LIFE

Vilegiatura Guesthouse: povestea unei vile istorice, readuse la viață din pasiune pentru tradiții, unde te vei simți ca-n Sinaia anilor 1925

publicat pe 28 feb. 2023

    În timp ce unii dintre noi fac pasul de a se muta de la oraș la sat, iar alții își construiesc o casă de vacanță după inima lor, de cele mai multe ori în natură, cei mai mulți doar visăm la așa idei și ne bucurăm de ele atunci când mergem în concedii. Dacă te încadrezi în ultima categorie și nu știi unde să-ți faci următorul city-break, îți propunem să dai o fugă până la Sinaia, la Vila Florica Socolescu.

    Vei avea ocazia să dormi într-o locuință istorică, renovată cu grijă și atenție pentru detaliile tradiționale, unde vei putea simți farmecul perioadei interbelice. Ce zici, te tentează?

    O vilă proiectată din iubire

    Vila Florica Socolescu a fost cumpărată de Ionuț Gligăneanu în 2018, din pasiunea lui pentru cultura românească, tradiții și arhitectură. Ionuț se consideră un om simplu cu suflet bătrân, motiv pentru care, atunci când a văzut prima oară construcția, a privit-o din start ca pe o provocare.

    „Mi-am dorit să ofer un nou scop acestei clădiri istorice, o adevărată operă a unui arhitect român celebru. Așa s-a născut conceptul «vilegiatura», un loc de care se pot bucura toți cei care apreciază moștenirea generațiilor precedente”, spune el.

    Conceptul despre care vorbește înseamnă o vacanță la țară, la malul mării sau la munte, iar Ionuț și-a dorit să-l aducă la viață pentru toți cei care iubesc lucrurile simple, tradițiile și cultura.

    Proprietarul povestește cum vila din Sinaia a fost construită de unul dintre cei mai prolifici arhitecți români din perioada interbelică, Toma T. Socolescu; în 1925, el a proiectat casa pentru soția lui, Florica. „Erau vremuri în care familiile care se respectau veneau în fiecare vară să petreacă timp în apropierea familiei regale, în aerul balurilor, picnicurilor, drumețiilor și socializării relaxate și aristocrate”, povestește acesta.

    Vila a fost construită în stil brâncovenesc și are integrate anumite elemente de design proprii arhitectului, cum ar fi rozeta din lemn, arcadele sau zodiacul din ceramică de pe fațada casei. Ionuț povestește că această clădire a avut de suferit odată cu schimbarea regimului și a fost modificată pentru a găzdui mai multe familii, ca într-un bloc de locuințe: „Mai întâi a fost vândută, apoi naționalizată. După anii ’90, a fost recuperată de moștenitorii celor care au cumpărat casa de la familia Socolescu, cei de la care am achizionat-o la rândul meu, în 2018”.

    „Cea mai bună priveliște din oraș asupra Munților Bucegi”

    Vila este poziționată în cartierul Cumpătu din Sinaia, iar proprietarul spune că oferă cea mai bună priveliște din oraș asupra Munților Bucegi. La câțiva pași, pe aceeași stradă, se află Casa Memorială a lui George Enescu, în timp ce Rezervația Naturală Ariniș este la doar trei minute distanță.

    Vei descoperi în interiorul ei trei dormitoare, fiecare cu baie proprie, un living, un dining, o bucătărie, o saună, dar și o mansardă mare și luminoasă. „Curtea are un izvor cu apă naturală care vine din munte, o mini-grădină de ierburi aromatice, dar și multe locuri de luat masa, ceaiul sau de lecturat o carte bună”, spune antreprenorul.

    Clădirea a trecut prin două perioade de renovare, una în 2009-2010, făcută de proprietarii de la care Ionuț a cumpărat vila, iar alta în 2019: „Din nefericire, intervențiile diverșilor locuitori au fost, în multe instanțe, dramatice”.

    Ușile de la intrare erau de fier, asemănătoare celor din blocurile comuniste, în locul unde este acum șemineul era o baia (pentru că regula era ca într-o casă să încapă cât mai multe familii), unele geamuri originale au fost înlocuite cu termopan alb de plastic, iar subsolul era aproape complet înfundat.

    Un proces de renovare minuțios și greu

    Ionuț mărturisește că ambele procese de renovare au fost minuțioase, dar primul dintre ele, cel care a durat doi ani, a fost complex, deoarece nu s-a dorit niciun compromis în ce privește arhitectura sau designul interior al vilei. Toate materialele și accesoriile au provenit din România, s-a lucrat cu meșteri locali, iar obiectele din casă au fost luate de la târguri de antichități.

    Renovarea a fost plină de provocări, de la găsirea unor meșteri capabili care să refacă ușile interioare (găsite aruncate în curtea vilei, într-o stare deplorabilă) și scara interioară, la restaurarea elementelor originale ale casei. „Nu a fost ușor să păstrăm sau să recondiționăm elementele vechi, dar în cele din urmă am reușit, la fel cum am redat frumusețea originală a terasei exterioare, înconjurată de coloane sculptate, deși fusese transformată într-o bucătărie de vară cu pereți de termopan”, explică proprietarul.

    Elementele care nu au putut fi restaurate au fost puse în valoare diferit, reinventate, dar nu fără a le onora frumusețea de demult: „poarta originală din lemn a casei a fost restaurată și reinterpretată ca tăblie a patului din dormitorul Brâncovenesc.”

    Designul interior a fost creat de Irina Solomon, cu obiectivul să ofere doritorilor o casă de vacanță, amenajată și accesorizată asemenea unei locuințe private.

    „Am vrut să ofer o experiență de cazare unică în România”

    Ionuț mărturisește că în momentul în care a hotărât să deschidă vila publicului larg nu a avut așteptări de a face din asta o afacere. „Am vrut să ofer o experiență de cazare unică în România și cred că am reușit”, spune el, nu fără a preciza cum și-a dorit să le ofere oamenilor și oportunitatea de a trăi experiența anilor din perioada interbelică, în astfel de locuri emblematice.

    Vila Florica îți spune o poveste scrisă acum zeci de ani, în timp ce-ți oferă tot confortul de care ai nevoie. Elemente de nou și cele tradiționale sunt îmbinate discret, încât să nu ieși din atmosfera de altădată, dar să te bucuri de o ședere într-un spațiu contemporan.

    Însă, cel mai important pentru Ionuț este să-i atragă pe cei curioși să afle istoria vilei. „Îmi doresc ca vila să atragă oameni care să-i descopere povestea, să-i respecte istoria și să se întoarcă mereu cu drag, pentru a călători în timp, în Sinaia anilor 1925”, încheie el.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments