CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

20 de trucuri de curățenie pentru bucătărie care te vor ajuta să economisești timp și efort

    Dintre toate camerele, în bucătărie trebuie să faci cel mai des curat, fiindcă este locul care adună cel mai rapid murdărie, mai ales dacă ești genul de persoană care gătește des și/sau mănâncă acasă.

    Probabil că nu sunt multe persoane care să fie entuziasmate să facă curățenie în bucătărie, așa că orice truc care te ajută termini mai eficient și mai rapid treaba, merită explorat. Trucurile de curățenie pot face o diferență majoră între o bucătărie dezorganizată și una care e curată în majoritatea timpului. Poți folosi cât mai multe și apoi să le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. Așa că, ți-am pregătit 20 trucuri de curățenie pentru bucătărie, inspirate de la Apartment Therapy ca să-ți ușurezi munca.

    1. Curăță sub aragaz fără să-l muți

    p

    Știi că trebuie să faci curat sub obiectele electrocasnice, dar gândul de a le muta ca să faci asta și apoi să le pui la loc poate să te copleșească și astfel să amâni treaba la nesfârșit. Cu toții trecem prin asta. Dar poți să faci curat sub aragaz, de exemplu, dacă dai la o parte sertarul inferior și folosești aspiratorul cu capul subțire. Încearcă să faci asta de fiecare dată când dai cu aspiratorul în bucătărie, ca să nu se strângă mizerie prea multă. Îți ia doar câteva minute, dacă nu chiar mai puțin.

    2. Folosește puțin ulei ca să lustruiești suprafețele din oțel

    p

    Este în regulă să cureți suprafețele din oțel cu un detergent pentru toate suprafețele sau cu o lavetă din microfibră umezită. Dar ca oțelul să strălucească, trebuie să-l lustruiești. Poți face asta cu puțin ulei de cocos (lichid) sau ulei de măsline pe care-l pui pe o lavetă de microfibră curată sau pe un prosop de bucătărie din hârtie. Apoi frecă ușor suprafața și bucură-te de strălucire. Nu e nevoie de mult efort, iar bucătăria ta va arata curată și ca nouă.

    3. Bol cu apă și detergent de vase când gătești

    Trucul ăsta te va ajuta să cureți mai repede după ce gătești. Umple un bol mare sau o casoletă cu apă caldă și câteva picături de detergent de vase, și ține-l aproape de zona unde gătești. Pe parcursul procesului de gătire, pune în el ustensilele folosite. Astfel, mâncarea nu se usca pe ele și atunci când ești gata să le speli, nu va trebui să le freci prea mult.

    4. Trucuri de curățenie pentru bucătărie: Pungă cu oțet pentru robinet

    p

    Dacă ai robinet cu cap de duș mic la chiuveta din bucătărie, trucul ăsta este minunat. Este bun și pentru capul de la duș. Pune oțet alb într-o pungă și leag-o de capul robinetului, lasă soluția să acționeze 30 de minute și apoi șterge capul robinetului. Oțetul va topi depunerile de calcar și fluxul apei va fi din nou rapid.

    5. Pastile de detergent de la mașina de spălat vase pentru tăvi

    Dacă nu-ți cureți des tăvile de la cuptor, murdăria și grăsimea se va depune pe ele și va fi foarte greu să le mai speli. În plus, se pot păta în timp și cu rugină. O modalitate rapidă să le cureți este să folosești o pastilă de detergent pentru mașina de spălat vase combinată cu apă clocotită. Ai grijă la aburii fierbinți și protejează-ți mâinile.

    6. Pastilă de detergent pentru uși de cuptor cu grăsime

    p

    Ușile de la cuptor sunt o provocare când vine vorba de curățenie. Stropii de grăsime de pe ele dau oricui dureri de cap când vine momentul să le cureții. Dar atunci când ușile sunt curate, mai ales dacă sunt din sticlă, fac tot cuptorul să arate mult mai curat, cel puțin din exterior. Folosește o pastilă de detergent pentru mașina de spălat vase ca să scapi de murdăria de pe ușile cuptorului. Ai nevoie de pastilele acelea solide, nu cele cu gel.

    7. Bicarbonat de sodiu și oțet pentru recipientul de la blender

    p

    Ăsta e genul de truc care face un obiect să arate iarăși ca nou. Dacă recipientul de la blender este curat, dar sticla a devenit puțin tulbure o poți face să arate din nou bine cu oțet și bicarbonat de sodiu. Fă o pastă din bicarbonat de sodiu cu apă, aplic-o pe toată suprafața recipientului și las-o să acționeze 20 de minute. Apoi șterge cu un burete și clătește cu apă. Dacă tot nu arată bine, toarnă în el o cană de oțet alb și completează cu apă până se umple. Lasă soluția să acționeze câteva ore sau peste noapte și apoi clătește.

    8. Scoate petele de pe cănile de cafea cu pudră de curățat

    Pune puțină pudră de curățare pe un burete și freacă petele de pe căni. Apoi clătește cu apă și spală-le normal cu detergent de vase.

    9. Curăță cuptorul cu microunde cu aburi

    p

    Dacă cuptorul tău cu microunde are pete de grăsime și mâncare în interior, nu te apucă să-l cureți imediat fiindcă vei depune prea mult efort. Pune într-un bol oțet și câteva felii de lămâie (opțional, doar dacă ai prin casă) și pornește cuptorul preț de câteva minute. Nu deschide ușa imediat cum se oprește timer-ul, lasă aburul să mai stea în interior, va topi grăsimea. Apoi șterge interiorul cu un burete, vei vedea că mare parte din murdărie va ieși fără niciun efort.

