Before&After

O arhitectă a renovat casa de la țară a străbunicilor ei, punând în valoare trecutul locului

publicat pe 02 dec. 2022

    Perioada pandemiei a fost, pentru mulți dintre noi, un moment în care am început să analizăm mai serios modul în care dorim să ne petrecem viața. Casa de la țară, abandonată de ani de zile, a ajuns să fie privită ca un loc de refugiu. Nu e de mirare că în timpul episoadelor de lockdown, mulți s-au apucat să își renoveze locuințele din afara orașului și să își creeze acolo un minimum de confort.

    Și Georgiana a hotărât, în 2021, să transforme casa străbunicilor ei din Argeș într-o locuință de vacanță. Construcția, veche de un secol, are o arhitectură specifică zonei, cu beci la nivelul terenului și prispă amplă, din care să admiri, în tihnă, împrejurimile. Fațada este îmbogățită cu detalii de piatră, sculptate manual de bunicul Georgianei. Deși nu s-a pus niciodată problema vânzării ei, casa de la țară nu mai fusese locuită de ani de zile, iar trecerea timpului o degradase vizibil. Pereții erau crăpați, acoperișul, șubrezit, iar podelele și grinzile din lemn erau așezate direct pe pământ.

    Renovarea s-a concentrat, în primul rând, pe întărirea structurii

    În compartimentarea originală, casa era alcătuită dintr-un hol și trei încăperi de dimensiuni modeste. Nu existau băi și nici alte îmbunătățiri care să țină de zona de confort. Proiectul a început cu consolidarea structurii. În primul rând, s-au săpat șanțuri de jur-împrejurul casei pentru realizarea hidroizolației. Apoi acoperișul a fost scos și înlocuit integral, atât țigla, cât și structura din lemn. Fațada a fost și ea, termoizolată.

    Casa are o suprafață utilă de 80 metri pătrați

    În interior, lucrările s-au concentrat pe recompartimentarea spațiului. Georgiana este arhitect, așa că a reușit să gândească încăperi funcționale care să comunice natural. În formula actuală, casa are la parter dormitor, baie, bucătărie cu zonă de dining și  living.

    Georgiana a mai câștigat însă suprafață utilă după ce a transformat podul într-o mansardă confortabilă. A amenajat aici un dormitor generos cu dressing și baie, o supantă cu loc de joacă și un spațiu de relaxare deschis către zona de living de la parter. Dining-ul se deschide acum către terasa acoperită cu zonă de stat și BBQ, lângă care se află și spațiul tehnic. Suprafața utilă a casei este de 80 metri pătrați.

    casă la țară bucătărie
    Bucătăria, înainte și după amenajare

    Elemente originale de arhitectură, integrate armonios în decor

    În ceea ce privește amenajarea interiorului, Georgiana a vrut să pună accent pe funcționalitate. Nu există foarte multe piese de mobilier sau spații de depozitare care să aglomereze inutil. Nici nu este nevoie, casa de la țară fiind gândită ca o locuință de weekend. Podelele vechi din lemn nu au mai putut fi salvate, dar interiorul include o mulțime de elemente de arhitectură, rămase dinainte de renovări.

    În zona de living, de exemplu, peretele original de cărămidă este folosit ca accent. La fel și grinzile descoperite care pe lângă rol funcțional, au și rol estetic, în această zonă spațiul dezvoltându-se pe două niveluri. O altă grindă veche de stejar este folosită ca suport TV. Ușile originale au fost folosite ca uși glisante între dormitor și dressing la etajul mansardat, iar în zona de zi, o astfel de ușă funcționează pe post de paravan la unul dintre geamuri. Din vechea amenajare, au mai fost recuperate o mașină de cusut, câteva mese și  câteva scaune. Fiecare dintre aceste obiecte cu poveste au fost recondiționate și folosite apoi în noul decor al casei.

    Elementele din piatră, sculptate de bunicul Georgianei, sunt expuse în living

    Accesul către mansardă se face printr-o scară metalică, fără balustradă

    Unul dintre cele mai spectaculoase elemente ale interiorului este scara confecționată dintr-o tablă groasă de Vertigo Metal. Georgiana a venit cu ideea proiectului. Structura metalică este ancorată doar în perete și pare că plutește în spațiu. Prima treaptă a scării este un bloc de piatră pe care bunicul Georgianei a început să îl sculpteze, dar a rămas neterminat. Amenajarea are influențe nordice și industriale. Detaliile metalice și negrul, folosit ca accent, în mai toate încăperile casei reprezintă un fel de laitmotiv al decorului.

    Holul original al casei a fost micșorat pentru a face loc băii de la parter

    Un spațiu care a câștigat mult, după tot procesul de recompartimentare, este open space-ul de la parter. Livingul, bucătăria și zona de dining alcătuiesc un spațiu comun. Încăperile sunt delimitate printr-un perete parțial care susține scara către mansardă. Piesele de mobilier, corpurile de iluminat și elementele de decor sunt cumpărate, în marea lor majoritate, de la branduri accesibile precum Ikea, Jysk, Pepco sau Leroy Merlin.

    Buget de 50.000 euro, investit, mai ales, în lucrări de consolidare

    Casa de la țară a fost renovată cu un buget de 50.000 euro. Cea mai mare parte a bugetului a fost direcționată către lucrările de structură, hidroizolație, termoizolație și reconstrucția acoperișului. Șantierul a început în martie 2021 și s-a încheiat spre final de 2022.

    „Casa se află în localitatea Bughea de Sus, județul Arges, la cinci minute de orașul Câmpulung Muscel și la 170 kilometri distanță de București. Este o zonă cu mare potențial, de aceea mi-ar plăcea ca pe viitor să dezvolt aici un punct agroturistic. Exact lângă casă este un teren de 5.000 metri pătrați cu potențial de vânzare, așa că este un plan la care mă gândesc serios”, spune Georgiana. „În ceea ce privește amenajarea casei, am vrut să păstrez lucrurile cât mai simple și să pun în evidență elementele care fac parte din istoria locului. În general, obiectele pe care le-am păstrat au o însemnătate aparte și spun o poveste”.

    Foto: Georgiana Gifa

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    O arhitectă a renovat casa de la țară a străbunicilor ei, punând în valoar...