Apartamente cu 4 camere

Casa în care se află apartamentul în care a locuit ilustrul Corneliu Coposu găzduiește astăzi apartamente amenajate sub conceptul de luxury travel

    Bijuteria Art Deco din București, un complex interbelic de locuințe în care se află și apartamentul în care ilustrul Corneliu Coposu a locuit vreme de 20 de ani, găzduiește astăzi apartamente care fac cinste conceptului de luxury travel, care a prins rădăcini și-n România.

    Seniorul Corneliu Coposu a locuit în casa de pe strada Mămulari în apartamentul numărul 1, aflat la parterul clădirii, alături de surorile dumnealui. Rodica Coposu, una din surorile personalității istorice, locuiește în continuare în apartamentul care îi aparține dintotdeauna, căci Corneliu Coposu nu și-a dorit vreodată avuții pământești, trăindu-și viața cu modestie.

    La etajele superioare se află cel mai nou apartament amenajat în clădirea interbelică, Birds of Paradise (n.r. Păsările paradisului), un apartament eclectic, spațios, care poate găzdui până la șapte oaspeți.

    Printre promulgatorii curentului de luxury travel, centrat pe oferirea unei experiențe rafinate călătorului modern, se numără Ioana Holt, o româncă originară din Oradea care locuiește în New York din 2013.

    Împreună cu logodnicul ei american, Benjamin Earley, Ioana închiriază și renovează proprietăți din întreagă lume, pe care apoi le subînchiriază în regim hotelier. Cei doi au restaurat apartamente din clădirea în care a locuit marele Corneliu Coposu și au creat apartamente cu poveste, fiecare cu o tematică specială, care promit o experiență rafinată celor care le calcă pragul.

    Birds of Paradise este cel mai recent proiect HOLT, semnat de Ioana Holt, directorul de creație și co-fondatoare a companiei, în colaborare cu Corina și Traian Mihalache, de la Studio Caro.

    Apartamentul spațios, cu o dimensiune de aproximativ 100 metri pătrați, un refugiu vizual floral, cu vibrații tropicale, este amplasat pe un singur nivel al clădirii, ultimul, în timp ce la nivelul inferior se află The Great Gatsby, despre care Lovedeco a scris acum ceva timp.

    „Apartamentul are două balcoane și o terasă cu vederi interesante asupra straturilor de istorie care s-au construit în jurul clădirii. Oferă o privire intimă asupra Bulevardului Unirii, cu vedere la clădirile socialiste de lux care îl mărginesc. Clădirea a rămas o oază de stil și sensibilitate în mijlocul acestui țesut agresiv ridicat de regimul comunist”, spune Corina Mihalache, îndrăgostită și ea, asemeni Ioanei, de istoria și arhitectura Bucureștiului.

    Amenajarea bucătăriei, construită după planurile din perioada interbelică, a fost o provocare

    Spațiul cuprinde trei dormitoare, două băi, un spațiu mare de zi care include și locul de luat masa, si o bucătărie, precum și două balcoane și o terasă.

    before after bucatarie veche
    Forma bucătăriei era aproape imposibil de amenajat, așa că au improvizat.

    Inițial, apartamentul fusese împărțit în două și utilizat pentru spații de birouri – cu arcade din gips carton și spoturi și corpuri de iluminat tipice pentru un spațiu de lucru. Bucătăria și băile se aflau într-o stare avansată de degradare.

    Proiectul propriu-zis a durat câteva luni, implementarea la fel, după ce au fost acordate permisele și aprobările finale de către autorități, iar amenajarea completă a fost gata la începutul lunii octombrie 2021.

    În ceea ce privește compartimentarea spațiului, imobilul istoric, construit în 1935, a ridicat câteva probleme. Bucătăria, de exemplu, este foarte mică și nu dispune de aproape niciun unghi de 90 de grade între pereți. Planul dificil o făcea destul de greu de utilat complet, cu o combină frigorifică de dimensiuni normale, centrală și zonă tehnică, mașină de spălat vase și mașină de spălat rufe, plita, cuptor, radiator ascuns în mobilier și lavoar dublu.

    După ce au făcut și refăcut planurile pentru amenajarea bucătăriei, au ajung s-o amenajeze cu toate utilitățile perfect ascunse în mobilier, în așa fel încât să nu îngreuneze vizual spațiul. Au făcut mobilierul la comandă, iar vedeta amenajării este finisajul pardoselii cu gresie care face legătura între bucătărie și restul apartamentului.

    Au făcut loc pentru o mașină de spălat vase și una de spălat haine, ambele de dimensiuni mari și, la tragerea unui mâner delicat de marmură roz, un frigider și un congelator complet, ascunse la vedere sub o arcadă roz.

    În apartament exista și un spațiu ocupat de personalul angajat pentru prepararea hranei. Din acest motiv, bucătăria este amplasată în capătul opus zonei de acces în apartament, contrar planurilor contemporane de casă. De asemenea, acest spațiu dispune de acces separat, printr-o scară de serviciu.

    before after dining albastru si auriu
    Spațiul de dining, amenajat în culori puternice.

    „Am rezolvat acest aspect cu ajutorul colaboratorilor noștri cu mobilier făcut pe comandă și am încercat să optimizăm fiecare centimetru. Un alt aspect interesant care ne vorbește despre modul de locuire al anilor 30 este faptul că una dintre camerele de locuit este direct legată de salon – sufrageria și locul de luat masa actual – printr-un glasvand dublu. Acesta nu are decât o mică suprafață vitrată cu vedere spre o curte interioară – deci a fost gândit pentru a fi folosit împreună cu spațiul de zi”, explică designerul de interior Corina Mihalache.

    casa Corneliu Coposu
    Extensie a spațiului de zi.

