Case

VIDEO Before&after: O casă de la 1946, cu scară brâncovenească, lounge oriental și mansardă de poveste

    Cred că te-am convins până acum că noi, la Lovedeco, ne pricepem de minune să fim musafiri. Iar când avem ocazia să mergem în case vechi, frumos renovate, suntem cei mai încântați. Te invităm și pe tine, așadar, într-o vizită (virtuală) într-o casă construită la 1946, în stil neoromânesc, aflată în centrul Bucureștiului.

    Aici locuiește o familie cu două fetițe și o pisică. Gazde ne sunt arhitectele care s-au ocupat de amenajarea interioară, finalizată în 2022: Oana Androi și Simona Mihail, de la Space Sparkle, alături de Cristina Neacșu-Vartolomeu, de la CNV Arhitectura & Design.

    În momentul în care au vizitat prima dată casa, aceasta era finisată de fostul proprietar, dar într-un stil oarecum rustic. Vei regăsi mai jos imagini before & after. Singurul element care le-a atras atenția era scara interioară, pe care au pus-o în valoare prin proiectul lor.

    Renovare scara lemn casa brancoveneasca Bucuresti - Space Sparkle
    Casa datează din 1946 și are o arhitectură specifică perioadei neobrâncovenești.
    Scara monumentală de lemn sculptat este piesa centrală a interiorului.

    Casa are patru niveluri (demisol, parter, etaj și mansardă) și o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați. La parter se află zona de zi, compusă din hol, living, dining și un spațiu mai retras, tip lounge. Dormitoarele ocupă etajul și mansarda, iar bucătăria se află la demisol. Amenajarea a durat din octombrie 2021 până în aprilie 2022.

    O amenajare cu respect pentru istoria casei

    Proprietarii și-au dorit o amenajare care să urmeze stilul arhitectural clasic în care fusese construită casa, și, în același timp, să aibă un design îndrăzneț și surprinzător. Fostul proprietar finisase casa, dar renunțase la toate elementele decorative specifice arhitecturii sale (cu excepția scării).

    „Proiectul rezultat este o reinterpretare a atmosferei vechilor case brâncovenești din București, cu materiale și obiecte de mobilier contemporane. Punctul central al amenajării este scara interioară, singurul element originar care s-a păstrat din vechea casă. În jurul ei am recreionat fiecare perete în parte, decorându-l cu elemente specifice stilului clasic, dar și celui brâncovenesc”, explică arhitecta Oana Androi.

    Parterul include un lounge cu note orientale

    Pentru a imprima un suflu clasic, au folosit numeroase profile decorative (plinte, brâuri, cornișe, rozete), dar și tapet pe pânză. Au început amenajarea cu parterul, iar restul încăperilor au preluat aceleași elemente de design, cu ușoare variațiuni.

    Living arcade - casa brancoveneasca Bucuresti - Space Sparkle
    Arcadele sporesc farmecul interiorului.

    Zona de lounge este situată într-o zonă retrasă, ușor înălțată, și are un decor de inspirație orientală. Și corpul de iluminat este ales în acest stil. Zona de dining e amplasată spre fereastră și este cea mai luminoasă. De aceea, aici au ales un alb-spre-gri, ce accentuează lumina naturală și face tot spațiul mult mai cald. Mobila de lemn masiv a fost cea mai scumpă investiție, dar a meritat. A fost lucrată de cei de la Pastel.

    Tapet în dormitorul și baia matrimonială

    Mobilierul din dormitor este din lemn masiv, cu elemente decorative sculptate. Este vopsit în aceeași nuanță cu încăperea, pentru a se integra cât mai bine în spațiu și a nu încărca vizual.

    „Ne-am dorit să aducem culoare în spațiu, ea creând și efectul de surpriză al amenajării. Culorile nu au fost doar alese ca să surprindă vizual, ci și pentru a deservi funcțiunea fiecărui spațiu în parte. De exemplu, culoarea predominantă a dormitorului matrimonial este un lila închis și desaturat, o culoare relaxantă, pământie, inspirată din natură”, menționează arhitecta Simona Mihail.

    Ca și la parter, dormitorul matrimonial include decorațiuni de factură clasică: brâuri, rozete și detalii din mobilierul făcut pe comandă din lemn masiv.

    Tapetul, prezent și deasupra patului, se reia în baie. Ambele modele au o tentă romantică, sunt inspirate de natură și create de Vladila. Pentru că proprietarii au hotărât în ultimă instanță să refacă baia, au vrut ceva foarte rapid și simplu, și atunci s-a mers pe tapet în loc de faianță. Tapetul este dat cu rășină epoxidică și este rezistent la apă.

    La mansardă: camera copiilor

    Camera copiilor a pornit de la o nevoie funcțională: cât mai multe lucruri, într-un spațiu oarecum dificil. S-au dorit spații de depozitare, două paturi și două birouri. Din acest motiv, au creat o platformă pentru paturi, care ascunde depozitarea.

    La mansardă, toate culorile sunt pastelate, mobila este deschisă la culoare, pentru a profita de lumina naturală și a crea iluzia de cameră mai mare. Toți pereții înclinați sunt vopsiți într-un roz deschis, în timp ce pereții verticali au tapet.

    Foto after: Andrei Mărgulescu

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Marculescu Mihai
    Marculescu Mihai
    2 months ago

    Exceptional….bun gust’ rafinament’ spatii generoase si aerisite..

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA