Case

Mansardă imensă cu plante, șemineu și cadă freestanding, într-o vilă de 250 metri pătrați din București

  Trei dormitoare în trei stiluri diferite, o mansardă de poveste, parchet Chevron și multe detalii numai bune de savurat. Toate, în vila cu etaj și mansardă unde locuiește un cuplu tânăr din București.

  Amenajarea a început în vara anului 2020 și a fost gata un an și câteva luni mai târziu. Pentru designul interior, proprietarii au lucrat cu echipa Spatiograf – arhitecta Hajni Ilyes și arhitecta Roxana Revin. Când au început proiectul, casa era aproape la alb, însă au descoperit multe vicii și au venit cu multe modificări: asta a prelungit mult șantierul și a crescut bugetul.

  Amenajare hol retro vila Bucuresti - Spatiograf 1
  Câte uși numeri în această imagine? Privește cu atenție.

   „E esențial ca oamenii să verifice cât mai mult o casă gata-construită, înainte să o cumpere. De cele mai multe ori, ce este pe proiect nu se regăsește și în realitate”, te sfătuiește Hajni.

  Casa este construită în 2019, în zona de nord, și are 250 de metri pătrați, dispuși pe parter, etaj și mansardă. La parter este zona de zi, cu hol intrare, un mic birou, baie de serviciu, bucătărie, dining și living. La etaj se află trei dormitoare pentru oaspeți, două băi și un hol generos. Mansarda spațioasă cuprinde dormitorul matrimonial, un dressing mare, o baie și o mică terasă.

   Mansarda este superbă: pe lângă suprafața generoasă, are o înălțime de 4,7 metri.
  Mansarda este superbă: pe lângă suprafața generoasă, are o înălțime de 4,7 metri. Camerele standard de bloc au de obicei 2,75-2,8 metri.

  Stilul propus este unul eclectic și foarte elegant. Ca finisaje speciale, s-au folosit: parchet triplu stratificat (modelul din mansardă este Chevron de la Kahrs), gresie în plăci mari, de 120×240 centimetri, de la Florim (pentru bucătărie și una din băi), vopsea decorativă Benjamin Moore în living.

  De ce ne-am îndrăgostit de mansardă

  Nivelul de sus al casei are un aer retro și ar putea fi, cu ușurință, cadrul unui film de artă. Înălțimea de 4,7 metri, șemineul pe lemne, cada freestanding, patul cu saltea de 200×220 centimetri și TV-ul ascuns în comoda albă din fața patului: tot ce se regăsește aici a fost ales „pentru sufletul clientei”.

  Tapetul cu pădure este făcut custom pentru înălțimea atipică din mansardă, de Vladila. Patul generos e modelul Piumone de la Divanissimi. Zona de cadă freestanding e delimitată printr-o pardoseală diferită, din gresie hexagonală cu model de marmură.

   

  Din dormitor se intră în baia proprietarei, finisată cu ceramică turcoaz și gri, de mari dimensiuni. În această zonă se află și un dressing pe comandă, din MDF vopsit.

  Trei dormitoare în trei stiluri diferite

  La primul etaj, dormitoarele pentru oaspeți au fiecare o altă tematică. Toate au, însă, accente atent alese care personalizează spațiul. În primul dormitor, accentele de verde mentă creează o atmosferă senină, sporită de lumina naturală.

  În al doilea dormitor de la etaj, peretele cu tăblia patului e decorat cu finisaj de marmură și chenare decorative, ce creează o atmosferă retro.

  Al treilea dormitor are un puternic aer de vacanță. Alintat de arhitecte „The Safari Room”, se remarcă prin tablourile de mari dimensiuni: portrete africane cumpărate de proprietară. Peretele-accent este texturat astfel încât să trimită cu gândul la casele tradiționale africane.

  Cea de-a doua baie are un aer industrial: folosește mult lemn, metal, accente negre, benzi LED și o oglindă rotundă, care provoacă jocuri de lumină. Pietrele așezate sub mobilierul suspendat aduc un aer exotic și relaxant.

  Note clasice la parter

  Punctul forte al parterului este, fără îndoială, bucătăria spațioasă. Pardoseala în stil clasic, cu romburi negre, este aceeași din zona de intrare. Iluminatul natural la parter nu este un punct forte, așa că au folosit finisaje deschise și surse de lumină artificială.

  Blatul special este realizat dintr-o placă ceramică XXL, de 120×240 centimetri, și se prelungește și pe perete. Este o suprafață fără rosturi, foarte igienică și estetică.

  Zona de living include un șemineu cu bioetanol, montat pe un perete pe care l-au vopsit chiar arhitectele, ca să îl facă să arate cât mai bine. Fotoliul de design de la Roche Bobois, cu nuanța lui de verde, completează spațiul. Locul de dining cuprinde o masă generoasă de lemn masiv de stejar, pusă în contrast cu scaunele cu tentă Art Deco.

  Pe peretele de la intrare au montat un fototapet cu arcade clasice. Acesta ascunde, de fapt, trei uși filomuro, acces spre o baie de serviciu, o depozitare și un mic birou. Oglinda montată vis a vis dublează iluzia optică.

  Amenajare hol retro vila Bucuresti - Spatiograf 2
  Peretele din stânga are trei uși cu toc ascuns (filomuro).

  Tips&tricks pentru amenajare de la Hajni Ilyes

  Despre rolul designului: În orice amenajare, nu contează stilul, dacă finisajele pardoselii și ușile sunt de calitate (materiale naturale), schimbă complet percepția asupra spațiului. Aici, designul în primul rând a corectat defectele unor spații din casă și a mascat partea tehnică (tot ce nu dorim să vedem). În baia de la parter, am ascuns după un perete cu tapet centrala casei. În baia comună de la etajul 1, după ușile culisante cu oglindă, este un alt spațiu tehnic și spălătoria.

  Despre buget și calitate: Este foarte important să știi ce calitate îți dorești, ce implică asta ca buget și, la orice buget, să iei în calcul o marjă de neprevăzute de minim 20%.

  Despre accesorii: O casă care nu este accesorizată nu este completă. Personal, consider că accesoriile dau suflet oricărei încăperi. Și noi, ca designeri, am aprecia tare mult dacă fiecare client ar lua măcar un pic în considerare recomandările noastre și la acest capitol.

  Foto: Vlad Crețeanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Mansardă imensă cu plante, șemineu și cadă freestanding, într-o vilă de 2...