CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

7 trucuri pentru rufe care chiar funcționează

  Internetul e plin de trucuri pentru rufe și sfaturi care aproape promit că nu mai trebuie să depui niciun efort. Din păcate, multe dintre trucuri nu funcționează fiindcă nu țin cont de țesături. Ce funcționează bine la spălat depinde foarte mult de ce s-a întâmplat cu luni sau ani în urmă, când au fost comercializate fibrele și țesăturile.

  Ca să te ajutăm să navighezi prin multitudinea de sfaturi pentru rufe, am selectat șapte trucuri de la The Spruce care chiar funcționează. Te vor ajuta să economisești bani, să-ți faci hainele să arate mai bine și să aibă o viață mai lungă și poate chiar să te împiedice să faci greșeli.

  1. Trucuri pentru rufe cu oțet

  trucuri pentru rufe oțet
  Oțetul poate ține loc de balsam.

  Cel mai probabil că ai prin casă o sticlă cu oțet alb pe care o folosești la gătit sau când faci curat.

  Oțetul alb este aproape esențial ca hainele să arate luminoase și curate de fiecare dată când le scoți din mașina de spălat. Uite câteva beneficii:

  • Te scapă de resturile de detergent de pe haine. Adaugă o ceașcă de oțet la ultima clătire ca să scapi de reziduurile de detergent care fac țesăturile să pară terne sau să fie aspre.
  • Elimină mirosurile neplăcute. O ceașcă de oțet la ciclul de clătire va face mucegaiul și mirosurile neplăcute să dispară din haine.
  • Împrospătează mașina de spălat. Cu apă fierbinte și două cești de oțet poți elimina unii dintre microbii care fac mașina de spălat să miroasă urât. (Trucul ăsta e bun pentru mirosurile ușoare. Pentru cele mai pregnante, folosește trucurile din articolul ăsta.)

  2. Cum să nu-ți mai dispară șosetele

  Misterul șoșetelor poate lua sfârșit.

  Poți să-ți faci viața mult mai ușoară și să ai șosetele împerecheate cu următorul truc: pune-le într-o plasă pentru mașina de spălat. Funcționează de minune și pentru șosetele de bebeluși și alte lucruri mici care se spală la mașină.

  Pune lucrurile în plasă, bagă-le în mașina de spălat și apoi la uscător. Nu vei mai pierde nicio șosetă.

  3. Odorizează hainele cu bicarbonat de sodiu

  trucuri pentru rufe bicarbonat
  Bicarbonatul nu ajută doar la eliminarea mirosurilor neplăcut din frigider, ci și din haine.

  Bicarbonatul de sodiu îți poate potența detergenții pentru haine și chiar îi poate înlocui pe unii.

  • Nu mai folosi balsam de rufe. Dacă balsamul comercial îți face prosoapele să nu mai absoarbă atât de multă apă, folosește în locul lui bicarbonat de sodiu la ciclul de clătire.
  • Haine albe mai strălucitoare. Potențează puterea de curățare a clorului și a înălbitorului cu oxigen dacă adaugi și o ceașcă de bicarbonat de sodiu.
  • Curăță fierul de călcat. Curăță partea metalică a fierului de călcat cu bicarbonat de sodiu fără să îl zgârii.

  4. Trucuri pentru rufe ca să se usuce mai repede

  Prosoapele vor absorbi din umezeală și vor grăbi procesul de uscare,

  Înainte de a pune în uscător hainele, adaugă și câteva prosoape de baie uscate. Vor absorbi o parte din umezeală și vor grăbi procesul de uscare.

  Dacă ai spălat de mână o haină nevoluminoasă, o poți pune în uscătorul pentru salată și să o învârți de câteva ori ca să grăbești procesul de uscare. Procesul ăsta va scoate mai multă umezeală fără să storci și să scuturi excesiv haina. Așa nu vei dăuna nici țesăturii și nici nu va fi foarte șifonată când se va usca complet.

  5. Folosește gheață ca să scapi de cute

  trucuri pentru rufe gheață
  N-ai uscător cu aburi? Pune gheață.

  Când uiți să scoți hainele din uscător vor fi inevitabil șifonate. Deci ce poți face când cămașa pe care voiai să o porți azi e plină de cute și n-ai timp să o calci?

  Scoate restul de haine din uscător. Apoi pune cămașa împreună cu cuburi de gheață în uscător. Pornește la temperatură înaltă timp de cel puțin zece minute.

  Când s-a terminat ciclul, scoate imediat cămașa și atârn-o pe umeraș. Netezește gulerul, manșetele și cusăturile cu mâinile. Tocmai ți-ai făcut propriul uscător cu aburi. Aburul format de gheața topită relaxează fibrele țesăturii și ajută la eliminarea cutelor. Bine, asta dacă vrei să testezi o modalitate nouă, că mai mult de zece minute n-o să-ți ia nici să o calci cu fierul de călcat.

  6. Trucuri pentru rufe: mesaje pe uscător

  Lasă mesaje pe uscător cu instrucțiuni.

  Pentru momentele când se ocupă copiii sau adolescenții de rufe, e important să știe ce pot pune în uscător ca să eviți accidentele. Poți să folosești markere pentru tablă albă care se șterg ușor și să lași mesaje pentru tine sau pentru ei pe uscător.

  Ca să ștergi mesajele, folosește un burete special pentru tablă albă sau o cârpă. Dacă rămân urme de cerneală, șterge cu o lavetă cu puțin alcool. Pentru cerneala mai greu de scos, fă o pastă din bicarbonat de sodiu și alcool și freacă cu o lavetă moale.

  7. Folosește balsam de păr pentru pulovere micșorate

  Balsamul de păr va relaxa țesăturile de lână.

  Fie că a fost un accident sau cineva n-a știut că lâna n-are ce căuta în uscător sau la temperaturi înalte, puloverul tău preferat poate să se micșoreze. Dar din fericire există o soluție la îndemână.

  Amestecă o soluție din apă rece și balsam pentru păr și scufundă în ea puloverul micșorat. Lasă-l la înmuiat pentru cel puțin 30 de minute. Balsamul pentru păr va înmuia fibrele de lână și vei putea trage de pulover până ajunge la forma și lungimea originală.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  7 trucuri pentru rufe care chiar funcționează