Hotspot: mic dejun, brunch și cină pentru un traseu culinar decadent în București
publicat pe 25 iul. 2023Dacă ne urmărești activ, sigur ai văzut că s-au mai scris materiale de-a lungul timpului despre locațiile cool din București care oferă cafele de specialitate, brunch-uri delicioase, ecleruri decadente și înghețată bună. Eu m-am gândit să-ți pregătesc un scurt traseu culinar numai bun de urmat într-o leneșă zi de weekend, când vrei să-ți bucuri papilele gustative cu preparate și băuturi senzaționale.
Ouăle nu pot lipsi de la micul dejun, așa că recomandarea mea este un loc tare fain în care ele sunt în centrul atenției, gătite în fel și chip, asociate cu trufe românești sau legume proaspete. Dacă n-ai încercat încă boba tea și îți place să mănânci preparate din bucătării diverse, locația pentru brunch este un must! Iar pentru cină, îți spun doar că vei avea parte de niște preparate decadente și de un meniu bogat cu băuturi extrem de inventive. Citește următoarele rânduri și hai să descoperi tot traseul culinar.
1. Mic dejun la Ou
Dacă vrei să iei un mic dejun delicios, chiar și după ora 12:00, Ou este locația potrivită în care să mergi. La cinci minute de orice obiectiv turistic important, pe strada General Berthelor 86, lângă Sala Radio, găsești ouăle – alimentele des întâlnite în micul dejun – gătite în diverse și delicioase moduri.
Vezi această postare pe Instagram
Fondatorii, Ayfer și Andrei Isac, make-up artist, respectiv inginer constructor, au deschis prima locație în 2020, pe strada Dianei 1. Era un loc micuț, cu doar șapte locuri, și cu o bucătărie la vedere. Noul spațiu are 50 metri pătrați la interior, o grădină de 30 metri pătrați și o bucătărie deschisă care îi invită pe clienți să se bucure de fiecare moment.
„Ou a apărut după ce copii au început grădinița. Aveam timp liber de la 8 la 16 și ne-am tot gândit ce putem face în acel interval de timp. Așa că am hotărât: mic dejun”, povestește Ayfer.
Vezi această postare pe Instagram
Povestea începe încă din casa lor, unde la micul dejun erau nelipsite ouăle. Doar că, având doi băieți pretențioși la mâncare, zilnilc trebuiau să le pregătească sub o altă formă. De acolo le-a venit ideea acestui concept bazat pe ouă, servite inclusiv după ora 13:00, când, de regulă, nicio altă locație nu mai servește micul dejun.
În meniu găsești preparate precum: omleta franțuzească cu trufe românești, tortilia de patatas (omleta spaniola), simit (covrigul turcesc îmbrăcat în susan), dar mai ales Maritozzo, un deliciu pufos și cremos.
Vezi această postare pe Instagram
Când vine vorba despre design-ul locului, cei doi proprietari nu au colaborat cu un designer. Au ales să adapteze locația inchiriată la gusturile și, mai ales, la nevoile lor. Singurele două lucruri pe care au ținut neapărat să le facă au fost să creeze o bucătărie deschisă, unde clienții să poată vedea cum le este pregătită mâncarea, dar și să recondiționeze podeaua acoperită cu un mozaic vechi de zeci de ani.
Vezi această postare pe Instagram
Cel mai wow preparat: depinde pe cine întrebi. Dacă îl întrebi pe Andrei, sigur îți zice omleta franțuzească. Dacă mă întrebi pe mine, cu siguranță maritozzo limone. Iar ca drinks, suntem amândoi de acord că avem una dintre cele mai bune cafele de pe piață.
3 cuvinte care definesc Ou: familie, calitate, creativitate.
Vezi această postare pe Instagram
Programul de funcționare: miercuri – vineri de la 09:00 la 15:00 și sâmbătă – duminică de la 10:00 la 15:00.
2. Brunch la ofofof boba
Pentru un brunch super delicios îți recomand să mergi la ofofof Boba, din centrul vechi al Bucureștiului, de pe strada Covaci 8. Boba Tea – probabil cea mai cool băutură în acest moment – și mâncarea americană-asiatică se împletesc de minune în această locație, iar design-ul raw sigur îți va atrage atenția.
Vezi această postare pe Instagram
Eduard Morărescu și Dragoș Safta sunt fondatorii spațiului cu ofuri. Și-au dorit să creeze un loc în care elementele sociale să se îmbine armonios și să fie ca la ele acasă, iar în martie 2023 au deschis locația.
