LIFE

Au cumpărat și renovat o casă nelocuită de 50 ani, dintr-un sat dâmbovițean, ca să le devină cămin la bătrânețe

publicat pe 20 mart. 2024

    Liliana Curmei a rămas nostalgică după copilăria petrecută la bunicii de la sat, așa că în timpul pandemiei a hotărât să se reconecteze cu natura și să-și împlinească visul de a renova o casă bătrânească. Casa de vacanță mult visată a găsit-o la final de 2022, iar un an mai târziu, locuința a fost transformată într-un spațiu luminos, intim, cu accente minimaliste.

    Liliana s-a născut, a crescut și a absolvit facultatea în Republica Moldova, unde are cele mai frumoase amintiri din copilărie cu veri petrecute la bunici. Adult fiind, a plecat în Italia împreună cu actualul ei soț, cu scopul de a strânge bani pentru propria afacere. În 2007, când a rămas însărcinată cu primul copil, cei doi au hotărât să-și aleagă „cuibul” și au avut de ales între Republica Moldova, Italia și România.

    Au mers spre ultima variantă, la București. Au pornit afacerea, au făcut al doilea copil și viața a intrat într-un ritm care nu-i mai lăsa aer să respire. În timpul primului an de pandemie, 2020, când afacerea a a luat o pauză de peste două luni, Liliana își aduce aminte: „M-am întrebat, ce fac printre betoane de mai bine de 20 de ani? Apoi mi-am dat seama că niciodată nu am iubit viața la oraș.”

    Cum au găsit casa care avea să le devină cămin și care e povestea ei

    În acea perioadă a dat și peste câteva fotografii cu o casă veche, dărăpănată, cu o poartă legată cu sârmă, și a devenit nostalgică după copilărie „Probabil acele imagini văzute au fost pentru mine punctul zero. Am început să pozez toate casele vechi și să mă doară inima pentru ele, până într-o zi în care mi-am zis: cât mai ai de gând să le plângi de milă? Salvează una”, își aduce aminte Liliana.

    Zis și făcut. După terminarea pandemiei, ea și soțul ei au început căutările unei case la țară, iar weekend de weekend mergeau în toate împrejurimile Capitalei, însă fără succes. „Totul ni se părea prea strâmt, lipsit de intimitate și priveliști, prea scump sau fără teren”, adaugă ea.

    Casa mult visată le-a apărut în cale când aproape renunțaseră la idee și nici nu erau total pregătiți financiar. Au găsit-o fix în satul unde mergeau de ani de zile la niște prieteni buni în vizită, mai exact în Dragodănești, județul Dâmbovița. O casă de 75 metri pătrați, abandonată, dar cu structură bună.

    Un tânăr profesor din sat a construit casa în 1972, pe terenul primit de la familie, din cărămidă arsă, țiglă de Jimbolia și humă pe pereți. Dar s-a mutat apoi la oraș, unde s-a și căsătorit, iar casa a rămas nelocuită timp de 50 ani.

    Liliana și soțul ei au semnat precontractul în decembrie 2022, în ianuarie 2023 contractul de vânzare cumpărare, iar o săptămână mai târziu s-au apucat de renovări. Și-au propus să facă Crăciunul în noul spațiu.

    „De Paște casa era zugrăvită pe interior, avea toată rețeaua electrică schimbată, gresia și faianța din baie, parchet, tâmplărie și apă curentă. În vară am gătit toate weekend-urile la tuci, am mâncat la masa rotundă ca a bunicii din Moldova, iar seara am stat la foc de tabără. Tot atunci am făcut fațada, am montat fosa septică și boilerul pentru apă caldă, iar în toamnă centrala electrică. Soțul a dat la coasă după mai mult de 20 ani, iar eu aveam din nou pământ sub picioare, dar și peste douăzeci de soiuri de flori în grădină, roșii, plante aromatice, dovlecei și morcovi. O bucurie de nedescris”, povestește Liliana.

    Pe 22 decembrie au montat bucătăria (cea mai costisitoare parte din proiect, deoarece a fost făcută pe comandă la o firmă din Târgoviște), soba șemineu, cât și toată mobila, iar în ajunul Crăciunului li se părea că visează că au o frumusețe de căsuță.

    Renovarea casei a durat un an și a fost muncă de echipă

    Renovarea a durat un an, timp în care „au primenit” aproape totul, mai puțin zidurile și acoperișul. În tot acest proces au fost ajutați de oameni de-ai locului, de la electrician și tâmplar și până la instalator. Cum ar fi meșterul Lucian, care a făcut cea mai mare parte din lucrări, inclusiv toată fațada.

    Pentru compartimentare și amenajare interioară au ales să nu colaboreze cu un arhitect sau designer, ci să-și adapteze locuința după gusturile și personalitatea lor. „M-a ajutat un pic și faptul că am fost studentă a facultății de construcții. Mi-am propus să folosesc materiale naturale, care nu se demodează, cum ar fi lemnul, piatra, dar și mici elemente de fier”, subliniază ea.

    Au organizat spațiul în două dormitoare, un hol, o baie și un living open space cu bucătăria, din dorința de spațiu și luminozitate.

    Liliana și-a dorit un design simplu și luminos. Pentru detalii, a folosit și ce a găsit în pod (trei ulcioare de lapte, niște sticle goale, un blindar) pentru decor, dar are în plan și să facă o colecție de farfurii de ceramică pe unul din pereții din bucătărie.

    Momentan casa este refugiul lor weekend de weekend, dar și locul unde plănuiesc să se mute la bătrânețe. Dacă ar fi să facă o recomandare celor care vor să-i calce pe urme, ea îi încurajează pe oameni să nu aibă frică.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments