PROIECTE DE AMENAJARE

10 case mai vechi de 70 de ani renovate, înainte și după ce proprietarii le-au readus la viață

publicat pe 19 iun. 2024

  Oricât de dărăpănată, demodată sau întunecată pare o casă veche, cu un pic de viziune, răbdare și, bineînțeles, o sumă mai mică sau mai mare de bani, o poți readuce la viață. Asta ne-au învățat proprietarii acestor zece case, toate mai vechi de 70 de ani. Fie prin forțe proprii, fie cu ajutorul unor meseriași de nădejde, au reușit să le aducă din nou la statutul de locuințe nu doar funcționale, cât și calde, primitoare. Iată cum arată aceste case renovate înainte și după lucrările care le-au modernizat.

  10 case renovate: fotografii înainte și după

  Fiecare dintre aceste case are povestea proprie, pe care o poți descoperi pe scurt în acest articol, ori pe lung în articolul dedicat fiecăreia dintre ele.

  1. O casă veche de 100 ani și nelocuită timp de 16, renovată cu 35.000 euro

  Cu 35.000 de euro și ajutorul unor meșteri locali, Corina Ciobanu și soțul ei au renovat o casă veche de 100 de ani, nelocuită de 16 ani, situată la două ore de București, în satul Brătești, aproape de Curtea de Argeș. În 2020, cu dorința de a avea o casă de vacanță și privați de posibilitatea de a călători din cauza pandemiei, au cumpărat această locuință și s-au înhămat la o sarcină dificilă: să o transforme într-un spațiu cozy care îmbină tradiționalul cu modernul. Amenajarea interiorului a durat doi ani, iar exteriorul este terminat în proporție de 90%. În tot acest proces au încercat să păstreze cât mai multe elemente autentice, dar și să ofere un plus de spațiu pentru toți membrii familiei. Citește întreaga lor poveste în acest articol.

  2. Au cumpărat și renovat o casă nelocuită de 50 ani, dintr-un sat dâmbovițean

  Liliana Curmei, nostalgică după copilăria petrecută la bunicii de la sat, a decis în timpul pandemiei să se reconecteze cu natura și să-și împlinească visul de a renova o casă bătrânească. În finalul anului 2022, a găsit casa dorită în satul Dragodănești, județul Dâmbovița, iar un an mai târziu, locuința a fost transformată într-un spațiu luminos, intim, cu accente minimaliste. Născută și crescută în Republica Moldova, Liliana s-a mutat în Italia împreună cu soțul ei pentru a strânge bani pentru propria afacere.

  Liliana și-a dorit foarte tare să renoveze o casă veche

  În 2007, când așteptau primul copil, au ales să se stabilească în București, unde și-au dezvoltat afacerea. În timpul pandemiei, Liliana a realizat că nu a iubit niciodată viața la oraș, și a început căutarea unei case la țară, pe care a găsit-o aproape de renunțare, în satul unde obișnuiau să-și viziteze prietenii. Iar povestea întreagă o poți descoperi în acest articol.

  3. O familie cu doi copii s-a mutat de la oraș la sat, într-o casă veche de 100 de ani

  case renovate inainte si dupa prispa taraneasca
  Case renovate înainte și după: povestea unei case bătrânești veche de 100 de ani

  Andra Pintican a avut o revelație când a descoperit o casă bătrânească, veche de aproape 100 de ani într-un anunț online și a știut instantaneu că este destinată să devină noua lor locuință. În ianuarie 2020, împreună cu soțul ei, Bogdan, și cei doi copii, s-au mutat din Pantelimon într-o rulotă parcată pe terenul casei din satul Ciocănari, Vâlcea, pentru a putea supraveghea renovările.