„Am construit un loc în care îmbinările dintre produse, boemul și verva specifică centrului vechi, se îmbină într-un spațiu în care se regăsesc multe ofuri. Atenție, ofurile nu sunt mereu rele: of, ce mă doare spatele, dar și of, ce bine am mâncat.”, povestește Eduard.
Vezi această postare pe Instagram
La început nu știau cum să pună sub un nume faptul că deschid un loc în care mâncarea delicioasă, băuturile cu perle de tapioca, dar și pasiunea pentru artă, societate și prezent vor fi manifestate într-un spațiu public.
„Ce este frumos în toată povestea asta este că principiul după care am pornit, și anume să folosim produse absolut normale, să fie mereu fresh și să facem o treabă bună cu ele, a funcționat. Oamenii sunt mereu surprinși că „niște găluște d’astea” sau niște băuturi cu lapte, le pot oferi o asemenea experiență”, spune Eduard.
Vezi această postare pe Instagram
În ceea ce privește meniul, proprietarii spun că cel mai gustos boba tea votat de către cei care le-au trecut pragul este matcha-strawbery (pe listă se adaugă și creme brulee). Nici cafelele nu sunt mai prejos, ele fiind de la Guido, pregătite cu atenție de către colega lor Adriana Ropotan, dar nici berile craft realizate prin țară.
Bucătarul de la ofofof este Brent Baker, american de fel, om pasionat de legume, condimente, bucătărie asiatică, dar și americană. Așa că, în ceea ce privește mâncarea, poți găsi la ei colțunași chinezești clasici, dar și unii cu chorizo, un rice-bowl cu legume, dar și unul cu vită gătită lent la cuptor câteva ore bune. Wrap-urile de vară cu salată, pui și sosuri jucy, Nashville fried chicken (făcute ca la mama lui) și mici deserturi ce merg minunat cu cafeaua aromată, sunt nelipsite din meniul disponibil în această vară.
Vezi această postare pe Instagram
Când vine vorba despre aspectul locației, echipa s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă design și grafică. Eduard are un background în arhitectură, iar Adriana, colega lor, vine din zona artelor plastice și are ceva experiență în restaurare, așa că au făcut totul in house, bineînțeles și cu ajutorul lui Dragoș și al lui Brent care au vopsit și lăcuit din plin.
Și-au dorit un spațiu primitor, călduros, cu o geometrie frumoasă, clară, dar și cu elemente non-conformiste. Au ales să scoată la iveală ce era spațiul de fapt și să rămână cu toate texturile la vedere.
Vezi această postare pe Instagram
„Bucureștiul are multe spații nefolosite care poate nu își vor găsi curând un mega investitor care să le facă frumoase. Așa că poate, în viitor, oamenii își vor da seama că ei sunt cei care dau utilitate și viață unui spațiu, chiar dacă, la final, este un loc mai puțin bibilit sau plin cu obiecte de decor cu nume”, spune fondatorul.
Mai toate elementele adăugate au fost custom-made combinate impecabil cu mici obiecte cumpărate din Leroy Merlin și Luminam.ro. Mobilierul a fost făcut, în mare parte, cu cei de la Wood Crafters. Jgheabul metalic pentru cabluri, destul de prezent în locație și cu o geometrie atipică, a fost realizat, după multe căutări, de către cei de la Weldcons, un atelier de sudură cu oameni faini și entuziaști.
Vezi această postare pe Instagram
Produsul wow: cu siguranță bolul cu vită. Carnea slow cooked și sosul de portocală, combinate cu un orez cu sos de soia și ghimbir, legumele fresh lângă, duc către umami.
Trei cuvinte care definesc ofofof boba: ludic, prietenos, echilibru.
Program de funcționare: marți – vineri de la 14:00 la 22:00 și sâmbătă – duminică de la 10:00 la 22:00.
3. Cină & cocktails la Decadance
Pentru a sfârși traseul culinar așa cum se cuvinte, ia cina și bucură-te de niște cocktails pe măsură la Decadance Bar. Restaurantul se află în complexul Landmark, la demisol, pe strada Vasile Alecsandri nr. 4/ strada Constantin Daniel nr. 11. Are o suprafață de 188 metri pătrați, interior și exterior, și un design inspirat dintr-o sală de teatru.
Vezi această postare pe Instagram
Fondatorii, Alexandru Tudor și fratele său, Alin Tudor, cu un background puternic în zona de bar, atât ca participanți, cât și căștigători, organizatori de competiții, consultanți Horeca, evenimente și școală de bar, au deschis în 2018 un spațiu inspirat dintr-un spectacol de dans, cu preparate atent realizate.
