Aceste amenajări, în stiluri vechi și noi, sunt dovada că arcadele interioare nu se demodează niciodată
publicat pe 11 oct. 2023Într-o formă sau alta, arcadele au fost dintotdeauna un element popular în arhitectură și design. Le-am întâlnit la clădiri istorice construite cu mii de ani în urmă, precum Colosseumul din Roma, dar și în amenajări interioare obișnuite. Sigur îți amintești că au pus stăpânire pe casele de la noi prin anii 2000, pe vremea când erau la modă și acele tavane false din rigips. O perioadă, au dispărut în urma a tot felul de renovări adaptate la stilurile momentului, însă acum au revenit în forță și există o mulțime de moduri noi și creative în care vechile arcade interioare pot fi integrate în case. Bineînțeles, într-o formă potrivită cu stilurile contemporane, mai cizelată decât în trecut.
Dacă ți-au captat (din nou) interesul, există multiple modalități prin care le poți integra în amenajare. Poți fie să modifici peretele la nivel structural astfel încât să obții acele pasaje de trecere în linii curbe, potrivite în compartimentările de tip open space, fie să găsești soluții ingenioase de a le integra fără să reconstruiești zidurile casei.
Iar inspirație există din plin. Adesea am întâlnit arcade interioare în case amenajate de arhitecți și designeri de interior, case despre care am scris pe Lovedeco. Sunt idei pe care le poți aplica la tine acasă, dacă revenirea acestui trend a venit ca o veste bună pentru tine.
Arcade interioare clasice în case vechi care și-au păstrat farmecul în timp
Cel mai adesea, găsești arcade interioare în case vechi, construite în prima jumătate a anilor 1900. La noi, ele s-au regăsit adesea în clădirile construite în stil neoromânesc. Ia de exemplu această casă de la 1946, aflată în centrul Bucureștiului.
În momentul cumpărării, proprietarii au găsit-o finisată într-un stil oarecum rustic și fiindcă și-au dorit să îi redea farmecul original, au lucrat cu arhitectele Oana Androi și Simona Mihail, de la Space Sparkle, alături de Cristina Neacșu-Vartolomeu, de la CNV Arhitectura & Design.
Pe lângă arcadele care marchează trecerile dintre diverse zone ale casei – living, dining, holul de la intrare – pereții sunt decorați și cu numeroase ornamente cu notă clasică. Arhitecții au gândit un concept care să reprezinte o reinterpretare a atmosferei vechilor case Brâncovenești din București.
Plintele, brâurile, cornișele, rozetele imprimă un suflu clasic spațiului, care se împletește armonios cu elemente moderne și orientale. Toate detaliile le poți descoperi aici.
Un alt exemplu de arcade interioare regăsite în case istorice este această clădire construită la 1925 de arhitectul Toma T. Socoloescu, în Sinaia. Acesta a ridicat-o într-un stil brâncovenesc asupra căruia și-a lăsat amprenta personală: rozeta din lemn, arcadele ș zodiacul din ceramică de pe fațadă. Fiindcă a fost proiectată pentru soția arhitectului, Florica, a căpătat numele de Vila Florica Socolescu.
Noul proprietar a cumpărat-o și a transformat-o într-un guesthouse cu istorie. Visul său a fost de a-i reda atmosfera anilor 1925 în Sinaia, după ce construcția trecuse prin diverși locatari care aduseseră modificări formei sale inițiale. „Din nefericire, intervențiile diverșilor locuitori au fost, în multe instanțe, dramatice”, povestește proprietarul.
Deși nu a fost ușoară restaurarea elementelor originale ale casei, acesta nu a făcut niciun compromis în ce privește arhitectura și designul de interior ale vilei. Irina Solomon s-a ocupat de partea de interior, iar după două procese de renovare minuțioase, proprietarul a deschis-o publicului larg sub numele de Vilegiatura. Povestea completă o poți descoperi aici.