    Cum erau gândite, odinioară, spațiile de locuit

    Designerii și-au pus creativitatea la treabă pentru a amenaja fiecare încăpere încât să răspundă funcțiunii de închiriere în regim hotelier, dar și ca întregul spațiu să aibă coerență.

    Astfel, glasvandul a fost restaurat și dormitorul separat de spațiul de zi cu o draperie din catifea și perdea. Proporțiile zonelor sunt însă foarte interesante, spun designerii. Toate aceste spații de zi erau dedicate activităților de zi – situațiilor de protocol, orelor de birou, primirii musafirilor. Iar Corina subliniază diferențele dintre suprafețe.

    „Compartimentarea din plan era clar în defavoarea spațiilor de noapte și a vieții intime a familiei care locuiește în acest apartament. Practic, zona de zi avea 49 metri utili și se desfășura pe mai mult decât dublul suprafeței de noapte, de 24 metri utili, neluând în calcul bucătăria și băile”.

    Cromatica aduce toate elementele împreună

    before after dormitor mic
    Dormitorul, înainte și după.

    În ceea ce privește designul interior, amprenta Ioanei Holt este pusă asupra tuturor proiectelor. În cazul proiectului Birds of Paradise, fiecare dormitor are o temă proprie, așa că paleta cromatică diferă.

    Singurul care preia din culorile zonei de zi este dormitorul matrimonial, iar acest lucru este special gândit, pentru că cele două spații comunică si pot fi folosite împreună prin deschiderea generoasă a glasvandului care le separă. De asemenea, combo-ul roz cu albastru este prezent și în bucătărie pentru a marca spațiile comune. Băile sunt o combinație dintre comun și privat, așa că una dintre ele preia cromatica zonei de zi, cealaltă se inspiră dintr-unul dintre dormitoare.

    before after dormitor pasarile paradisului

    before after dormitor cu tapet colorat

    Designerii HOLT au mers pe culori și materiale tropicale și puternice, chiar dacă ferestrele nu sunt foarte de mari. De fapt, echipa de design interior consideră că faptul că o lavabilă de culoare închisă poate micșora un spațiu este un mit. „Mai importanta este juxtapunerea dintre obiecte, culoarea pereților fiind strict un fundal pe care se proiectează piesele de mobilier și decorațiunile”, subliniază designerul de interior Corina Mihalache.

    Culoarea pereților, piesele de mobilier și decor trebuie gândite armonios împreună pentru a complimenta spațiul fie contrastant – consola aurie pe fundal albastru – fie complementar, cum este cazul patului matrimonial pe fondul albastru din zona inferioară a peretelui pentru a permite tapetului să fie elementul de rezistență al spațiului.

    Finisajele și elementele de decor au fost alese pentru personalitatea, culoarea și caracterul lor îndrăzneț, specific amenajărilor companiei. În amenajare, toate tapeturile de la XTDeco urmează o temă cu păsări înfățișate ca personaje centrale, oferind fiecărui dormitor o temă de culoare pe care designerii au dezvoltat-o cu ajutorul vopselelor Caparol.

    De ce este important să investești în piesele principale de mobilier sau decor

    casa Corneliu Coposu
    Cum arată prima dintre cele două băi din apartament.
    before after baie cu terrazzo
    Au amenajat similar ambele băi, pentru coerență vizuală.

    Plăcile inspirate de terrazzo din băi, bucătărie și hol sunt de la Osmyum, iar plăcile mici și îndrăznețe sunt de la Tonalite, dispuse stratificat pentru a completa tabloul cromatic al spațiilor. Luminile sunt de la ARNStore, iar cel mai scump element din apartament este canapeaua organică de la IXIA Regal. Potrivit echipei HOLT, este important ca piesele mari să fie de calitate, pentru că sunt elemente care ocupă mult din câmpul vizual și influențează sau, în unele cazuri, dictează amenajarea.

    Spațiul include și un proiect realizat de la zero de designeri, o combinație inedită între cadre de pat Ikea și tăblii din împletitură de ratan de la Kave Home. De asemenea, în living sunt prezente și profile flexibile de la XTDeco, montate pe marginea tapetului pentru a finisa cantul decupajului pe curb.

    Bugetul alocat reamenajării a fost de aproximativ 65.000 de euro.

    Pe lângă designul flamboaiant, care face cinste conceptului luxury travel, Corina se mândrește cel mai tare cu tapetul din dormitorul mic, vișiniu, și cu culorile de lavabilă inspirate de acesta.

    „Chiar dacă o cameră este mai mică, sub zece metri pătrați, poate să arate atât de cozy vopsită în culori puternice, cu printuri îndrăznețe și cu o combinație de materiale naturale (împletitura din ratan) și contemporane (metalul auriu)”.

    Lui Traian îi place atmosfera generală, culorile și lumina care, spune el, te fac să te simți ca pe-un platou cinematografic.

    Filosofia HOLT are la bază vindecarea orașului printr-o renovare atentă a apartamentelor interbelice, așa că amenajările care vin peste ani de locuire și utilizare ale unui spațiu sunt adaugă straturi de valoare și personalitate spațiului care trebuie păstrat, îngrijit, restaurat și prețuit.

    Tips & tricks pentru amenajare de la echipa HOLT:

    • Folosește culoare – nu te speria de culori puternice în spații mici sau de combinații de culori puternice.
    • Combină materialele – cine a zis ca materialele naturale nu arată excelent lângă metalele contemporane?
    • Coerența conceptului – pentru a realiza un proiect coerent, alege o temă și o direcție cromatică care să se regăsească pe toată suprafața apartamentului.

    Foto: Sabin Prodan pentru HOLT

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...