„Inițial ne doream să deschidem un cocktail bar, care să aiba și ceva de ciugulit pe lângă băuturi. Nu ne-am dorit nici acum cinci ani și nici acum nu vrem să ne transformăm într-un restaurant de nișă. Păstrăm zona de food destul de casual, deși ne place să fim atenți la detalii și multe dintre ingrediente să fie homemade”, povestește Alexandru.
Vezi această postare pe Instagram
În ceea ce privește denumirea restaurantului, fondatorii s-au lăsat inspirați de spectacolul de dans cu același nume al lui Ohad Nharin, un dansator și coregraf de dans contemporan, din Israel . Le-au plăcut mult numele, s-au identificat cu semnificația lui și au încercat să îl transpună în toate serviciile pe care ei le oferă. “Decadentul”, spune Alexandru, este o persoană care nu se mulțumește cu ce îi oferă societatea. Este o persoană cu valori și principii solide, care știe exact cine este și ce își dorește să facă, chiar dacă, din când în când, îi place să mai “cross the line” și să mai guste din plăcerile vinovate.
Chiar dacă au știut în ce direcție voiau să se îndrepte cu amenajarea interioară, au ales să lucreze îndeaproape cu arhitectul Victor Grosu. Și-au dorit o locație care să transmit căldură, dar a cărei atmosferă să se îndrepte mai mult către zona de seară, de cină, mai ales că erau puternic influențați și de zona de bar. Așa că s-au inspirat din spectacolul de dans al lui Ohad Nharin și au decis să transpună în locație diverse elemente ce se regăsesc într-o sală de teatru.
Vezi această postare pe Instagram
„Așa au rezultat arcadele barului, draperiile de la toalete, bar și bucătarie, tabla de deasupra barului, poadeaua (un terrazzo venețian), tapițeria scaunelor și fața barului ce seamănă cu o cortină de teatru. Special pentru noi a fost creată tabla de deasupra barului, corpul de iluminat de pe centrul restaurantului și display-ul de băuturi. Toate acestea au fost gândite și lucrate cu Patricia Erimescu de la Co-Laboratory”, spune proprietarul.
Vezi această postare pe Instagram
Pentru a oferi personalitate locației, au ales să integreze mici elemente surprinzătoare. De exemplu, mesele și scaunele din restaurant sunt realizate în Italia și importate de către cei de la Sensio. Cea mai custom piesă de mobilier este, cu siguranță, canapeaua construită pe un pat de cărămizi de horn, la fel cum este construit și unul dintre pereții restaurantului.
Podeaua este un terrazzo venețian, realizată manual, iar pentru lavoarele bailor au decis să folosească cărămizi de sticlă colorată pentru care au alergat în patru Dedeman-uri diferite ale orașului fiindcă era final de gamă și nu se mai găseau.
Vezi această postare pe Instagram
Meniul Decadance este alcătuit din trei părți: food, spirts & wines și bar. În ceea ce privește mâncarea, ei ajustează meniul de două ori pe an, la începutul sezonului cald și al celui rece. Dacă ajungi la ei și încă mai au în meniu rața cu piureul de varză călită și sosul de cătină, comandă fără să stai pe gânduri!
La bar au o colecție impresionantă de spirtoase, vinuri și 95 de gin-uri cu etichete alese după gusturile lor. Totuși, brandurile au fost atent selecționate astfel încât să îți ofere o experiență completă dacă le treci pragul, indiferent de moment.
Vezi această postare pe Instagram
„Sunt foarte rare ocaziile în care oaspeții ne solicită sare și piper. Nu avem oliviere de când am deschis, iar solicitările le putem număra pe degetele de la o mână. Pentru noi sunt lucruri mai importante acestea, pentru că reprezintă o dovadă clară că mâncarea este gustoasă”, spune Alexandru.
Produsul wow: ne lăudăm cu toate preparatele de pe meniu fiindcă ies foarte bine echilibrate din bucătărie. Aș putea alege doar preparatul nostru de identitate, chipsurile de mălai cu caș afumat și sos de bacon, preparat inspirat de mămăliga coaptă pe plită de bunicii noștri. De asemenea, ne mândrim cu selecția de ginuri, cu cocktailurile învechite în butoaie și cu cele pe care le preparăm cu ajutorul ingredientelor noastre homemade.
Vezi această postare pe Instagram
Trei cuvinte care definesc Decadance Bar: pasiune, ospitalitate, echipă.
Programul de funcționare: luni și duminică de la 12:00 la 23:00 și marți – sâmbătă de la 12:00 la 00:00.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.