LIFE

10 reguli de etichetă și bune maniere la masă care nu mai sunt valabile în zilele noastre

    Când vine vorba de găzduirea unui eveniment acasă, fiecare dintre noi avem, cel puțin la nivel mental, o serie de reguli pe care le urmăm. Anume acele reguli de etichetă și bune maniere. „Ca să dai bine”, cum bine se zice în popor. Sigur că unele reguli țin și de bun simț, însă multe dintre ele s-au schimbat sau chiar nu mai sunt valabile pentru că și vremurile s-au schimbat. 

    Din punct de vedere istoric, Regele Ludovic al XIV-lea, cunoscut și sub numele de Regele Soare, a fost cel care a inițiat, voit sau nu, conceptul de etichetă care a definit ulterior toate regulile de comportare politicoasă în public. 

    Regele găzduia frecvent recepții în grădina Palatului Versailles, numai că invitații nu respectau absolut nicio regulă de bun simț, călcau peluzele, rupeau florile și plantele decorative. Văzând acest comportament, regele a ordonat ca din loc în loc să fie puse mici avertismente, de genul „Nu călcați iarba”, care, în limba franceză, purtau numele de „etiquette”. 

    În România, regulile de etichetă și de bune maniere au fost adoptate pe timpul lui Carol I. La bază s-au luat în vedere reguli și obiceiuri folosite la curțile domnești, dar și uzanțe din țările monarhice cu tradiție în domeniu. 

    Multe dintre ele sunt păstrate și în zilele noastre. Însă la fel de multe și-au pierdut din relevanță. Ca de exemplu, regula de etichetă care obliga o doamnă să nu aibă glezna la vedere la o întrevedere publică sau o cină, aceasta fiind considerată o bună perioadă de timp o parte intimă a corpului. 

    Cu aceste date în minte, indiferent că o să găzduiești o cină, o masă cu prietenii sau ajuți la organizarea unui eveniment restrâns unde invitații vor mânca, iată câteva reguli de etichetă și bune maniere care nu mai sunt valabile în zilele noastre, potrivit experților consultați de Apartment Therapy. Iar de aici vei afla ce nu ai de făcut dacă ești musafir. 

    1. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: nu se mai folosesc tacâmuri din argint

    reguli de eticheta bune maniere shutterstock
    Tacâmurile din argint nu se mai folosesc pentru ocazii speciale

    Pe vremuri, folosirea unui set de tacâmuri din argint pentru o cină simboliza un anume rang și un anume status în societate. De regulă, tacâmurile din argint erau puse pe masă pentru ocazii speciale, cum ar fi o nuntă. 

    În prezent, folosirea tacâmurilor de argint nu mai reprezintă o necesitate. La rândul lor, experții consultați de Apartment Therapy îndeamnă să ne îndepărtăm de acest obicei. „Când evenimentul era formal sau foarte important pentru gazdă, atunci se foloseau tacâmurile de argint. Acum nu mai sunt atât de folosite. Ai la dispoziție o mulțime de alte materiale pentru tacâmuri”, spune Myka Meier, autoarea cărții „Modern Etiquette Made Easy”. 

    2. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: invitația pe suport de hârtie

    Ținând cont de vremurile pe care le trăim și pentru că fiecare dintre noi vrem să protejăm mediu, invitația pe suport de hârtie nu mai reprezintă o regulă. O invitație digitală este mult mai recomandată. Contează, spune experta, metoda prin care trimiți invitația și stilul abordat. În felul ăsta arăți invitatului faptul că evenimentul la care urmează să vină e mai mult sau mai puțin formal. 

    3. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: invitații nu trebuie să vină cu propria mâncare

    În calitate de gazdă, trebuie să știi de la invitații tăi ce au voie și ce nu au voie să mănânce, la ce ingrediente au alergii și restricții alimentare respectă. Nu lăsa aceste informații strict în seama lor. Propune meniul în avans și acolo unde există cereri speciale ar fi bine să le respecți. 

    De asemenea, îți poți ruga invitații să vină cu propria mâncare preferată. Dacă în trecut această cerință era de neacceptat pentru o cină sau o masă, în prezent, pentru evitarea neplăcerilor, experții în etichetă cred că aceasta este o regulă mult mai practică. 

    4. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: toată lumea mănâncă în același timp

    reguli de eticheta bune maniere shutterstock
    Mănânci când vrei, nu aștepți pe nimeni

    În mod tradițional, atunci când te așezi la o masă și mâncarea este servită trebuie să aștepți pe toată lumea să fie prezentă pentru a putea degusta preparatele. În sine, gestul este unul destul de politicos. Catherine Newman, o altă expertă în etichetă consultată de Apartment Therapy, sfătuiește că regula să fie mult mai laxă pentru a evita unele tipuri de comportamente neadecvate la masă. 

