LIFE

Un cuplu tânăr a transformat două case bătrânești și un grajd într-un mic resort tradițional, în munții Pădurea Craiului

    Pandemia și restricțiile cu care a venit la pachet parcă ne-au îndreptat mai mult atenția spre propria țară, așa că vacanțele în zonele frumoase de la noi, unde-ți dorești intimitate, natură și liniște, sunt din ce în ce mai populare. Din fericire, România se poate lăuda cu multe opțiuni inedite și cool de cazare, iar cele trei case bătrânești despre care-ți povestim în materialul ăsta fac parte dintre ele.

    Un cuplu tânăr s-a mutat în satul Zece Hotare, între Cluj și Oradea, în munții Pădurea Craiului și a renovat două case bătrânești și un grajd, pentru a da naștere la trei locuințe tradiționale și moderne, perfecte pentru o escapadă de poveste. Casa Bătrână, Casa Marie-Jose și Casa Strâmbă au porțile deschise tot timpul anului, iar asta este povestea lor.

    Cum a început totul: pasiunea pentru turism a devenit un stil de viață

    Andreea și soțul ei, Luc, sunt antreprenori în turism și au împreună o agenție prin care arată România turiștilor veniți din Olanda și Belgia. Andreea s-a născut în Brașov, dar nu a mai locuit în oraș de la 18 ani, când a plecat la facultate în București. Pasiunea ei pentru turism vine încă din copilărie, când mergea cu părinții în vacanțe în țară și realiza de fiecare dată cât de multe ai de văzut în România. Plus de asta, una dintre facultățile absolvite de ea a fost Geografie-Turism, iar viața a purtat-o fix spre acest domeniu.

    Andreea a făcut un master în Olanda, unde a locuit zece ani. După finalizarea studiilor, în 2013, l-a întâlnit pe Luc, care tocmai pornise agenția de turism Romtour. În 2018, de la câțiva clienți anual, agenția a crescut la câteva sute și le-a oferit încrederea că pot trăi din asta.

    Casa Bătrână before-after
    Casa Bătrână before-after

    Povestea caselor renovate este strâns legată de povestea unui teren cumpărat de tatăl lui Luc în 2007, când a venit pentru prima oară în România, la invitația unor prieteni din Oradea. L-au plimbat prin Bihor, i-au dat câteva recomandări de locuri de vizitat, iar în una dintre plimbările lui a luat un bătrân la autostop. Bătrânul a vrut să-i mulțumească străinului pentru ajutor, așa că l-a invitat la masă, unde a chemat un băiat din sat care știa engleză. I-a spus că vrea să-și vândă casa și terenul, iar socrul Andreei nu a ezitat. În 2008 a revenit și a cumpărat proprietatea bătrânului din satul Zece Hotare, județul Bihor.

    Terenul, care la momentul respectiv a costat 40.000 de euro, are patru hectare și a venit cu două case (dintre care una este Casa Bătrână) și două grajduri. Ani mai târziu, în 2017, Andreea și Luc și-au propus să renoveze casa socrului și să o introducă în circuitul turistic, în perioadele în care el nu era în țară.

    Tinerii nu aveau niciun plan să-și deschidă un sat de vacanță, dar în 2019 s-au mutat în Zece Hotare, pentru a lucra de aici. În 2020 nu au avut niciun client prin agenție, dar Casa Bătrână a mers foarte bine, așa că, în septembrie 2020 au hotărât să ia și un al doilea teren (tot de patru hectare), alăturat primei proprietăți. Cu ajutorul mamei lui Luc și 15.000 de euro mai târziu, tinerii au devenit proprietarii pământului, pe care era o casă din lemn și un grajd.

    Povestea caselor: Casa Bătrână

    Casa Bătrână a fost deschisă turiștilor în iulie 2020. Numele ei, în limbajul regional, înseamnă „casă bătrânească”, povestește Andreea. A fost construită în anii 1930 și locuită până în 2010. Inițial, locuința a avut două camere, dintre care prima a funcționat ca bucătărie/cameră de zi/dormitor, iar cea de-a doua ca depozit.

    „Când am intrat prima oară aici am găsit găuri în podea prin care ieșeau liliecii din beci. Tâmplăria a fost în mare parte putrezită, iar acoperișul stătea să cadă”, își aduce aminte tânăra. Au lucrat în etape, dar puse cap la cap, renovarea a durat în jur de șase luni.

    Nu și-au dorit să schimbe feeling-ul tradițional al casei, dar au vrut să creeze confort. Au înlocuit multe, dar au încercat să apeleze cât mai puțin la materiale noi. Acoperișul a fost schimbat integral, dar reacoperit cu țiglă veche, iar ușa de la intrare și două ferestre au fost înlocuite cu tâmplărie veche de la vecini.

    Și-au dorit încălzire prin pardoseală, așa că nu au putut pune podele din lemn, cum erau pe vremuri, dar au ales pardoseală din cărămidă, făcută manual. „Deși este nouă, pare să fie acolo de când s-a făcut casa”, adaugă Andreea.

    Cele mai mari schimbări au fost făcute la împărțirea casei. În camera cea mare a fost adăugat un perete fals, iar în încăperea nouă au amenajat baia și holul. Casa are 45 de metri pătrați, este decorată în stil rustic și conține un dormitor, bucătărie/living și o baie.

    „Singurul element din casă care a rămas neatins, doar curățat, nici măcar vopsit, este tavanul din bucătărie. Restul lemnăriei a fost vopsită în verde tradițional. Exteriorul casei a fost doar tratat împotriva cariilor de lemn și impregnat cu ulei de in pentru împrospătarea culorii”, completează Andreea.

    Casa Marie-Jose, veche de peste 100 de ani

    Casa Marie-Jose are peste 100 de ani și era acoperită cu paie înainte să o renoveze. Luc a botezat casa cu numele mamei lui, după ce i-a ajutat cu banii pentru a cumpăra terenul. Înainte de renovare, casa avea câteva găuri serioase în acoperiș și interiorul semăna cu o peșteră întunecată. O parte din tâmplăria ferestrelor era putrezită, iar podele nu erau, călcai direct pe pământ.

    Deși este mai veche, casa MJ a fost mai bine întreținută decât Casa Bătrână, motiv pentru care ferestrele, dar și ușa de la intrare sunt originale. Tavanul a fost doar curățat, iar acoperișul nu a fost schimbat, ci doar au înlocuit țiglele distruse. Și în cazul ei, au refăcut împărțirea spațiului, iar podul a devenit mansardă, unde au amenajat două dormitoare.

    Prima cameră a primit un perete fals, spațiul nou este acum baia, iar restul camerei are rolul de bucătărie. Livingul e pe locul fostei camere principale, locul unde au amplasat și scara interioară care duce la mansardă. Casa MJ are 38 de metri pătrați: două dormitoare la mansardă și baie, bucătărie, living la parter.

    Casa Strâmbă a luat naștere dintr-un grajd

    Casa Strâmbă este cea mai mică dintre căsuțe și are doar 25 de metri pătrați. A fost grajdul Casei Marie-Jose și tinerii l-au găsit într-o stare foarte bună. N-au avut probleme cu acoperișul, unde au găsit doar câteva grinzi putrezite, dar au întâmpinat o mare provocare când au fost nevoiți să curețe straturile de bălegar vechi din interior. Nu au păstrat nimic aici, ci doar bârnele care susțin podul și acoperișul. Andreea povestește cum ea și Luc și-au dat frâu liber imaginației pentru amenajarea interiorului.

    „Dormitorul a fost amenajat în pod, în stil loft, iar jos sunt bucătăria/livingul și baia (unde era ieslea vacilor). Are un decor mai simplu, cu mai puține elemente tradiționale. Se numește așa pentru că nu a fost construită după rigorile unei locuințe, iar toți pereții sunt strâmbi”, explică Andreea. Ea mai spune că ferestrele de la mansardă sunt noi, făcute la comandă, iar ușa de la intrare și fereastra sunt cumpărate de prin vecini.

    Case bătrânești, utilități: apă, curent, căldură

    Au început să renoveze MJ și Casa Strâmbă în noiembrie 2020 și le-au deschis în iunie și iulie, 2021. Nu au apelat la arhitecți sau firme de construcții, ci au lucrat cu un meșter din zonă și, ocazional, cu câțiva alți muncitori din sat. Bugetul acestor renovări i-au dus undeva la 50.000 de euro, iar pentru asta au făcut un credit.