Arcade interioare în case cu amenajări moderne, în stiluri contemporane
Însă doar fiindcă sunt specifice unor vremuri trecute, nu înseamnă că nu poți integra arcade interioare în case amenajate în stiluri contemporane, moderne. Această amenajare în stil minimalist este dovada că au revenit în tendințe și că sunt super versatile, adică le poți integra cu ușurință în diverse tipuri de interioare. Arhitectele de interior Andreea Cornilă și Ioana Paliuc s-au inspirat din natură pentru a gândi un concept de design acestui apartament de 45 metri pătrați.
Arcadele au fost integrate în dormitor, de-o parte și de alta a patului. Nu doar că dau dinamică spațiului prin formele organice regăsite și în tăblia de la pat, însă aduc și o pată de culoare în încăpere. Poți vedea întreaga amenajare aici.
O altă opțiune potrivită este să integrezi arcade interioare în case eclectice, în care culorile sunt prezente din plin, imprimeurile îți fură privirea la orice pas și aproape că nimic nu poate fi considerat un faux pas. Un bun exemplu este proiectul HOLT, semnat de Ioana Holt, directorul de creație și co-fondatoare a companiei de luxury travel, în colaborare cu Corina și Traian Mihalache, de la Studio Caro.
Ei au ales împreună arcadele pentru apartamentul numit „Birds of Paradise”, aflat într-o clădire Art Deco din București. În bucătărie, o arcadă marchează trecerea către hol și restul apartamentului, iar o alta marchează zona în care este integrat frigiderul. Ele sunt integrate și în living, prin tapet dar și în structura pereților, în zonele de trecere. Descoperă întreaga amenajare aici.
Soluții creative de a integra arcade interioare în case cu pereți drepți
Dacă te-ai îndrăgostit de arcade și totuși nu ai bugetul, disponibilitatea sau chiar posibilitatea să integrezi în locuința ta unele sculptate în structura pereților, există și alte soluții. Te poți inspira din această bucătărie în care designerul de interior Andreea Ștefan a simțit nevoia să adauge o pată de culoare. Arcada într-o nuanță care amintește de apus este realizată cu vopsea de tablă și poziționată în colțul de cafea. Poate fi folosită pentru a lăsa notițe sau mesaje simpatice scrise cu cretă, deci nu are rol doar estetic, ci și utilitar. Poți vedea toate detaliile aici.
Pentru o notă elegantă, într-o amenajare care se încadrează într-un stil ceva mai pretențios, poți folosi fototapetul în loc de vopsea. Un exemplu bun este cel folosit de arhitectele Hajni Ilyes și Roxana Revin din echipa Spatiograf, în acest hol de intrare luminos și impunător. Aici, tapetul maschează trei uși filomuro, care asigură accesul către o baie, o încăpere folosită pentru depozitare și un mic birou de lucru. Iar oglinda montată pe peretele opus dublează iluzia opică. Descoperă întreaga vilă aici.
Arcada e la ea acasă în acest apartament amenajat de echipa Jooca Studio. Ea este un element caracteristic stilului Neo Memphis, pe care arhitectele l-au ales pentru a crea o atmosferă contemporană și primitoare în spațiul destinat închirierii. Nu doar că au transformat arcada într-un laitmotiv, ci au folosit-o cu un scop special – pentru a corecta un perete care nu se afla la unghi drept cu restul pereților. Află toate detaliile despre soluția pe care au găsit-o aici.
Foto principală: Andrei Mărgulescu
-
LIFE
11 decorațiuni de la Primark super accesibile cu care să dai un suflu nou casei tale
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Aceste 9 moduri de aranjare a cărților în bibliotecă îți vor face casa mai frumoasă și organizată
-
Sponsored
Delta Studio și Porcelanosa pregătesc ROMANIAN INTERIORS BOOK – Porcelanosa Living. Cum te poți înscrie
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.