
7 obiecte menite să te ajute în bucătărie, dar care nu fac decât să-ți aglomereze spațiul
E greu să nu dai iama în raioanele cu accesorii de bucătărie ale magazinelor. Vezi tot felul de ustensile, vase și gadgeturi și deja te imaginezi terminând treaba mult mai repede și mai eficient. Adevărul este că multe dintre ele ajung, de fapt, să te încurce.
Să fim sinceri, oare chiar ai nevoie de un robot specific pentru fiecare tip de fruct pe care vrei să-l pui într-un suc? Iar micile electronice nu sunt singurele care îți aglomerează spațiul inutil. Consultă lista creată de The Spruce și s-ar putea să descoperi că e timpul să faci un decluttering în bucătărie.
1. Condimente uscate în cantități mari
Condimentele nu sunt întocmai accesorii de bucătărie, dar sunt genul de lucruri pe care majoritatea le cumpără în cantități mari. De cele mai multe ori, pentru că în frenezia organizării bucătăriei, cumpără recipiente pentru condimente mari și apoi simt nevoia să le umple.
Adevărul este că, în timp, condimentele uscate își pierd aroma. Și mai sunt unele pe care oricum le poți cumpăra proaspete de la magazin, când faci o rețetă – de exemplu busuioc, mărar, rozmarin. Cumpără-le uscate doar pe cele care nu sunt disponibile verzi, iar astfel mai elimini din recipientele care ocupă spațiu și, bonus, mâncarea va avea un gust mai bun.
2. Caserole opace

Caserolele refolosibile sunt într-adevăr accesorii de bucătărie foarte utile. Avantajul este că poți păstra mâncarea în ele, ca să eviți risipa alimentară. Însă nu toate caserolele sunt egale. Cele opace ajung să îți saboteze intenția inițială.
Dacă nu se vede prin materialul caserolei, uiți de alimentele pe care le-ai păstrat în ea și le treci cu vederea când deschizi frigiderul. Așa ajungi să descoperi câteva zile mai târziu preparate mucegăite și necomestibile, pe care ți-e „mai mare dragul” să stai să le și cureți ulterior. Recomandarea e să scapi de toate caserolele opace și să le înlocuiești cu unele din sticlă sau plastic transparent.
3. Colecții de căni
Cumperi o cană drăguță, că e la reducere. Mai primești una de la niște prieteni care au fost în vacanță. Mai cumperi încă una, doar pentru că ți-a plăcut mesajul de pe ea. Așa ajungi, fără să-ți dai seama, să strângi o adevărată colecție care îți ocupă un raft întreg.
Dacă stai să te gândești bine, probabil nu vei avea niciodată 24 de musafiri în aceeași dimineață la cafea. Așa că pune-te pe sortat cănile și încearcă să fii sinceră cu tine însăți legat de cele care merită păstrate. Pe cele pe care ți-ai făcut curaj să le dai, nu le arunca, donează-le.
4. Tigăi antiaderente

O părere nepopulară legată de tigăile antiaderente este faptul că nu ai deloc nevoie de așa ceva în bucătărie. Stratul de Teflon care face gătitul în ele atât de confortabil poate emite gaze nocive dacă se supraîncinge. Și încă ceva: oare chiar ai nevoie de tigăi speciale pentru diferite dimensiuni de clătite și ouă prăjite?
Înlocuiește-le cu tigăi din oțel inoxidabil. Sunt mai sănătoase, iar în timp te vei acomoda cu folosirea lor și nu ți se vor mai prinde ochiurile. Totul e să le încingi suficient înainte să pui alimentele în ele și să folosești puțin ulei la gătit.
5. Pahare speciale pentru anumite tipuri de băuturi
Într-o locuință obișnuită, paharele speciale pentru diverse tipuri de băuturi sunt mai mult un moft, decât o necesitate. Există în magazine o mulțime de pahare care pot fi folosite și pentru apă, și pentru băuturi spirtoase, și pentru vin, fără să pari lipsit de maniere. Oricum, cât de des folosești paharele alea de Martini pe care le păstrezi pentru ocazii speciale?
Dacă, totuși, nu te poți obișnui sub nicio formă să bei vin dintr-un pahar fără picior, poți face o excepție. Însă rezumă-te la maximum două tipuri de pahare pe care știi sigur că le folosești constant, și astfel vei salva spațiu pe rafturi.
6. Roboți pe care îi folosești prea rar

E foarte tentant să cumperi fel de fel de accesorii de bucătărie specifice pentru o mulțime de operațiuni diferite. Însă unele nu fac decât să acumuleze praf undeva într-un dulap. Poate chiar ai și uitat de ele de când nu le-ai mai folosit.
Ca să-ți dai seama ce merită donat, fă-ți o listă și încearcă să-ți amintești când a fost ultima dată când ai folosit fiecare aparat, în ultimul an. Dacă nu l-ai utilizat mai mult de două ori în ultimele 12 luni, înseamnă că nu îți este indispensabil.
7. Bureți vechi
Intenția din spatele obiceiului de a păstra bureții vechi este una bună. Te gândești că nu mai sunt buni pentru vase, dar îi poți folosi în continuare pentru curățarea aragazului sau altor suprafețe din bucătărie și din casă.
Adevărul este că dacă simți că nu îi mai poți folosi pentru vase, indicat e să-i arunci. Bureții rețin umezeala, iar asta oferă mediul propice pentru bacterii și germeni. Folosindu-i o perioadă îndelungată, nu faci decât să împrăștii respectivele bacterii peste tot. Așa că dă iama în raftul cu produse de curățat și scapă de toți bureții vechi de acolo.
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.