    La capitolul utilități, toate casele au încălzire prin lemne. În ceea ce privește apa, Casa Bătrână și Casa Marie-Jose nu au avut vreodată apă curentă. În 2017, când s-au apucat de lucru la Casa Bătrână, satul încă nu avea rețea de apă, motiv pentru care Luc a gândit o instalație cu rezervoare de apă și pompă hidrofor pentru apa curentă din casă.

    În 2020, cu o lună înainte de alegerile locale, rețeaua de apă curentă a fost definitivată, așa că cele două căsuțe noi au apă, fără să fie nevoie de stocare. Curentul electric nu e de încredere, așa că au ales să folosească aparate electrice cât mai economice. „Gaz nu este în zona asta și nici nu va fi. Pentru aragaz folosim butelie”, adaugă Andreea.

    Design interior și elemente cu tradiție

    Andreea s-a ocupat în mare parte de amenajarea interioară. Are o pasiune pentru obiectele vechi și tradiționale, motiv pentru care a colecționat mare parte din ele de prin târguri și piețe. Perdelele din ambele case sunt făcute din pânză de saci sau din saci vechi desfăcuți, la care a adăugat dantelă făcută de mână, primită de la o vecină. Farfuriile de pe pereți sunt și ele cumpărate sau primite de la vecini.

    „Lămpile din Casa Bătrână și Casa MJ sunt făcute din castroane de ceramică de la Vadu-Crișului, cumpărate direct de la olar. O parte din vesela din fiecare casă provine tot de la el. Paturile din toate casele sunt făcute de Luc, majoritatea din lemn nou. Doar paturile extensibile au la bază paturi originale, dar sunt modificate să se desfacă și sunt prelungite, deoarece paturile vechi aveau doar 180 de centimetri lungime”, completează tânăra.

    Ce poți face în zonă și cine vine aici

    Andreea spune că oaspeții lor sunt, în general, tineri, între 25 și 40 de ani, cu sau fără copii. Majoritatea vin din orașele mari, relativ apropiate: Cluj, Oradea, Timișoara, Arad. Până acum nu au avut deloc vizitatori din alte țări și, cele mai probabil, crede ea, pandemia este de vină. Odată ajuns aici poți alege să nu faci nimic, ci doar să stai în hamac, cu o carte bună, să te relaxezi la soare sau la umbră și să te bucuri de liniște.

    E o zonă potrivită și pentru cei activi, se pot face multe drumeții sau se pot vizita peșteri faine: Meziad, Vadu Crișului, Unguru Mare. Mai poți face rafting sau chiar poți merge într-o excursie de o zi la Oradea, deoarece este doar la o oră și jumătate distanță. Din curtea caselor poți alege să te plimbi prin pădure și în mod cert ai ce face pe aici dacă ești amator de cules ciuperci.

    Prețuri și planuri de viitor

    Casele se pot închiria doar integral, pe minim două nopți, iar prețurile variază între 250 și 350 de lei pe noapte, în funcție de perioadă. Tinerii oferă prețuri speciale pentru sejururile mai lungi. Micul dejun este inclus și conține produse locale, care variază în funcție de sezon, iar la cerere pregătesc o masă caldă pe zi. Mai mult, spune Andreea, oferă și transfer de la gară din Suncuiuș sau Bratca pentru cei care nu vin cu mașina.

    Cât despre viitor, ea spune că are încredere că proiectul va merge bine și că vor ajunge într-un punct în care vor putea trăi din afacerea asta. I-ar plăcea să mai adauge servicii, cum ar fi închiriere de mountain bike-uri, saună sau ciubăr, dar și să organizeze workshop-uri de meșteșuguri în colaborare cu meșteșugari din apropiere.

    „Pe termen lung, am vrea să organizăm evenimente micuțe, nunți cu maxim 50 de invitați, dar ne-ar plăcea să organizăm și un mini-festival pentru maxim 500 de persoane”, adaugă tânăra. Până una alta, mai au un grajd de renovat și probabil încă o căsuță, și au deschis și două corturi de glamping, primele din patru.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aura
    Aura
    1 year ago

    Buna ziua! Avem si noi o casa veche traditionala pe care dorim vara aceasta sa o renovam. Nu dorim sa apelam la vreo firma de constructii, ci ne-am dori sa gasim un mester priceput. Dna Andreea mentioneaza de un mester cu care au lucrat. Oare as putea si eu sa-l contactez?
    Va multumesc!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Un cuplu tânăr a transformat două case bătrânești și un grajd într-un mi...