    10. OxiClean pentru reziduurile lipicioare de pe borcane

    p

    Dacă înmoi borcanele într-o baie cu OxiClean te va ajuta să scoți fără efort etichetele de pe ele. Ca să economisești produsul și timp, așteaptă să strângi câteva borcane. Apoi umple jumătate de chiuvetă cu apă fierbinte și adaugă o măsură de OxiClean. Pune apoi borcanele în soluție (umple-le cu apă ca să stea scufundate) și lasă-le la înmuiat 30 de minute – o oră. Etichetele se vor dezlipi ușor și lipiciul de pe borcane va ieși ușor de pe ele cu un burete.

    11. Taie colțul de la bureții de vase folosiți

    p

    Nu arunca bureții de vase folosiți. Folosește-i ca să cureți suprafețele din bucătărie și din baie cu ei. Ca să nu-i confuzi cu cei cu care speli vasele, taie un colț din cei pentru suprafețe. Nu uita să îi cureți cu detergent după ce ai terminat curățenia și să-i storci de apă ca să eviți dezvoltarea mucegaiului.

    12. Cârlig pentru coșul de gunoi

    p

    O parte importantă, dar adesea ignorată din păstrarea curățeniei este să previi cât mai mult dezordinea și mizeria. Când sacul de gunoi alunecă din coș, se pot întâmpla accidente neplăcute și gunoiul să se verse în coș sau pe lângă el. Poți evita asta dacă pui pe exteriorul coșului de gunoi cu cârlig cu ventuză de care să prinzi sacul.

    13. Trucuri de curățenie pentru bucătărie: Lămâie și gheață pentru chiuvetă

    p

    Dacă ai mărunțitor la scurgerea de la chiuveta din bucătărie și simți că emană un miros urât, înseamnă că au rămas bucăți de mâncare prinse între lamele și au putrezit. Pornește mărunțitorul și adaugă câteva cuburi de gheață în el ca să desprindă resturile. Apoi adaugă câteva bucăți de lămâie ca să scapi de miros.

    14. Pensulă pentru firimiturile de pe aragaz și alte electrocasnice

    Firimiturile din prăjitorul de pâine sau de pe aragaz nu sunt doar inestetice, dar pot și lua foc. Ca să scapi cu ușurință de ele, folosește o pensulă și dă-le la o parte într-un bol.

    15. Timer împotriva procrastinării

    Când te apuci să faci curat și trebuie să termini în timp util, știi că ai momente când cazi în plasa procrastinării. O armă bună împotriva procrastinării, când vine vorba de curățenie, este să-ți pui un timer setat la câteva minute, în funcție de cât timp estimezi că-ți va lua sarcina respectivă. Încearcă apoi să termini curățenia până sună alarma. Asta te va ajuta să-ți păstrezi atenția și să-ți folosești eficient timpul.

    16. Folosește făină pentru chiuveta din metal

    p

    Sună ciudat, dar făina te va ajuta să ai o chiuvetă din metal lucioasă. După ce cureți chiuveta, presară făină pe suprafața ei și lustruiește-o cu mișcări circulare. Șterge apoi restul cu o lavetă ca să nu înfunde chiuveta și să nu se depună pe țevi.

    17. Trucuri de curățenie pentru bucătărie: Folosește o plasă pentru rufe în mașina de spălat vase

    p

    Dacă ai mai multe ustensile pe care le pui pe raftul de sus în mașina de spăla vase, le poți pune într-o plasă de rufe ca să nu se împrăștie. Le va menține la locul lor și nu vor fi deteriorate de prea multă căldură. În plus, nu va trebui să le pescuiește de prin mașina de spălat la final.

    18. Bicarbonat de sodiu pentru vasele de aluminiu

    Resturile arse din vasele din aluminiu sunt greu de curățat, mai ales că recipientele sunt grele și enervant de manevrat. În loc să le freci până faci febră musculară, pune în ele apă clocotită cu bicarbonat de sodiu, pune capacul și așteaptă până se răcește soluția. Resturile se vor desprinde mult mai ușor.

    19. Hârtie pe rafurile din dulap și din frigider

    Curățarea rafturilor din dulapuri și din frigider este o sarcină minuțioasă și enervantă, mai ales dacă trebuie să o faci în mod regulat. Poți scăpa de chinul ăsta dacă pui pe rafturi hârtie. Când se murdărește, o arunci și pui una nouă, și astfel scapi de curățarea spațiului. Tot va trebui să cureți rafturile, dar nu așa de des.

    20. Truc pentru spălarea vaselor

    p

    Folosesc trucul ăsta de fiecare dată când am mai multe vase de spălat ca să economisesc timp și apă. Udă vasele cu apă, apoi spală-le cu buretele cu detergent și pune-le unele peste altele pe marginea chiuvetei sau pe blat până le termini de săpunit pe toate. Apoi clătește cu apă fiecare vas și pune-l la uscat. Vei termina mai rapid de spălat vasele și vei consuma mai puțină apă, fiind astfel mai eco.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    20 de trucuri de curățenie pentru bucătărie care te vor ajuta să economise�...