LIFE

5 reguli de bune maniere pe care ar trebui să le respecți atunci când mergi în vizită

    E important să ai bunul simț la purtător când mergi în vizită, dar mai important este să respecți regulile de bune maniere. Gazda va aprecia, iar tu vei face o impresie bună. Detaliem în articol câteva reguli de bune maniere când mergi în vizită ca să știi ce să faci și ce să nu faci. 

    Ți-am povestit deja despre o serie de reguli de etichetă și bune maniere la masă care nu mai sunt valabile în zilele noastre și de care ar trebui să știi. Însă, până să ajungi efectiv la masă, invitat fiind, trebuie în continuare să ai în vedere alte câteva reguli de bune maniere înainte și în timpul vizitei. 

    Ți-am pregătit mai jos câteva reguli de bune maniere în vizită care îți vor face șederea un succes, iar timpul petrecut să fie unul de calitate. 

    1. Reguli de bune maniere când mergi în vizită: te descalți la intrare 

    reguli de bune maniere in vizita shutterstock
    E și de bun simț să te descalți când intri în casa cuiva

    Te descalți sau nu te descalți când mergi în vizită? Aceasta este una dintre întrebările intens dezbătute în ultima vreme privind regulile de bune maniere în vizită. Răspunsul este, pe de-o parte, subiectiv, pe de altă parte are legătură cu tradiția și cultura. 

    Regula este păstrată din vremuri străvechi. Atunci, invitații erau rugați să se descalțe înainte să intre în casă pentru ca gazdele să-și protejeze covoarele valoroase. Pe de altă parte, în unele culturi, cum este cea japoneză, gestul de a te descălța la intrare este un semn de respect și o modalitate uzuală de a ține curățenia rogojinelor de tatami. Pe care, de altfel, gazdele acomodau oaspeții, unde se mânca și unde chiar se și dormea. 

    În prezent, în majoritatea culturilor, chiar și în cultura noastră, să te descalți la intrare arată respectul și buna creștere. Gazdele au acum papuci cu care să-și facă oaspeții comozi, fără teama că odorul șosetelor poate deveni un factor de stres. 

    Există și cazuri în care gazdele te pot lăsa să intri încălțat în casă. Însă trebuie să întrebi dacă acest lucru e permis pe durata vizitei tale. 

    2. Reguli de bune maniere când mergi în vizită: nu merge fără să anunți

    O surpriză este, uneori, o idee bună prin care să faci o vizită cuiva drag sau unui prieten apropiat. Totuși, nu este considerat de bun augur să mergi neanunțat într-o vizită și nici să aduci cu tine copilul, animalul de companie sau un alt prieten. 

    Pentru gazde, o astfel de inițiativă neanunțată poate să creeze presiune inutilă. Iar dacă îți anunți vizita și ești refuzat politicos, nu uita că timpul tău nu coincide mereu cu timpul gazdei. 

    Gândește întotdeauna în avans orice pas al unei vizite. Aici o să descoperi și alte lucruri pe care să nu le faci atunci când ești musafir. 

    3. Reguli de bune maniere când mergi în vizită: mergi cu un dar

    Un oaspete recunoscător nu merge într-o vizită fără să-și arate recunoștința. Nu e nevoie de un cadou scump sau extravagant, ci de unul reprezentativ, care să marcheze momentul. 

    Un buchet de flori, o sticlă de vin bun, o carte, o lumânare parfumată și chiar mâncare sau gustări pregătite de tine sunt toate idei bune de luat în calcul. De asemenea, ține cont de mediul în care are loc vizita. Dacă gazda ta stă, de exemplu, în zona litoralului, o idee de cadou ar putea fi un lucru util gazdei în acel mediu. 

    4. Reguli de bune maniere când mergi în vizită: timp, ținută și interacțiune

    reguli de bune maniere in vizita shutterstock

    Se spune că „sfertul academic” este acceptat în orice situație și în orice circumstanță. Regula cum că poți să ajungi cu 10-15 minute mai târziu decât ora stabilită se aplică și în cazul unei vizite. Sigur că orice întârziere poate să fie anunțată, însă, de bon ton este să ajungi într-un interval de timp care să nu facă gazda să aștepte prea mult. 

    Ținuta trebuie să respecte tematica vizitei. Dacă vizita este una în familie, atunci ținuta poate să fie casual, în stilul acceptat în sânul familiei. Dacă mergi în vizită la prieteni sau la prietenii prietenilor, atunci alege o ținută care să arate respect față de gazde. 

    În cazul în care în vizită întâlnești persoane necunoscute, ține cont de faptul că bărbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor în vârstă, potrivit codului bunelor maniere. Totodată, ar fi bine să participi la discuțiile inițiate, fără să lași conversația să se întrerupă. Tăcerea poate fi privită ca un semn care denotă lipsa de acțiune și lipsa dorinței de a conversa. 

    5. Reguli de bune maniere când mergi în vizită: fii de ajutor și nu folosi telefonul

    reguli de bune maniere in vizita shutterstock
    Nu folosi telefonul atât de des când ești în vizită

    Oaspeții care nu-și oferă ajutorul în diverse situații, cum ar fi strângerea mesei sau spălarea vaselor, nu sunt priviți cu ochi buni. Ține minte că gazda poate să îți refuze gestul, însă va ține minte și îl va aprecia. 

    De asemenea, când mergi în vizită, nu uita că interacțiunea este cea care dictează tonul acesteia. Cu toții avem momente de escapism, multe dintre ele generate de telefonul mobil. Folosirea acestui dispozitiv ar trebui limitată pe perioada oricărei vizite. 

    Sperăm că aceste reguli de bune maniere îți vor fi utile în următoarea ta vizită. Spune-ne și tu ce alte reguli consideri că sunt adecvate pentru o vizită. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    5 reguli de bune maniere pe care ar trebui să le respecți atunci când mergi �...