DESIGN INTERIOR

5 idei de aranjamente pentru masa din living și cum să o amenajezi în tendințele lui 2024

publicat pe 02 apr. 2024

  Pe vremuri i se spunea sufragerie, în ultimii ani designerii au numit-o din ce în ce mai des zonă de dining, iar din cauza spațiului limitat din locuințele tip apartament la bloc, aceasta a ajuns să fie integrată în amenajarea livingului. Tocmai de aceea este important să acorzi atenție specială decorării ei în concordanță cu întreaga zonă de zi. Uite câteva idei de aranjamente pentru masa din living și cum să-ți adaptezi amenajarea tendințelor de design din 2024.

  Cum amenajezi cu stil masa din living, punctul central al camerei

  aranjamente pe masa din living cu traversă și scaune diferite
  Decorațiunile și textilele de pe masa din living îi vor oferi personalitate stilistică

  Masa de dining poate deveni un punct focal în amenajarea livingului atât timp cât alegi un stil de design unitar și aranjamente coerente stilistic cu decorul încăperii. Însă înainte de stil, trebuie să ții cont de proporții și ergonomia amenajării.

  Cum să alegi masa de dining

  În funcție de compartimentarea și dimensiunile locuinței tale, masa din living poate avea diverse forme. De exemplu, pentru un apartament circular sau tip vagon, este recomandată alegerea unei mese dreptunghiulare – aceasta poate fi așezată în dreptul ferestrei în amenajare, ceea ce va optimiza spațiul și va conferi zonei de dining lumină naturală și o priveliște plăcută.

  Dacă nu dispui de un spațiu generos în living, poți opta pentru o masă rotundă de dimensiuni reduse. În multe magazine de mobilier găsești mese extensibile care pot fi folosite pentru a ajusta numărul de locuri, atunci când ai mai mulți invitați.

  Scaunele trebuie să mențină un stil unitar cu restul amenajării

  Anumite stiluri – precum cel eclectic sau contemporan – sunt mai permisive in ceea ce privește integrarea unor piese-statement în amenajare, însă când vine vorba de un stil mai rigid, cum este stilul clasic, este important ca scaunele de la masa din living să se integreze armonios în conceptul de design majoritar. Când alegi scaunele, asigură-te că sunt potrivite cu decorul general al încăperii.

  În cazul în care nu ai ales un stil rigid pentru amenajarea ta, poți folosi scaune care ies în evidență, cu un design inedit. La finalul articolului, găsești câteva exemple din care te poți inspira.

  Obiecte decorative

  Principiile legate de stilul general al încăperii ar trebui aplicate și atunci când creezi aranjamente pentru masa din living. De la vaze, lumânări, sfeșnice sau alte obiecte decorative, acestea pot fi folosite pentru a relua firul roșu al amenajării.

  Pe de altă parte, dacă îți place să integrezi întotdeauna noutăți la modă, poți miza pe decorațiuni mici, dar de efect. De exemplu, te poți inspira din tendințele anului 2024 pentru a alege o vază transparentă, colorată cu formă atipică sau, într-un stil complet diferit, o statuetă cu influențe gotice.

  Corpuri de iluminat

  Mai importantă decât alegerea unor aranjamente pentru masa din living este alegerea unor corpuri de iluminat care să o evidențieze și să creeze un ambient plăcut. În general, pentru zona de dining, designerii aleg corpuri tip pendul, suspendate chiar deasupra mesei. Recomandarea generală este să alegi o lumină caldă pentru această zonă. „Lumina caldă îți oferă o stare de confort și parcă te liniștește. Te duce cu gândul la un spațiu intim în care aștepți să te întorci la final de zi, să te relaxezi”, explică designerul Radu Abraham.

  Aranjamente florale

  Pe lângă decorațiuni, masa de dining din living este perfectă pentru a crea o zonă de display cu un aranjament realizat din flori proaspete, de sezon. „Când așezăm florile în vază, este indicat să începem cu florile mai mari, pentru că ele dau forma aranjamentului, cum ar fi hortensia, după care este bine să venim cu florile de textură, precum bujorul, trandafirul, lalelele și matiola, o floare din aceeași familie cu gura-leului”, explică Alexandru Dadoo, creative director Maison Dadoo. Este doar unul dintre trucurile cu ajutorul cărora poți învăța cum să realizezi aranjamente florale de revistă la tine acasă.

