LIFE

O casă veche din chirpici în care-au locuit trei generații de femei a devenit o locuință smart-rustică

publicat pe 14 mart. 2022

    A fost odată ca niciodată o casă veche din chirpici, în Piatra Neamț, la poalele masivului Ceahlău, în care și-a trăit bătrânețile străbunica Sofica, o femeie aprigă și muncitoare. Căsuța cu două camere, veche de circa 70 de ani, pe care bătrâna și-a ridicat-o singură după ce-a rămas văduvă, i-a fost lăsată moștenire fiicei Valerica. La rândul ei, aceasta i-a transmis-o mai departe nepoatei ei, Lavinia, cerându-i să nu vândă, ci să facă acolo ceva frumos.

    Zis și făcut. Lavinia împreună cu soțul ei, Horațiu, au investit trei ani de muncă pentru a salva și transforma acest cămin vechi din chirpici într-o casă de vacanță caldă și primitoare numită „Dimineți în Cerdac”, cu patru camere și patru băi.

    Povestea acestei noi căsuțe extinse, cu cerdac colorat într-un delicios verde măsliniu, a început în urmă cu mai bine de șase ani. „Obișnuiam să mergem în fiecare lună la Piatra Neamț să petrecem câte un weekend cu bunica mea, Valerica, care rămăsese să locuiască singură în două case, așezate una peste drum de alta. Încet, încet am început să ne facem planuri despre cum ar fi dacă am construi ceva la bunica Sofica – casa străbunicii care nu mai fusese locuită de 30 de ani și care era înconjurată de copaci bătrâni pe care îi iubesc de când mă știu. I-am spus și bunicii la ce ne gândeam, iar ea a fost de acord”, povestește Lavinia.

    În viața de zi cu zi, cei doi soți lucrează în domeniul accesării fondurilor europene. Exista o șansă să acceseze o finanțare care să-i ajute cu o parte din bani, dar erau hotărâți să refacă locuința bătrânească oricum, cu sau fără acea finanțare. Lavinia era hotărâtă să păstreze casa veche de chirpici, iar noua casă lipită de ea să aibă și ea aspect tradițional nemțeam. Drept urmare, ea și soțul ei s-au plimbat mult prin sate pentru a observa detaliile de arhitectură de la casele și de la porțile tradiționale nedistruse.

    „Am expertizat casa veche de chirpici cu ajutorul unui domn profesor serios și pasionat din Cluj-Napoca și a reieșit că este încă trainică, poate fi păstrată, apoi s-au conturat desenul și compartimentarea viitoarei construcții”, spune Lavinia.

    Casa bătrânească avea două camere cu trecere dintr-una în alta. Este o casă pe structură de lemn umplută cu cărămidă artizanală de chirpici, adică lut și paie, iar o bucată de astfel de cărămidă are cam jumătate de metru și cântărește cam cinci-șase kilograme. Fundația casei vechi era, de asemenea, una rudimentară, făcută din pietre de râu prinse între ele cu un mortar pe bază de ciment.

    După doi ani de făcut planuri, obținut avize și acorduri, Lavinia și soțul ei au obținut finanțarea din Programul Operațional Regional 2014-2020. Era în același timp în care a venit pe lume și băiețelul lor, Victor, cei doi fiind deja părinții unei fetițe, Stanca, în vârstă de șase ani.

    O casă lutuită, dar cu dotări moderne

    Partea tehnică a fost o continuă provocare atât pentru arhitect, cât și pentru executanți. Materialele folosite pentru extinderea casei trebuiau să fie compatibile cu căsuța de chirpici pe care o „luau în brațe”. Prinderea între cele două structuri s-a făcut cu un material inedit, betonul de cânepă, și a necesitat o manoperă migăloasă.

    O provocare și mai mare a fost păstrarea copacilor bătrâni din curte, vechi de peste 100 de ani, iar pentru asta, fundația a fost gândită ca un puzzle subteran, care să afecteze cât mai puțin din rădăcini, și făcută cu o macara manevrată printre crengi.

    Cerdacul care vine pe două laturi ale casei este o reconstituire a arhitecturii tradiționale din zonă, iar superbul model de arcade cu fuse a fost reprodus după cel al unei case din Bălțătești, pe lângă care Lavinia obișnuia să treacă des cu mașina. Au urmat finisajele din lut, așa cum era odată în casa bunicii Laviniei, iar cea mai bună rețetă de tencuială cu lut au descoperit-o chiar la fața locului.

    „Odată cu tencuielile, am făcut și soba cu pat încălzit. La fel ca întreaga casă, soba are aspect tradițional, dar este o bijuterie de arhitectură și inginerie. În plus, este și o sobă eficientă – un singur braț de lemne o ține caldă 24 de ore!”, continuă Lavinia. Această sobă străveche este gândită cu aerisire direct din exteriorul casei, ca să nu consume oxigenul din interior, și are coș de fum profesional, foarte bine izolat.