  Casa, de 60 de metri pătrați, construită din lemn, necesita reparații majore, inclusiv adăugarea unei băi și recondiționarea camerelor mici și întunecoase. Cu multă muncă, creativitate și ajutorul internetului, au transformat casa într-un spațiu luminos și primitor în doar patru luni. Deși traiul în rulotă a fost provocator, le-a oferit lecții valoroase despre viața rurală și i-a apropiat de comunitatea locală. Poți vedea mai multe fotografii ale acestei case renovate înainte și după lucrările de modernizare în acest articol.

  4. De la oraș la sat: povestea unui cuplu care recondiționează o casă veche de 80 de ani, la poalele Făgărașilor

  Dona și Vali au decis să se mute de la oraș la sat imediat după ce s-au cunoscut și, după trei ani de căutări, au găsit o casă de 80 de ani în Brădetu, Argeș. Pentru a-și îndeplini visul, au economisit și au făcut un credit de 18.000 de euro. Lucrează la renovarea locuinței de doi ani și plănuiesc să se mute definitiv în 2022. În prezent, împart timpul între București și sat, muncind la casa cu două camere și grădina de 2500 de metri pătrați. Dona, specialist în comunicare, și Vali, expert în protecția mediului, au locuit anterior în diverse zone din București, dar au fost mereu atrași de natură. Alegerea casei a fost influențată de dorința lor de a fi aproape de sălbăticie și munte, dar și de proximitatea unui oraș. Citește întreaga poveste aici.

  5. Cum arată o casă de la 1900, după 8 ani de șantier și eforturi în păstrarea elementelor originare

  Renovarea și consolidarea unei case vechi de 120 de ani din Craiova au durat opt ani, cu întreruperi din cauza costurilor și numeroase planuri schimbate. Casa, aflată într-o stare avansată de degradare la momentul achiziției, a necesitat lucrări extensive, inclusiv consolidarea structurii cu beton armat, hidroizolarea demisolului și instalarea unui sistem de drenaj. Proprietarii au păstrat elementele arhitecturale originale ale fațadei și au adaptat interiorul pentru un stil de viață contemporan, refuzând extinderea pentru a menține o grădină generoasă. Casa, construită în 1900 de o antrepriză italiană, se află aproape de centrul orașului și este organizată pe trei niveluri, în stil academist beaux-arts cu elemente neoclasice și soluții de depozitare pe verticală și intervenții complexe la exterior și interior, inclusiv scări metalice. Le poți vedea pe toate în acest articol.

  6. O casă veche din chirpici în care-au locuit trei generații de femei a devenit o locuință smart-rustică

  O casă veche de chirpici din Piatra Neamț, construită de străbunica Sofica și moștenită de nepoata Lavinia, a fost transformată de Lavinia și soțul ei, Horațiu, într-o casă de vacanță numită „Dimineți în Cerdac”, cu patru camere și patru băi. Renovarea și extinderea casei, în care a fost menținut aspectul tradițional nemțean, au durat trei ani și au fost finanțate parțial prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Casa, veche de 70 de ani, a fost expertizată și păstrată datorită structurii sale încă trainice din lemn și cărămidă artizanală de chirpici. În timpul renovării, Lavinia și Horațiu au studiat detaliile arhitecturale tradiționale din satele din jur pentru a integra armonios vechiul și noul. Citește cum a decurs întregul proces în acest articol.

  7. Doi arhitecți au cumpărat o casă maramureșeană veche de 80 ani și au reasamblat-o la Doftana

  Gabriela și Șerban, arhitecți și fondatori ai firmei Workroom Architecture, au visat încă din 2015 să se mute la Doftana, iar opt ani mai târziu au transformat visul în realitate, construind o viață idilică printre dealuri. După ce Șerban, revenit din Portugalia, i-a propus Gabrielei să planteze pe un teren achiziționat de tatăl său, au început să vină regulat la Doftana pentru grădinărit, chiar și în condiții dificile de acces. După probleme juridice cu fostul proprietar al terenului și o pauză în planuri, speranța a revenit în 2020, când au achiziționat o casă tradițională din lemn veche de 80 de ani. Au renovat casa și chiar dacă au adaptat-o pentru a oferi un confort modern, au păstrat elementele tradiționale. Acum, căsuța din Doftana reflectă atât pasiunea lor pentru arhitectură, cât și dragostea pentru natură și poți vedea mai multe fotografii ale acestei case renovate înainte și după lucrări în acest articol.

