Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
publicat pe 13 sept. 2024Șervețelul la masă reprezintă un element de detaliu, dar și de practicitate. Contează foarte mult unde este așezat și cum este folosit. Iată unde se pune șervețelul la masă, cât de mult contează amplasarea corectă și buna lui utilizare și la ce alte reguli de etichetă să fii atent. Totodată, venim cu sfaturi pentru amenajarea corectă a mesei.
Șervețelul este un detaliu aparent simplu, dar foarte important într-un aranjament de masă, fie el formal sau informal.
Utilizarea și plasarea corectă a șervețelului la masă indică respectarea regulilor de bune maniere. În plus, poate demonstra respect față de ceilalți participanți la masă, precum și crearea unei atmosfere elegante și plăcute.
Regulile de bază ale etichetei la masă indică în mod clar unde se pune corect șervețelul la masă. Îți explicăm unde și cum se pune șervețelul la masă, de ce se face astfel și ce greșeli să eviți în aranjarea mesei.
Unde se pune șervețelul la masă
Conform regulilor clasice de bune maniere, șervețelul trebuie să fie amplasat pe farfuria principală înainte ca invitații să se așeze la masă.
În unele cazuri, acesta poate fi plasat și la stânga farfuriei sau deasupra tacâmurilor, însă regula generală recomandă ca acesta să fie central, pe farfurie.
Această poziționare nu este întâmplătoare. Semnalează subtil invitaților unde să își găsească șervețelul imediat după ce s-au așezat la masă, fără a căuta prea mult.
De ce se pune șervețelul pe farfurie
Șervețelul se plasează pe farfurie sau în apropierea ei din mai multe motive practice și simbolice:
Accesibilitate: plasarea șervețelului pe farfurie îl face imediat vizibil și accesibil. Astfel, invitații îl pot folosi corect de la bun început;
Eleganță și ordine: așezarea șervețelului pe farfurie sau în apropierea tacâmurilor aduce un plus de eleganță și conferă un aspect ordonat mesei;
Semnal de început: faptul că șervețelul se găsește la vedere și în centrul farfuriei sugerează invitaților să îl ia și să îl așeze pe poale înainte de a începe să mănânce, semn că masa este pregătită și că urmează servirea.
Cum folosești corect șervețelul la masă, în 4 pași
Regulile de bune maniere privind folosirea corectă a șervețelului la masă sunt simple și directe.
1. Când te așezi la masă
După ce te așezi la masă, primul pas este să iei șervețelul de pe farfurie și să-l așezi pe poale. Nu trebuie să-l scuturi vizibil sau să-l desfaci complet dacă este foarte mare. Îl deschizi discret, suficient cât să acopere o parte din picioare. Acesta este un semn că ai început masa.
2. În timpul mesei
În timpul mesei, trebuie să folosești șervețelul discret pentru a-ți șterge buzele sau degetele. Acest lucru este important mai ales înainte de a bea din pahar, pentru a evita lăsarea urmelor de mâncare pe marginea acestuia.
3. Când te ridici pentru puțin timp
Dacă trebuie să te ridici temporar de la masă, șervețelul trebuie lăsat pe scaun sau pliat discret pe masă, dar niciodată pus înapoi pe farfurie. Nu trebuie să-l lași mototolit, deoarece acest aspect poate fi considerat neglijent.
4. După ce ai terminat masa
Când ai terminat de mâncat, așează șervețelul pe masă, în partea stângă a farfuriei. Acesta trebuie să fie pus pliat ușor, fără a-l împături atent, dar nici mototolit. Gestul semnalează discret că ai încheiat masa.
La ce să ții cont când utilizezi șervețelul:
- Nu folosi șervețelul pentru altceva decât pentru a șterge ușor buzele sau degetele.
- Nu este potrivit să-l folosești pentru a șterge tacâmurile sau fața de masă.
- Nu agăța șervețelul de guler sau în alt loc vizibil, chiar dacă servești mâncăruri considerate mai problematice, cum e cazul spaghetelor.
- Șervețelul trebuie să rămână pe poale pe toată durata mesei.
Greșeli frecvente în aranjarea șervețelului la masă
Așezarea șervețelului la masă implică un soi de simplitate aparentă. Dar care nu este respectată în totalitate. Apar, astfel, greșeli comune în aranjarea mesei care strică elementul estetic și practic la întâlnirii.
Indiferent că este vorba de un eveniment formal ori de unul informal, iată ce greșeli apar:
Șervețelul plasat sub tacâmuri
În unele cazuri, șervețelul este pus sub tacâmuri, ceea ce face dificilă ridicarea lui fără a deranja restul aranjamentului. Aceasta este o greșeală, deoarece șervețelul trebuie să fie accesibil fără a schimba locul tacâmurilor.
Șervețelul pus în pahar
Deși această practică poate părea decorativă, este considerată inadecvată pentru mese formale. Șervețelul trebuie să fie întotdeauna așezat pe farfurie sau în apropierea tacâmurilor, nu în pahare.
Utilizarea incorectă a șervețelului
La mesele formale, șervețelul nu se folosește pentru a șterge complet gura, ci doar pentru a atenua micile pete. În plus, nu trebuie lăsat agățat de scaun sau pus într-o poziție nepotrivită după folosire.
Sfaturi pentru aranjarea corectă a mesei
Există câteva sfaturi esențiale generate de regulile de etichetă care te pot ajuta să aranjezi corect masa.
Pentru o masă formală: la o cină formală, șervețelul trebuie să fie întotdeauna amplasat pe farfurie sau în fața tacâmurilor, iar dimensiunea acestuia să fie corespunzătoare. Un șervețel mare este preferabil, deoarece arată mai elegant și oferă mai multă utilitate;
Pentru o masă informală: în cadrul unei mese informale, șervețelul poate fi amplasat la stânga farfuriei, iar plierea lui poate fi mai simplă, fără elemente elaborate de decor.
Folosirea corectă a șervețelului: imediat după ce te pui la masă, șervețelul trebuie așezat pe poale. Folosește-l discret în timpul mesei și, când te ridici, lasă-l pe scaun sau lângă farfurie.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.