  Vesela

  Dacă vrei să păstrezi la vedere vesela, atunci o poți folosi pentru a crea aranjamente pentru din masa din living. Rezumă-te la un model simplu, la un set cu farfurii identice care să nu creeze impresia de haos vizual pe masă. Ține cont de culoarea farfuriilor și asigură-te că se integrează în paleta cromatică a livingului.

  Idei de aranjamente pentru masa din living din arhiva de amenajări Lovedeco

  Acum că ai câteva repere la îndemână pentru a amenaja zona de dining, putem trece la partea cea mai plăcută – inspirația. Am selectat câteva exemple din arhiva de amenajări Lovedeco care ne-au atras atenția și din care poți extrage ideile preferate pe care să le aplici la tine acasă.

  1. Scaune-statement într-o amenajare în stil scandinav

  idei de design interior dining cu scaune de designer corp de femeie
  Niciun scaun plictisitor – asta trebuie să fie politica în casa Ralucăi și a lui Radu Dofin

  Pentru a insera elemente inedite în această mansardă amenajată în stil scandinav, arhitecții Raluca și Radu Dofin au ales scaune-statement, cu design îndrăzneț, pentru zona de luat masa din living. Coerența cromatică a fost importantă aici, ceea ce înseamnă că în ciuda diferențelor mari dintre scaune, aspectul general al zonei rămâne unul coerent.

  2. Zonă de dining delimitată vizual prin tapet

  amenajare contemporana in zona de dining cu scaune planton si corp de iluminat sculptural
  Tapetul delimitează zona iar plantele verzi sunt folosite ca aranjamente pentru masa din living

  Într-un living open space de dimensiuni generoase, poți delimita vizual diferitele zone ale încăperii, după funcționalități. Un exemplu reușit este această amenajare atemporală, în care masa de dining este separată estetic de living printr-un tapet închis la culoare. Iar faimoasele scaune Panton sunt obiectele sculpturale ale livingului.

  3. Masa – piesa de rezistență din open space

  aranjamente florale masa din living open space cu scaune din lemn
  Vaza de pe masă reia alama din zona bucătăriei

  Nu doar diningul ci și bucătăria este integrată în amenajarea acestui living, așa că echipa Annterior au decis ca masa să fie piesa de rezistență dintre ele. Pentru a-și pune viziunea în aplicare, au folosit picioarele de la o masă vintage și le-au alipit unui blat din metal vopsit electrostatic. „Iar scaunele Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son sunt vintage, fabuloase și perfecte pentru masa semnată de noi”, completează Anna Chițan.

  4. Zona de dining dictează cromatica întregii amenajări

  idei design interior
  Tapiseria de pe perete este elementul care a dat tonul întregii amenajări

  La ea acasă, Anna Chițan a ales ca o tapiserie amplasată în zona de dining să dea tonul paletei cromatice din întreaga amenajare. Pentru a o completa armonios, a folosit o masă din marmură de la Piatra Online și scaune pe care le-a retapițat într-un roz pudrat.

  5. Mobilier și aranjamente în stil New Chic pentru masa din living

  amenajare new chic dining cu scaune albe si masa rotunjita
  Masa este lucrată pe comandă, pe dimensiunile spațiului.

  Proprietara acestui apartament, pasionată de artă, și-a dorit un ambient ludic, aerisit, personalizat cu elemente decorative artistice. „Inspirația a venit din stilul New Chic, ale cărui elemente outstanding s-au îmbinat perfect cu estetica minimalistă abordată, de obicei, de noi“, spune arhitecta Alexandra Stamate de la Jooca Studio. Masa de dining reprezintă perfect acest stil de amenajare, cu picior culorat și un blat rotunjit la unul dintre capete. Sfeșnicele și o mică farfurie ceramică au fost singurele elemente decorative necesare, având în vedere faptul că amenajarea în sine are o valoare estetică ridicată.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  5 idei de aranjamente pentru masa din living și cum să o amenajezi în tendin�...