DESIGN INTERIOR

VAZE Ceramics: aceste piese inspirate din natură oferă un adevărat spectacol prin formele lor organice

  Brîndușa Iacob, cea care stă în spatele brandului VAZE Ceramics, este o artistă completă. După aproape două decenii în care a spus povești prin fotografie, a devenit ceramistă cu normă întreagă. Și continuă să spună – prin piesele sale – povești despre frumos, firesc și natură.

  Vazele sale au forme organice și sunt inspirate din tot ceea ce o înconjoară: casa în care a copilărit, lacul de mesteceni de la țară și stările pe care le simte. E fericită atunci când aude râsul mamei sale, iar prima vază pe care a creat-o i-a oferit-o cadou acesteia.

  vaze ceramica
  Vaze inspirate din natură. Foto: Brindușa Iacob

  Și relația Brîndușei cu ceramica e una longevivă și a început încă de când era în liceu. A terminat secția de modelaj-sculptură la Liceul de Arte din Bacău; în urmă cu niște ani a mai urmat un mic curs de olărit, iar în pandemie a decis să facă ceea ce își dorea de foarte mult timp – să învețe să lucreze la roată. 

  Vaze Ceramics, un brand simțit și muncit

  A început cu pași mici – dar hotărâți – să exerseze într-o garsonieră. Iubește florile și a știut încă de la bun început că vrea să creeze vaze, dar nu orice fel de vaze, ci niște piese care să fie obiecte de decor cu sau fără flori în ele. Eu cred că ceea ce iese din mâna Brîndușei e artă în cea mai pură formă. Și sunt niște piese pe care le poți recunoaște dintr-o mie, căci îi poartă semnătura și – cu riscul de a părea un pic prea poetică –  poartă și o bucățică din Brîndușa. 

  VAZE, un brand simțit. Foto: Brindușa Iacob

  Iar arta ei e una simțită și muncită. Lumea ceramicii nu e una foarte accesibilă, iar asta se simte mai ales financiar, povestește artista. 

  „Ceramica este un domeniu extrem de costisitor, pentru că vorbim de consumabile. Argilă, pigment, glazură, arderi, curentul consumat, apa, tot. E greu să te apuci de ceramică dacă nu vii cu bani de acasă. Cea mai mare provocare pentru mine este lipsa cuptorului, iar transportul vaselor «crude» de la atelierul meu până la atelierul unde le ard este o adevărată aventură”, mărturisește Brîndușa.

  Se inspiră din natură și are o relație strânsă cu locul în care a copilărit, un sătuc din județul Bacău.

  vaze inspirate din natura
  Casa în care a copilărit este o sursă de inspirație pentru Brîndușa

  „Natura ne oferă atât de multe și e păcat că nu o observăm în cel mai mic detaliu. La țara am un iaz cu mesteceni, care mai în vârsta, care mai tineri, o întindere măricică de stuf, unde se adăpostesc fel și fel de animăluțe și păsări, avem chiar și o familie de fazani. De fiecare dată când merg la țară –  și merg destul de des, în diferite anotimpuri – găsesc noi idei pentru texturi”, povestește artista.

  Spune despre piesele pe care le creează că sunt fetele ei unice, diferite, vibrante și pline de personalitate.

  Iar despre ea spune că e om de stare și că nu urmează neapărat o rutină anume. Sunt zile în care vrea să lucreze, dar nu se poate concentra, iar fără concentrare e greu înspre imposibil să ridici un vas la roată. Iar alteori se trezește în miez de noapte, se pune pe treabă, și fără să simtă cum trece timpul creează „o minunată fată”.

  Procesul de creație poate dura chiar și o lună

  proces de creatie ceramica
  Procesul de creație poate dura zile în șir

  Să ridici un vas la roată nu e tocmai cel mai ușor lucru și e nevoie de mult exercițiu intens ca să începi să simți, efectiv, lutul, să-ți coordonezi mâinile astfel încât să creezi un vas uniform. Apoi trebuie să pui vasul la uscat – care, în funcție de dimensiune poate dura și până la două, chiar și cinci săptămâni – ca ulterior să-l cureți. Și abia apoi îl poți băga la prima ardere. „I se spune ardere biscuit, temperatura fiind diferită în funcție de materialul folosit: argilă, gresie, porțelan. Se așteaptă apoi câteva zile, deoarece cuptorul trebuie să ajungă la temperatura camerei în mod natural”, explică Brîndușa.

  Și abia după acest proces urmează glazurarea obiectelor, și glazura având diferite temperaturi de ardere, joase sau ridicate: „și abia după alte cinci zile poți deschide cuptorul”, adaugă ea.

  Un astfel de proces de creație poate dura uneori chiar și mai bine de o lună.

  decoratiune din ceramica
  Decorațiune din ceramică atent lucrată de Brîndușa Iacob de la VAZE

  Brîndușei nu-i place repetiția, așa că e mereu în căutarea unor forme și texturi noi. Urmărește puțini ceramiști din afară – Janina Myronova, Key West Pottery, Danny Meisinger, Andriy și Olesya Voznick, pentru stilul lor diferit, iar dacă la început avea zeci de foldere cu obiecte din ceramică pe Pinterest, după ce a început să execute corect piese la roată, a șters tot. Iar de atunci – spune ea – a început să creeze, să privească vaza din fața ei și să-i gândească o textură pentru ea.

  Sfaturi de la Brîndușa Iacob (Vaze Ceramics):

  vaze create din ceramica la roata
  „Fetele mele”, așa își numește Brînduța creațiile
  • Analizează foarte atent dacă vrei cu adevărat să faci asta sau e doar o fază, o pasiune de moment, doar pentru că e în trend acum.
  • Alege și identifică-te cu tehnica pe care vrei să o abordezi. De exemplu, roata înseamnă multă mizerie, lut peste tot, lipsă unei manichiuri, căci ești mereu în contact cu lutul și apa. Pentru calandru/foaie de lut, poți amenaja în balcon sau în sufragerie o masă pentru când lucrezi, iar apoi să strângi. E un pic mai la îndemână. 
  • Si nu în ultimul rând, fă-ți niște calcule înainte și pune niște bani deoparte. Consumabilele nu sunt cele mai ieftine, iar dacă nu ai cuptor, ține cont că va trebui să faci asta la un atelier. Și mergi pe drumul ăsta cu răbdare și pasiune.

  Fotografii de Brîndușa Iacob

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  VAZE Ceramics: aceste piese inspirate din natură oferă un adevărat spectacol ...