LIFE

Cum așezi tacâmurile la masă: reguli de bune maniere pe care trebuie să le aplici

  Codul bunelor maniere are reguli clare când vine vorba de așezarea tacâmurilor și veselei la masă. În special în cazul în care găzduiești o cină. Iată cum așezi tacâmurile la masă în ordine corectă și cum trebuie să fie așezate și farfuriile sau paharele. 

  Atunci când găzduiești o cină trebuie să ai habar de acele reguli cu privire la așezarea corectă a tacâmurilor la masă. Codul bunelor maniere are în acest sens o serie de reguli și îndrumări. Dacă te afli și tu în această situație și vrei să știi cum așezi tacâmurile la masă, atunci, în continuare, o să afli toate detaliile. 

  Indiferent de tipul întrunirii, că e vorba de o cină sau de o masă în familie, tacâmurile se așază la fel. Ceea ce diferă este numărul lor, numărul farfuriilor și al paharelor, în funcție de felurile de mâncare servite. 

  Cum așezi tacâmurile la masă când aștepți invitații

  cum asezi tacamurile la masa shutterstock

  Astfel, pentru o cină, masa arată în felul următor. Farfuria pentru primul fel de mâncare se așază deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta din urmă se pune șervețelul care trebuie împăturit frumos. 

  Fiecare invitat trebuie să aibă o farfurie pentru pâine și un cuțit pentru unt, puse în stânga. Tot în stânga stau și furculițele, cu dinții în sus. Pâinea trebuie pusă în câteva coșulețe speciale, repartizate simetric. 

  Cuțitele se pun cu partea tăioasă spre farfurie. Atenție: nu pune mai mult de trei cuțite și trei furculițe la o masă. Lingurițele pentru desert se așază în partea de sus a farfuriei, dacă este loc. Altfel trebuie să fie puse pe un bufet special.

  Paharele sunt așezate de la stânga la dreapta în dreptul fiecărei farfurii. Se așază pahare pentru apă, vin alb, vin roșu și pentru orice altă băutură tare. Paharele nu trebuie să fie puse în linie dreaptă. Ceașca de cafea se poate așeza în dreapta, în josul paharelor. 

  Cum așezi tacâmurile la masă după ce ai mâncat, potrivit Codului bunelor maniere

  cum asezi tacamurile la masa

  Există și câteva reguli vizavi de tacâmurile de la masă și pentru momentul în care un fel de mâncare este servit. 

  Dacă, de exemplu, primul fel servit este o supă, atunci lingura se lasă în farfuria de serviciu, pe partea dreaptă. Dacă mănâncă și vrei să faci o pauză, dar nu dorești să ți se ia farfuria din față, atunci lasă tăcâmurile orientate cu vârfurile spre partea de sus. Acestea trebuie să formeze litera A, dar fără să se atingă. Mesajul va fi înțeles în acest fel. 

  În cazul în care vrei să servești felul următor de mâncare, atunci trebuie să așezi furculița peste cuțit în formă de cruce, în centrul farfuriei. Iar dacă vrei să dai de înțeles că ți-a plăcut ce ai mâncat, atunci trebuie să pui tacâmurile unul lângă celălalt, cu vârfurile orientate spre mâna dreaptă, pe centrul farfuriei. 

  Sigur că poate exista și situația în care mâncarea să nu fie pe gustul tău. Încrucișează furculița cu cuțitul în farfurie, introducând lama cuțitului între dinții furculiței. Astfel vei semnala intenția. 

  Atunci când termini de mâncat, tacâmurile se așează unul lângă altul, la distanță de câțiva centimetri, pe centrul farfuriei, cu vârfurile orientate spre marginea de sus a farfuriei. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum așezi tacâmurile la masă: reguli de bune maniere pe care trebuie să le a...