    „Dacă vezi pe cineva că mănâncă înaintea ta te-ai putea simți ofensat. De ce nu ai fost așteptat să mânânci în același timp cu toată lumea, nu? Acesta e genul de comportament pe care nu îl vrei la o masă. Spune de la început că fiecare are libertate în a mânca. Și lasă flow-ul cinei să preia controlul”, arată ea. 

    5. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: atribuirea locurilor în funcție de sex

    Poate că e destul de greu de crezut acum, dar în unele cercuri, în anumite vremuri, așezarea la masă în funcție de sex era un must și o idee de necontestat. La fel, în trecut, bărbații erau cei care aveau voie să se ridice în picioare pentru anumite toasturi, iar femeile stăteau jos. 

    Acestă regulă de etichetă și bune maniere nu mai e valabilă astăzi. Dar asta nu înseamnă că, pentru un eveniment organizat corect, carduri cu numele invitaților nu pot fi puse la masă pentru a știi ce loc are fiecare atribuit, indiferent dacă vrei să faci o atribuire în funcție de sex sau nu. 

    6. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: nu cere mâncare la pachet 

    Unul dintre topic-urile care au stârnit mereu vâlvă când a venit vorba de reguli de etichetă la masă: ai sau nu ai voie să iei acasă ceea ce nu ai terminat de mâncat din farfurie? Răspunsul pentru zilele noastre este că „Da”, ai voie să ceri la pachet mâncarea pe care nu ai reușit să o termini. 

    La bază, să iei sau nu mâncare la pachet este și o chestiune culturală. Dar a devenit un comportament universal valabil să fie în regulă să ceri mâncarea rămasă. Pentru că ajută și la reducerea risipei de alimente, iar comportamentul odată propagat devine natural, fără să mai existe semne de întrebare asupra lui. 

    7. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: femeile să fie servite primele

    Eticheta tradițională încă spune că la o masă, de orice tip, femeile sunt servite primele, în sensul acelor de ceasornic. Bărbații sunt serviți apoi, tot în sensul acelor de ceasornic. 

    Numai că, industria ospitalității nu mai impune neapărat această regulă. E suficient să ieși la un restaurant și să observi că nu toți chelnerii servesc neapărat femeile în primul rând. De aici, această regulă de etichetă și-a pus amprenta, ușor, ușor, și asupra felul în care femeile și bărbații sunt serviți la un eveniment privat. 

    8. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: bărbații nu salută femeile prin strângerea mâinii

    reguli de eticheta bune maniere shutterstock
    E ok să vă salutați la o cină, indiferent de sex

    În epoca victoriană, regulile de etichetă ale Reginei Victoria impuneau ca un bărbat să nu-și întindă mâna în semn de salut către o femeie, decât dacă aceasta întinde prima mâna. În mod surprinzător, în unele cercuri, regula a fost păstrată undeva până în anii 2000. 

    Acum, dacă te afli în situația în care, bărbat fiind, să fii la o masă unde îți arăți intenția de a salut o femeie pe care nu o cunoști, gestul nu mai e considerat nepotrivit. Indiferent de gen, experții în bune maniere recomandă acum acest tip de salut prin strângerea mâinii. E unul dintre gesturile mici, dar cu un real impact. 

    9. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: cine deschide ușa cui

    Să ții ușa unei doamne pentru ca aceasta să intre prima într-o încăpere era considerat un gest de cavaler. Regula de bune maniere nu mai aplică neapărat în prezent. 

    Cavalerismul la care se face referire a trecut acum într-un teritoriu neutru din punct de vedere al genului. Mai degrabă, un tip de comportament acceptat acum este ca prima persoană de la ușă să o țină deschisă pentru următoarea, ca mai apoi să lase loc altcuiva pentru a ține ușa la rândul său. 

    10. Reguli de etichetă care nu mai sunt valabile: cu sau fără coate pe masă

    Regula „fără coate pe masă” avea sens în alte vremuri pentru că pe atunci mesele erau mai mult improvizate și instabile. Nici în prezent nu e de bon ton să îți coatele pe masă. Mai ales atunci când mănânci. 

    Însă atunci când nu există fafurii pe masă, experții spun că poți să stai cu coatele pe masă. Acest comportament reflectă interesul și atenția dedicate unei conversații, fiind, în același timp, un semn al implicării active. 

    Fiecare dintre noi are dreptul să se comporte cum consideră mai bine și mai adecvat în public. Participarea la o masă sau la o cină vine mai mult o serie de reguli de bun simț, peste care poți să aplici și reguli de etichetă. Numai să fie cele potrivite. Acum că le știi pe cele care nu mai sunt valabile în zilele noastre sigur vei știi ce tip de comportament e mai potrivit. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    10 reguli de etichetă și bune maniere la masă care nu mai sunt valabile în z...