Andrei Margulescu
PROIECTE DE AMENAJARE

O masă din terrazzo și metal de 150 kilograme tronează într-un apartament de doar 45 metri pătrați

publicat pe 03 iun. 2022

  În Năvodari, două arhitecte de interior au amenajat un apartament de doar 45 metri pătrați, pentru a fi închiriat pe Airbnb turiștilor. Deși mic, are vedere spre lacul Siutghiol, amplu spațiu de depozitare, zonă de gătit, un șemineu din sticlă și o masă din terrazzo și metal, care cântărește aproximativ 150 kilograme.

  În amenajarea apartamentului, peisajul lacului și al mării au fost un teren de joacă pentru arhitectele de interior Andreea Cornilă, de la Andreea Cornilă Studio și Ioana Paliuc. Natura le-a oferit toate răspunsurile de care au avut nevoie, de la texturi la culori, de la forme la atmosferă, iar la final, proiectul a căpătat denumirea de Breeze (n.r. Briză).

   

  Compartimentarea apartamentului este una modernă, tipică pentru clădirile nou construite: zona de zi și bucătăria sunt cuprinse într-un open space care pare spațios datorită mobilării și paletei cromatice. Dormitorul și baia sunt legate de restul apartamentului printr-un hol, iar terasa se întinde pe lungimea ambelor camere și aduce atât lumină naturală la interior cât și o priveliște de vis asupra lacului.

  Amenajarea apartamentului a presupus o reorganizare spațială astfel încât cei 45 metri pătrați să poată fi utilizați la maxim. Spațiul de depozitare este elementul principal al acestei reorganizări. Andreea și Ioana i-au dat trei roluri: se folosește de fiecare colț disponibil, aduce spațiile împreună dar le și separă din punct de vedere funcțional.

  Zona de zi este cel mai generos spațiu din locuință, din acest motiv este și locul preferat atât al clienților, cât și al chiriașilor. Deoarece Andreea a optat pentru un stil minimalist în amenajare, camera nu este supraîncărcată de piese de mobilier sau decorațiuni. Livingul se leagă de zona de intrare printr-un corp de mobilier lung, care oferă zone de depozitare și suport pentru șemineu, dar care are rol și de băncuță.

  Bucătăria, în schimb, are dimensiuni mult mai reduse. Se desfășoară pe un singur perete, integrată într-un ansamblu de corpuri de depozitare care fac trecerea spre zona de dormit. Electrocasnicele sunt mascate în mobilier, iar cele vizibile sunt alese astfel încât să se potrivească cu decorul și accesoriile.

  Delimitarea între zona de gătit, camera de zi și zona de luat masa se face atât prin mobilier, cât și prin paleta cromatică aleasă. Pe deoparte, avem canapeaua roz care separă livingul de bucătărie. La granița dintre cele două este o integrată o zonă verde care cuprinde și o masă din terrazzo pentru două persoane. Pe de altă parte, corpurile monocrome de depozitare care cuprind bucătăria și îmbracă în totalitate peretele ajută la delimitarea clară a funcțiunilor locuinței. Paleta de culori și mobilierul curg armonios dintr-un spațiu în altul și construiesc o atmosferă unitară și călduroasă.

  Dormitorul este conceput în același linii simple și tonuri cromatice. Dulapul este încastrat într-o structură de rigips care are rolul de a masca un stâlp din spatele patului. Acest artificiu i-a permis Andreei să creeze două arcade de-o parte și de alta a patului pentru noptiere, pe care le-a și vopsit într-un turcoaz ce amintește de apa mării.

  Baia abundă în texturi și culori fără a ieși însă din limitele stilului minimalist. Corpul pentru lavoar este construit integral din plăcile ceramice în stil terrazzo, plăci folosite și la placarea pardoselii și a pereților. Ceramica pătrată din zona de duș aduce un plus de textură și dinamism în acest spațiu mic. Culoarea și aspectul lor nefinisat trimit cu gândul la nisipul de pe plajă. Bateriile și accesoriile aurii contribuie la crearea unei atmosfere sofisticate, de vacanță.

  Scoicile, nisipul, apa redate prin culori, forme, texturi

  Pentru că apartamentul e gândit pentru închiriere pe Airbnb, clienții și-au dorit să includă cât mai multe elemente specifice peisajului. Andreea și Ioana le-au redat într-o formă subtilă prin alegerea unei palete de culori în tonuri de pământ, completate de texturi și materiale naturale.