    Soba cu aspect străvechi încălzește două livinguri

    Proprietarii și-au dorit să eficientizeze din construcție toate consumurile, iar acum sunt mândri că au reușit să îmbine aspectul tradițional cu inovația. După trei ani de muncă, au dobândit o casă cu aspect tradițional, care reproduce arhitectura locului, dar care este, în același timp, eficientă energetic, izolată fonic, caldă și comodă.

    Pentru încălzirea casei, proprietarii folosesc o pompă aer-apă produsa de Panasonic. În plus, zona centrală a casei este ajutată și cu căldura de la soba tradițională, care necesită un singur foc pe zi ca să încălzească cele două livinguri ale casei și să mențină cald patul de deasupra, gândit pentru relaxare. Chiar și-așa, sistemul de încălzire nu ar fi funcționat satisfăcător fără o casă bine izolată, cum este „Dimineți în Cerdac”.

    „Casa are încălzire prin pardoseală și am dorit explicit să nu avem calorifere – nu cadrau nicicum cu aspectul de rustic”, completează Lavinia.

    Lavinia a căutat să recreeze atmosfera caldă de casă a bunicii prin soba cu aspect tradițional, finisajele cu lut și var și marginile rotunjite, prin mobilierul de lemn cu sculpturi discrete și tapiseriile din pânză veche de cânepă cusută în casă, scara de lemn, temelia și aleile de grădină făcute cu piatră de râu, cum era odată.

    La băi a fost cel mai greu ca proprietarii să mențină atmosfera rustică străveche. La țară, pe vremea străbunicilor și a bunicilor noștri, nu existau băi și apă curentă. Lavinia și soțul ei au gândit patru băi minimaliste cu duș, comode și originale. Proprietarii au ales gresie și faianță în culori naturale, la fel ca restul finisajelor, iar pe pereți au aplicat un finisaj rezistent la apă, care are în compoziție câlți de cânepă, cu aspect rustic.

    În plus, au printat pe bucățile de faianță câteva desene cu tentă tradițională create de o desenatoare foarte talentată din Cluj Napoca – Cristina Mureșan Toth. Lavinia a completat detaliile de la baie cu coșulețe de nuiele împletite și o chiuvetă de piatră.

    „Avem în casă mai multe obiecte din nuiele împletite făcute pe comandă de un producător isteț cu magazin online. Au site-ul cosuri-nuiele.ro. Ei ne-au împletit abajururile, coșurile de gunoi și coșurile mai mari pentru colectare selectivă a deșeurilor, mai multe coșulețe ornamentate sau funcționale din casă”, povestește Lavinia.

    Perdeluțe albe, coșuri împletite și ștergare pentru un aer autentic
    Perdeluțe albe, coșuri împletite și ștergare pentru un aer autentic

    Noua proprietară a pus în valoare un material uitat: pânza de cânepă

    Draperiile de la geamuri sunt, iarăși, o găselniță ingenioasă de-a proprietarilor. Lavinia a cumpărat suluri de pânză de cânepă țesută în casă pentru ștergare tradiționale și a creat din ea tapiseriile paturilor, mici cuverturi și draperiile de la geamurile de la dormitoare. Cânepa este un material pe care bunicii noștri îl foloseau pentru atâtea lucruri. Lavinia ne dă și un pont: pânza de cânepă se face tot mai albă, cu cât stă mai mult la soare, iar în zilele toride respinge căldura.

    Majoritatea obiectelor din interiorul casei sunt noi, iar mobila este făcută la comandă. Pentru a colora atmosfera, proprietarii au cumpărat scoarțe/covoare cu modele tradiționale și au strâns de pe la rude și prieteni toate cuverturile și prosoapele vechi și autentice pe care le-au găsit.

    În urma demolărilor anexelor vechi, a rezultat o grămadă de lemn pe care cei doi l-au strâns cu grijă. O parte din bârnele vechi, chiar dacă sunt cariate sau în diferite stadii de degradare, vor fi folosite pentru amenajarea diverselor spații din grădină, iar restul lemnului a fost păstrat pentru a alimenta soba pe timpul rece.

    „Numele «Dimineți în Cerdac» ni s-a arătat prin septembrie – noiembrie anul trecut, când aproape terminasem cu șantierul. Pentru noi, sugerează un nou început, iar pentru oaspeții noștri am vrea să fie un indiciu către perfecțiunea momentelor care pot fi petrecute aici, dacă se conectează la frumusețea și căldura locului”, spune Lavinia, care și-a listat casa tradițional-inteligentă pe Airbnb.

    Foto: Airbnb, arhiva personală

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    doina
    doina
    2 years ago

    Buna ziua, arata minunat!
    Pe mine m-ar interesa geamurile si usile. Ce fel de tamplarie este si de la ce firma?
    multumesc

    Andra
    Andra
    2 years ago

    Buna ziua! Îmi puteți lasă va rog numele expertului din Cluj Napoca? Sau cum as putea sa îl contactez? Va mulțumesc!

    monique
    monique
    2 years ago

    Este un proiect grozav! Cred că ați muncit imens. În orice caz, dacă s-ar face asemenea proiecte prin toate zonele țării, inclusiv la ridicarea noilor case, s-ar mai transmite mai departe tradiția revizitată întru adaptare la vremea de acum.