LIFE

Hotspot: G.Y.S.T. București, un gastropub hip cu inspirație nordică, cu brunch-uri, cine și cocktails

publicat pe 24 mai 2023

    Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre G.Y.S.T., localul fondat de Răzvan Crișan, cel care are în portofoliu Kane Group, adică Kané – New Romanian Cuisine, M60, Mercato și Mamizza.

    G.Y.S.T. a apărut încă din 2018, când ne-am întrebat ce putem face noi să atragem cei mai talentați oameni din ospitalitate într-un proiect nou, ce le lipsește oamenilor faini din industrie? Concluzia a fost simplă: oamenii din ospitalitate și-ar dori să aibă opțiunea de a lucra și în afara țării, să aibă și oportunitatea de a descoperi moduri în care se fac lucrurile într-o cultură gastronomică mai dezvoltată”, povestește Răzvan.

    Practic, așa s-a concretizat colaborarea dintre scena locală de ospitalitate și scena din Copenhaga. Așa cum subliniază antreprenorul, localul își propune să creeze o punte între „creativitatea foarte crudă bucureșteană” și „tehnica incredibilă” dezvoltată în orașul nordic.

    În plan concret, la G.Y.S.T., pe strada Blănari 18, vizavi de ESHTE, găsești cafea de la Coffee Collective, unul dintre cei mai buni prăjitori de cafea din lume, patiserie inspirată și co-creată de Collective Bakery, dar și bere artizanală de To Øl.

    Explicația numelui nu există, deoarece și-au dorit să facă asta prin conceptul de brand. „Mereu comunicăm că poate vei afla ce înseamnă, dacă vii la noi, dar nu promitem nimic. G.Y.S.T. este un brand curajos, fun și neconvențional”, adaugă Crișan.

    Însă, ceea ce poate dezvălui este inspirația acestuia, și anume artistul britanic David Shrigley, cel care s-a îndrăgostit de Copenhaga și a deschis acolo singura lui galerie/shop (Shrig Shop). „Stilul lui este foarte direct, copilăresc aproape, cu texte pe care toți le gândim, dar nu avem curaj să le spunem. Ne place acest mister”, subliniază el.

    G.Y.S.T.
    G.Y.S.T.

    Un spațiu abandonat și readus la viață în 2023

    Locul a fost abandonat la finalul anilor ’90 până în 2023, când l-au redeschis ei. „Misiunea noastră e să aducem viață din nou pe Blănari”, spune Răzvan.

    Cea mai mare provocare din procesul deschiderii acestui loc a fost relația cu autoritățile locale, situație care s-a accentuat în ultima vreme, mai ales din experiența pe care o are în domeniu, încă din 2014. „Autoritățile locale văd în antreprenori niște infractori în curs de devenire și pare că au obiectivul suprem să te oprească din a face lucruri”, zice el. Din fericire, lucrurile s-au legat în cele din urmă, iar G.Y.S.T. și-a deschis porțile în martie 2023.

    Un design cu elemente istorice și moderne

    Pentru amenajarea interioară, Răzvan și Kane Grup au colaborat cu Yellow Office (Ana-Irina Lupu si Vladimir Mîndru), alături de care au făcut și Kane + Mamizza. Brieful a fost acela de a aplica spațiului principiile de design nordice și de a scoate la iveală o serie de elemente ale clădirii, așa cum au fost ele.

    Clădirea originală din 1890 a fost schimbată radical în anii 1970, atunci când parterul a fost transformat într-un spațiu comercial. Ulterior, după 1990, spațiul a fost abandonat până în prezent. „În zona nordică există fenomenul de un-design, unde obiectivul este să lași elemente dintr-un spațiu, așa cum le-ai găsit, pentru ca ele să devină un reper al clădirii”, descrie Crișan.

    Alături de Irina și Vladimir au identificat elemente care descriu vizual istoria spațiului, motiv pentru care au păstrat pardoseala originală, elemente de tencuială, dar și un loc unde s-a făcut un test al structurii.

    Au investit și într-un tratament acustic. „Tavanul, pe lângă faptul că arată foarte bine, este rezultatul multor studii acustice făcute alături de Paul Rădulescu, poate unul dintre cei mai talentați ingineri de sunet din România. Rezultatul este o acustică impecabilă, de care trebuie să te bucuri pe propria piele”, explică el.

    G.Y.S.T, „mâncare demențială” și schimbarea percepției despre Centrul Vechi

    Răzvan vorbește despre cum Centrul Vechi are un vibe foarte negativ, așa că obiectivul echipei sale este de a schimba această percepție și a gândi un loc în care și oamenii care locuiesc în oraș să se regăsească.

    În ideea asta, G.Y.S.T are ca obiectiv să devină un meeting hub pentru industria creativă din București și Copenhaga, deși subliniază că oricine le trece pragul este un oaspete.

    „Scopul nostru este să creăm o experiență de neuitat prin mâncare delicioasă, ospitalitatea colegilor, un design (și concept) unic, dar și diferite evenimente în scop cultural”, adaugă el. În ceea ce privește publicul, Crișan îl împarte în exploratori și turiști.

    Apropo de mâncare, meniul este conceput și coordonat de Cătălin Bejenariu, Head Chef la Kané, și Sorin Bologa, Sous Chef Kané, și este inspirat din experiențele pe care cei doi le-au avut cât timp au locuit în Copenhaga, unde au lucrat la restaurante faimoase precum Geranium și Noma.

    „G.Y.S.T. nu este un restaurant de fine dining, dar tehnicile pe care le folosim atunci când gătim sunt similare, și asta ne permite să avem niște preparate super gustoase”, încheie Crișan.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments