule cât mai mult și să creeze un spațiu cât mai practic. 

    5. Bucătărie deschisă dar închisă

    bucătărie open space sorina
    Amenajare: Cristina Micu Foto: Diana Dincă

    Ce-ai spune dacă ai avea o bucătărie deschisă spre zona de zi, dar cu o insulă care separă zona de gătit de living? Arhitecta Cristina Micu a reușit asta într-un apartament din București, unde a folosit două uși glisante din sticlă în loc de perete, pentru a separa bucătăria de living. Iar zona de dining a amenajat-o chiar în living.

    Beneficiile conceptului de amenajare pentru o bucătărie open space

    Bucătăria modernă open space nu mai este astăzi doar un loc în care se prepară mâncarea, ci un hub multifuncțional care combină zona practică a preparării meseu cu spațiile relaxante și desinate socializării. Dacă ești în pană de idei de amenajare pentru bucătărie open space, venim în sprijinul tău cu idei adiționale.

    O compartimentare spațioasă pentru bucătărie și living

    Ca români, compartimentarea deficitară și apartamentele cu camere mici nu ne sunt tocmai străine. De aceea, o bucătărie open space poate fi o idee excelentă pentru a face spațiul în care petrecem cel mai mult timp să pară mai mare. Mai mult decât atât, simplul fapt că în casă vor exista mai puțin pereți înseamnă că vei avea parte de mai multă lumină naturală.

    bucatarie open space minimalista

    O amenajare de bucătărie open space deschide ușa spre o mulțime de artificii de design interior

    Conceptul bucătăriei open space funcționează de minune atunci când designul interior este congruent cu livingul și zona de dining. Poți opta pentru un design interior unitar, același în toată încăperea sau poți transforma una dintre zone într-una accent, diferită de celelalte, care iese în evidență din punct de vedere vizual. Într-un fel sau altul, îmbinarea celor trei zone lasă loc din plin creativității.

    Conversațiile neîntrerupte și timpul de calitate cu familia și prietenii sunt un deliciu

    Bucătăriile open space nu pun piedici comunicării, pentru că poți găti și discuta cu cei din familie în același timp. Astfel, bucătăria nu va mai fi un loc solitar, iar gătitul poate deveni chiar mai plăcut atunci când ai familia aproape. În plus, dacă ești părintele unui copil mic pe care nu trebuie să-l scapi din ochi, o astfel de compartimentare va funcționa cu siguranță în avantajul tău.

    insula bucatarie open space

    De reținut: mirosul de mâncare circulă, așa că ai nevoie de o hotă puternică

    În planul de amenajare de bucătărie open space este absolut necesar să ții cont de un lucru: dacă nu investești într-o hotă de foarte bună calitate, mirosul de mâncare poate deveni o problemă neplăcută. Cu atât mai mult dacă obișnuiești să gătești mâncăruri aromate sau prăjeli, iar mirosul lor se impregnează în textilele din living.

    Păstrează curățenia. Pentru că pereții nu mai delimitează bucătăria de living, este esențial să ții camera curată și ordonată. Alege, deci, finisaje ușor de curățat pentru a-ți face viața mai ușoară.

    Depozitarea și organizarea lucrurilor este importantă. Peretele lipsă ți-ar fi putut folosi în depozitarea lucrurilor din bucătărie, însă există numeroase soluții alternative pentru un spațiu deschis. Poți opta pentru o insulă care să delimiteze bucătăria de living, iar aceasta se poate dovedi o piesă valoroasă în organizarea bucătăriei. Nu irosi spațiu. Achiziționează sisteme de prindere cuțite, ustensile de bucătărie și sisteme de suspendare pentru tigăi.

    amenajare bucatarie open space idei depozitare

    Așezarea corectă a pieselor de mobilier pentru un spațiu aerisit. Situarea zonei de dining în apropierea bucătăriei este o alegere firească. Te poți mișca în voie, eficient, atunci când pregătești cina pentru cei dragi ție. Este, de asemenea, o amenajare potrivită pentru familiile care obișnuiesc să organizeze seri de distracție cu prietenii sau seri în cuplu în liniștea propriului cămin, fără a fi prinși în capcanele lumii moderne, precum televizorul și aplicațiile lui buclucașe.

    Alte sfaturi pentru o amenajare de bucătărie open space pe gustul tău

    Dacă ai un apartament mic și nu te dai în vânt după compartimentarea lui originală, cu bucătărie open space, folosește un separator din sticlă sau o ușă glisantă, care intră în perete, pentru a separa parțial sau total, atunci când simți nevoia, bucătăria de living sau dining. Această soluție este de altfel perfectă pentru oricine își dorește să scape de problema mirosurilor nedorite care ajung din bucătărie în zona recreațională.

    Pentru a economisi spațiu poți înlocui masa de dining cu un bar. La fel și dacă ești o persoană ocupată, cu un program aglomerat, mănânci de obicei pe fugă și nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru curățenie.

    bucatarie open space mica

    Insula de bucătărie, într-un spațiu cât de cât generos, este o idee bună. Este utilă ca spațiu de depozitare, însă, în același timp, îți oferă mai mult loc pentru a-ți desfășura activitatea culinară.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Idei și soluții pentru amenajarea unei bucătării open space