
Totul despre tuberoze: când să le plantezi și cum să ai grijă de ele și în sezonul rece
Estetica tuberozelor poate fi înlocuită de multe alte flori mici albe, dar niciunele nu au același parfum intoxicant, deși unii zic că gardeniile le-ar egala. Cu un pic de efort, poți să-ți crești propriile tuberoze în grădină din bulbi, urmând indicațiile celor de la The Spruce.
Tuberozele au frunze ca de iarbă care cresc până la dimensiunea de un metru și seamănă la aspect cu crinul sălbatic. Pe fiecare tulpină pot crește mai mulți boboci albi până la finalul verii, dar pot să nu se deschidă dacă temperaturile sunt sufocante.
Cum și când se plantează bulbii de tuberoze / Îngrijirea tuberozelor în grădină / Chiparoasele din grădină se mută în casă pe timpul iernii / Plantarea tuberozelor în ghiveci / Îngrijirea tuberozelor în ghiveci / Îngrijirea tuberozelor tăiate
Florile au o textură ușor cerată ca să le ofere protecție împotriva despicării, dar se pot ofili în soare direct atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius. Dacă zona în care locuiești are parte de astfel de temperaturi, ar fi bine să plantezi bulbii într-un loc unde vor avea parte și de umbră de-a lungul zilei.
Cum și când se plantează bulbii de tuberoze

În climate mai reci, tuberozele înfloresc abia la finalul lunii august, deci dacă locuiești într-o astfel de zonă, poți să le plantezi primăvara în interior ca să te bucuri mai repede de parfumul lor. Afară le poți planta odată ce a trecut complet riscul înghețului, iar temperaturile din timpul zilei ajung la cel puțin 21 grade Celsius.
Plantează bulbii într-un sol cu drenaj bun și lumină solară directă. Dacă la cinci-șase ore după o ploaie zdravănă, pământul încă băltește de apă, aceea nu e o zonă bonă pentru plantarea tuberozelor.
Înainte de plantare, pregătește pământul prin arare până la o adâncime de aproximativ 20 centimetri. Apoi nivelează cu o greblă pentru a uniformiza solul și pentru a îndepărta eventualele pietre sau mănunchiuri de iarbă. Sapă o gaură pentru fiecare bulb în parte, în funcție de dimensiunea lui. Plantează bulbii la o distanță de 15 centimetri unul de celălalt și acoperă-i cu aproximativ cinci centimetri de pământ. Asigură-te că vor avea parte de apă săptămânal, fie de la ploaie, fie cu ajutorul unui sistem de irigare.
Îngrijirea tuberozelor din grădină

Deși tuberozele au nevoie de soare direct ca să-și atingă potențialul maxim de înflorire, nu le place ca solul să devină arid. Menține umezeala tuberozelor prin adăugarea unui strat de mulci de aproximativ șapte centimetri.
Tuberozele au nevoie de fertilizare medie spre ridicată. Aplică un fertilizator granule cu eliberare lentă la începutul sezonului și ți-ai luat de o grijă. Fosforul din fertilizator le va ajuta să înflorească și să-ți parfumeze grădina.
Tuberozele din grădină își petrec iarna în casă
Odată cu venirea frigului va trebui să decizi dacă vrei să păstrezi bulbii de tuberoze pentru anul viitor. Dacă da, va fi nevoie să-i scoți din pământ, să-l lași să se usuce și apoi să-i păstrezi într-un loc răcoros, căci tuberozele sunt sensibile la frig. Dacă le lași afară, gerul le va distruge bulbii.
Așa că mută chipăroasele din grădină într-un loc uscat, dar unde să nu fie foarte cald – le poți găsi un loc în cămară, și fă asta înainte să dea primul îngheț. Mai întâi trebuie să le tai frunzele, să dezgropi bulbii, să-i lași să se usuce pe o bucată de carton, iar apoi pune-i într-o cutie de carton, pe un rând de paie sau mușchi vegetal, iar înainte să închizi cutia mai adaugă încă un strat izolator.
Plantare tuberoze în ghiveci: cum procedezi
Te poți bucura de parfumul amețitor al tuberozelor chiar dacă nu stai la casă și nu beneficiezi de o grădină a ta. Procesul de plantare a bulbilor de tuberoze în ghiveci e destul de simplu. Într-un ghiveci cu găuri pentru scurgerea apei, pune puțin pământ pentru plantat, astfel încât să ai suficient loc pentru bulbi. Pune acolo bulbii, iar apoi acoperă-i cu pământ, astfel încât vârfurile lor să stea la aproximativ șapte centimetri sub gura ghiveciului. Și gata, mai trebuie doar să pui suficientă apă cât să pătrundă până la găurile de scurgere.
Îngrijirea tuberozelor plantate în ghiveci
Pentru ca bulbii să ajungă să înflorească și să-ți umple casa cu mirosul lor, trebuie să le asiguri condiții. Pune ghiveciul într-un loc unde bate soarele cam toată ziua. Udă tuberozele atunci când solul de la suprafață e uscat până la o adâncime de cel mult doi centimetri. Și nu uita să golești farfuria de sub ghiveci atunci când excesul de apă s-a scurs. Când planta se află în creștere, folosește o soluție fertilizantă o dată la două săptămâni.
Câteva trucuri de îngrijire pentru tuberoze tăiate, ca să le menții proaspete pentru mai mult timp
Dacă ai primit un buchet de tuberoze tăiate și vrei să le păstrezi proaspete pe cât de mult posibil, trebuie să acorzi atenție procesului de îngrijire. Conform unui studiu privind prelungirea vieții tuberozelor tăiate în vază publicat de South Western Journal Horticulture, Biology and Environment, adăugarea în apă a unei soluții cu acid giberelic le poate întârzia procesul de ofilire până la 12 zile.
-
LIFE
Vacanța din țară: 5 pensiuni inedite și autentice din Bucovina, unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă
O vacanță reușită = o experiență culinară pe măsură.
-
LIFE
Hotspots: 5 localuri din Piatra Neamț cărora merită să le treci pragul și unde mănânci bine
Nicio aventură fără mâncare bună.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after într-un apartament cu două camere: au dărâmat pereții și au reconfigurat total spațiul
Au plecat de la un buget de 20.000 euro, iar la final au ajuns la 35.000 euro.