  8. Au cumpărat o casă părăsită și au renovat-o singuri, cu materiale salvate din demolări și bani din economii

  Cristian, Alice și fiica lor, Lorena, au găsit în vara lui 2021 casa perfectă, veche de aproape 80 de ani, într-o zonă liniștită din satul Archiud, la 35 de kilometri de Bistrița. Casa, inițial construită din lemn și reconstruită din lemn și chirpici după ce a ars în al Doilea Război Mondial, fusese nelocuită de ani buni. Cristian, proprietar al unui service de motociclete, a decis să renoveze singur casa din cauza prețurilor mari și termenelor lungi cerute de echipele de meseriași. În doi ani și jumătate a adus-o la stadiul de a fi locuibilă – citește în acest articol cum a decurs renovarea.

  9. O arhitectă a renovat casa de la țară a străbunicilor ei, punând în valoare trecutul locului

  casă la țară living

  În 2021, Georgiana a decis să transforme casa străbunicilor din Argeș, veche de un secol, într-o locuință de vacanță. Construcția, cu arhitectură specifică zonei, avea beci la nivelul terenului, prispă amplă și fațadă decorată cu detalii de piatră sculptate manual. Timpul o degradase: pereții erau crăpați, acoperișul șubrezit, iar podelele și grinzile din lemn așezate direct pe pământ. Renovarea a început cu consolidarea structurii, săparea șanțurilor pentru hidroizolație și înlocuirea integrală a acoperișului.

  Georgiana a termoizolat fațada și a transformat podul într-o mansardă confortabilă, cu dormitor, dressing, baie, loc de joacă și spațiu de relaxare deschis către zona de living de la parter. Dining-ul se deschide acum către terasa acoperită cu zonă de stat și BBQ, lângă care se află spațiul tehnic. Suprafața utilă a casei este de 80 de metri pătrați. Interiorul, axat pe funcționalitate, a fost amenajat cu un buget de 50.000 euro, cea mai mare parte fiind direcționată către lucrările de structură, hidroizolație, termoizolație și reconstrucția acoperișului. Renovarea a început în martie 2021 și s-a încheiat la finalul lui 2022.

  10. Un cuplu tânăr a transformat două case bătrânești și un grajd într-un mic resort tradițional, în munții Pădurea Craiului

  Un cuplu tânăr s-a mutat în satul Zece Hotare, între Cluj și Oradea, în munții Pădurea Craiului, unde a renovat două case bătrânești și un grajd, pe care le-a transformat ulterior în trei locuințe tradiționale și moderne. Andreea și soțul ei, Luc, antreprenori în turism, au o agenție care promovează România turiștilor din Olanda și Belgia. Povestea caselor începe cu terenul de patru hectare cumpărat de tatăl lui Luc în 2008, în satul Zece Hotare, care includea două case și două grajduri.

  În 2017, Andreea și Luc au renovat casa socrului, Casa Bătrână, și au introdus-o în circuitul turistic. În 2019, s-au mutat permanent în Zece Hotare, iar în 2020, datorită succesului turistic al Casei Bătrâne, au achiziționat un teren adiacent cu o casă din lemn și un grajd, extinzând astfel proiectul lor de turism rural. Poți vedea mai multe fotografii cu cele trei case renovate înainte și după în acest articol, unde am scris pe larg despre povestea Andreei și a soțului ei.

  Foto principală: Sabin Prodan (Trying to do art)

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  10 case mai vechi de 70 de ani renovate, înainte și după ce proprietarii le-a...