  Masa de terrazzo și plăcile cermice din bucătărie și din baie aduc aminte de scoicile și sideful acestora. Paleta monocromatică a mobilierului din apartament este inspirată din culoarea nisipului. Accentele cromatice turcoaz din dormitor trimit cu gândul la apa mării, iar mobilierul din lemn și din ratan sunt inspirate din stufărișul caracteristic plajelor.

  Andreea a optat pentru un stil minimalist cu influențe mediteraneene, iar finisajele alese redau o atmosferă caldă, relaxantă și primitoare. Culorile ajută de asemenea la delimitarea spațiilor și funcțiunilor. Lemnul și culoarea roz predomină în living, iar bejurile și textura terrazzo-ului predomină în bucătărie și băi.

  Pardoseala este elementul de legătura din fiecare încăpere. Deși Andreea a propus inițial un parchet triplustratificat pentru a crea o atmosferă caldă și luminoasă, clienții și-au dorit gresie. „Am întâmpinat provocarea de a găsi un material alternativ care să ofere senzația vizuală a unui material cald, cu o textură plăcută,” povestește Andreea. Într-un final a găsit plăci ceramice de 120×120 centimetri cu aspect de teracotă de la Ceramiche Refin, colecția Fornace. Rosturile sunt aproape insesizabile datorită dimensiunii mari a plăcilor, ceea ce ajută la crearea unei suprafețe uniforme care parcă curge dintr-un spațiu în altul.

  Mobilier la comandă – cheia tuturor posibilităților

  Armonia și unitatea create în această amenajare au fost posibile datorită mobilierului personalizat. Aproape toate obiectele prezente în locuință sunt gândite de Andreea și Ioana, de la oglinda din hol, la locul de luat masa și blatul ce susține lavoarul. „Este o reală plăcere să creez mobilier custom pentru fiecare proiect în parte. Așadar, atunci când bugetul îmi permite această libertate de creație, aleg să personalizez mobilierul în aproximativ 70-80% din spațiu, urmând ca în restul să folosesc produse de serie,” povestește Andreea.

  Acesta este și cazul acestui apartament la mare. Cu un buget de 40.000 de euro a reușit să schimbe un apartament preluat la gri în aproximativ șapte luni. S-au făcut modificări la nivelul instalațiilor electrice, sanitare și chiar la nivel de compartimentare a pereților ușori.

  Majoritatea produselor de serie, a finisajelor și obiectelor sanitare sunt aduse prin colaboratorii lor de la Zoiss. Pardoseala este de la Ceramiche Refin, colecția Fornace, iar mobilierul la comandă este realizat de Fabrikart.

  Cel mai scump obiect de mobilier este șemineul din living—aproximativ 4200 euro. Deși Andreea preferă șemineele pe lemn, în cazul de fața nu a fost posibil să folosească unul. „Dupa un researsch sănătos, am găsit acest model care se aproprie mult de efectul vizual și auditiv al unui șemineu pe lemn,” spune Andreea.

  stil minimalist - 15
  Datorită structurii metalice solide, masa din terrazzo dă impresia că plutește.

  Mobilierul realizat pe comandă nu vine fără probleme, cea mai mare provocare a fost realizarea mesei din terrazzo montată în zona de zi. Design-ul și structura ei par simple: două arcade perpendiculare din terrazzo, montate pe o structură metalică prinsă de perete pentru că masa nu are picior. Dar terrazzo-ul este un material compozit casant care a venit sub forma unor plăci groase de 30 milimetri. Din acest motiv Andreea a trebuit să găsească mai mulți tehnicieni: unii care să taie acest material în forma de semicerc, și alții care să prelucreze structura metalică de susținere. În final, masa a ieșit perfect. Ea „plutește”, înconjurată de plante și două scaune din ratan, și nimeni nu ar zice că are de fapt o greutate de 150 de kilograme.

   

  Deși este un apartament amenajat pentru a fi dat în închiriere în regim hotelier și preferințele beneficiarilor nu au jucat un rol important în conceptul de design, clienții au fost atât de mulțumiți de treaba făcută de Andreea și Ioana încât au decis să se mute aici după ce copiii lor vor pleca la facultate.

  Foto: Andrei Margulescu.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  O masă din terrazzo și metal de 150 kilograme tronează într-un apartament de...