LIFE

Așezarea corectă a tacâmurilor la masă. Cum le pui și ce spune poziția acestora

publicat pe 22 iul. 2024

    Tacâmurile se pun la masă în funcție de tipul preparatelor care urmează să fie servite. Fiecare are un rol precis despre care trebuie să știi. Așa se face așezarea corectă a tacâmurilor la masă. Îți spunem și ce indică poziția acestora pe masă și după ce ai terminat de servit mâncarea. 

    Așezarea corectă a tacâmurilor la masă denotă o bună cunoaștere a bunelor maniere. Așezarea tacâmurilor la masă arată și un interes față de starea de bine a invitaților. Precum și o servire ca la carte a preparatelor. 

    Cum se face așezarea corectă a tacâmurilor la masă

    asezarea tacamurilor la masa
    Tacâmurile, vesela și paharele formează tabloul complet al unei mese reușite

    Indiferent că este vorba de o masă formală sau de una în familie, tacâmurile se așează la fel. Important este să ai un set larg de tacâmuri pentru ca acestea să fie în același design și din același material. 

    De exemplu, tacâmurile din inox au cea mai bună utilizare. Pentru că rezistă bine la coroziune, iar petele de mâncare se curăță rapid de pe ele. În plus, se potrivesc oricărui aranjament de la masă. 

    Pentru servirea mesei, farfuria pentru primul fel de mâncare este așezată deasupra farfuriei de serviciu. Iar pe ea se pune un șervețel frumos împăturit. 

    Feliile de pâine se pun în coșulețe dedicate, repartizate simetric pe masă. Fiecare invitat va avea în partea de stânga sus o farfurie pentru pâine și un cuțit pentru unt. 

    Furculițele se așează obligatoriu în partea stângă a farfuriei de serviciu, cu dinții în sus.

    Cutițele și lingurile se pun în partea dreaptă a farfuriei. Cuțitele trebuie să aibă lama orientată spre farfurie. Pe masă trebuie să fie puse numai trei furculițe și trei cuțite. 

    În partea de sus a farfuriei, dacă există suficient loc, trebuie să așezi tacâmurile pentru desert. În funcție de specificul desertului, poți așeza lingură sau linguriță, cuțit și furculiță. 

    Foarte important:

    • pe masă trebuie să fie puse doar tacâmurile care vor servi mâncării preparate, care urmează să fie servită. De exemplu, nu trebuie să fie puse pe masă furculițe pentru desert dacă nu servești un astfel de preparat; 
    • totodată, tacâmurile se așează în ordinea utilizării lor, de la exterior spre farfurie. Deci tacâmurile corespund pe masă de la primul fel de mâncare până la desert. 

    Cum pui paharele la masă

    Ordinea paharelor la masă este destul de simplă. Acestea se pun de la stânga la dreapta, fiecare fiind potrivit pentru un anumit tip de băutură, în partea dreaptă a farfuriei. 

    Astfel, pahare corespund apei, vinului alb și vinului roșu, formele acestora fiind specifice. Se mai pot pune și pahare pentru băuturi mai tari. 

    Ceașca de cafea se pune în dreapta, în josul paharelor. 

    Codul bunelor maniere indică faptul că paharele nu trebuie puse neapărat în linie. 

    Ce indică poziția tacâmurilor după ce ai mâncat

    asezarea tacamurilor la masa
    Poziția tacâmurilor pe farfurie arată dacă ți-a plăcut sau nu felul de mâncare servit

    Odată ce servirea unui preparat de mâncare s-a încheiat, felul în care pui tacâmurile în farfurie transmite un mesaj important. 

    Dacă ai apreciat felul de mâncare, atunci tacâmurile se pun unul lângă altul, cu vârfurile orientate spre mâna dreaptă, pe centrul farfuriei, paralele cu tine. Pe de altă parte, dacă mâncarea nu a fost pe placul tău, furculița trebuie încrucișată cu cuțitul în farfurie. Lama cuțitului trebuie introdusă între dinții furculiței pentru a semnala neplăcerea. 

    În cazul în care vrei să faci o pauză și nu vrei să ți se ia mâncarea, lasă tacâmurile în farfurie, cu vârfurile orientate spre partea de sus a farfuriei. Trebuie să formezi litera „A”, dar fără ca tacâmurile să se atingă, iar mesajul va fi înțeles. 

    Pentru felul următor de mâncare, trebuie să pui furculița peste cuțit, exact în centrul farfuriei. Semnul trebuie să fie unul de cruce, în așa fel încât să împartă suprafața farfuriei. 

    Dacă ai terminat de mâncat, pune tacâmurile unul lângă celălalt, la distanță de câțiva centimetri. Tacâmurile trebuie puse pe centrul farfuriei, cu vârfurile spre marginea de sus a platoului. 

    În ceea ce privește lingura, aceasta se lasă în farfurie după terminarea supei, în partea dreaptă, așezată paralel cu tine. 

    Chiar dacă ți-a plăcut mâncarea, Codul bunelor maniere arată că nu este politicos să mai ceri încă o porție de mâncare. 

    Cum te comporți la masă, potrivit Codului bunelor maniere

    Pe lângă așezarea corectă a tacâmurilor la masă, felul în care te comporți înainte și în timpul servirii preparatelor arată o cunoaștere a regulilor de bonton. Iată câteva reguli importante: 

    • La începutul mesei, pune șervețelul pe genunchi. Acesta se folosește discret pentru a te tampona la gură în timpul servirii mesei; 
    • Atunci când servești masa, trebuie să ții spatele drept, mâinile pe masă, iar capul la nivel cu celelalte persoane prezente; 
    • Mâncarea nu se mestecă cu gura deschisă, iar supa nu se soarbe. În timp ce mânânci nu e indicat să vorbești; 
    • Telefonul mobil nu se pune pe masă. Gestul arată că poți întrerupe o conversație pentru a răspunde la telefon; 
    • Dacă scapi un tacâm pe jos, cere altul. Tacâmul de pe jos nu se ridică.