LIFE

Hotspot: gelateriile bucureștene în care nu vei ști ce să faci mai repede, poze sau să savurezi toate sortimentele deodată (ep. I)

    Dacă prin 2015 încă nu era vreo gelaterie în București care să facă furori, în 2021 sunt mai multe care îmbină gustul excelent cu un design bine pus la punct. Cele mai multe sunt deschise de oameni pasionați, care au muncit mult ca să învețe să prepare rețete și să poate pună bazele unor afaceri de lungă durată.

    Am povestit cu proprietarii a trei gelaterii din București despre parcursul lor antreprenorial, sortimentele inedite de gelato sau sorbet pe care le pregătesc zilnic din cele mai proaspete ingrediente, dar și despre conceptul de design. Pregătește-ți camera pentru a surprinde cele mai colorate cupe de gelato, corpurile de iluminat formate din conuri reale, formele geometrice și „înghețata topită” de pe pereți.

    P.S: am recomandat câte un sortiment delicios pentru fiecare gelaterie din București în parte. Și aici găsești episodul II.

    1. Saint Gelato

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Saint Gelato (@saint.gelato)

    După o plimbare prin parcul Cișmigiu, pe Bulevardul Elisabeta nr. 26 vei întâlni locația Saint Gelato – o gelaterie cochetă, inaugurată în luna septembrie a anului 2020. Cezar Ailincăi, fondatorul business-ului, a fost pasionat dintotdeauna de înghețată și de bucătăria italiană. Pe cea din urmă a considerat-o ca fiind bine reprezentată la nivel local și național, însă piața de înghețată artizanală, cu toate că era una ofertantă, era insuficient acoperită, spune el. Așa că a decis să pună bazele unei gelaterii care să ofere o sumedenie de gusturi.

    „Odată ce am luat decizia de a merge pe acest drum, primul pas a fost să urmez cursuri de gelatier în Italia, țara în care a luat naștere gelato. Ulterior cursurilor au apărut și primele provocări legate de identificarea și alegerea unui spațiu pretabil pentru acest tip de activitate, amenajarea locației încercând să optimizeze spațiului disponibil atât pentru producție (laborator), cât și pentru zona de vânzare și servire”, povestește Cezar.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Saint Gelato (@saint.gelato)

    Din dorința de a face produsul de la zero și de a le oferi clienților săi o înghețată artizanală de înaltă calitate, Cezar a dezvoltat câteva rețete proprii de înghețată, cu gusturi originale. La Saint Gelato găsești atât gusturile clasice, cât și sortimente precum ricotta cu smochine caramelizate, cremă catalană sau migdale și coajă de portocală confiată. În plus, sortimentele de tip sorbet sunt numai bune pentru cei care au intoleranță la lactoză sau sunt vegani.

    Gelateria are 85 metri pătrați și este amplasată într-o clădire veche din centrul Bucureștiului. Identitatea vizuală și designul ambiental au fost gândite și implementate de către doi designeri specializați pe branding și amenajări creative, Ruxandra Pipelea și Olivian Bezem. În urma unui concept bine gândit de către echipă, formele și paleta cromatică alcătuită din nuanțe pastelate și gri au fost alese pentru a transpune cât mai bine ideea de gelaterie.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Saint Gelato (@saint.gelato)

    Materialele naturale au fost alegerea principală în ceea ce privește amenajarea spațiului. Drept urmare, pardoseala este formată din spărturi de marmură alese și aranjate manual după tehnica veche a mozaicului venețian. „Efectul final al marmurei te poate duce cu gândul la ideea unor forme de gheață”, spune Cezar.

    Întregul mobilier a fost lucrat după niște schițe în ateliere mici de manufactură, din lemn masiv, astfel încât să reziste cât mai mult trecerii timpului. Câteva elemente inedite care oferă personalitate spațiului sunt corpurile de iluminat, ce au fost gândite și lucrate manual, dar și asamblate de către echipă direct în locație.

    Cuburile, conurile, triunghiurile și sferele folosite în realizarea lor nu sunt doar niște elemente sculpturale, ci ele oferă și o valoare estetică spațiului, dar și personalitate. Toate elementele ce conturează locația au fost completate de către diverse obiecte ceramice, ce au fost achiziționate atât din magazine cunoscute, cât și din anticariate sau ateliere de ceramică.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Saint Gelato (@saint.gelato)

    Pentru a completa aerul interbelic al Capitalei creat de restul clădirilor din jur, echipa proiectului a ales pentru exteriorul gelateriei o tâmplărie metalică, neagră, cu vitraje mari și grilaje metalice. Toate aceste elemente au transformat o intrare banală, într-una cu adevărat spectaculoasă.

    Gelateria Saint Gelato este un loc plin de creativitate și personalitate, care poate transmite o stare de bine oricărei persoane ce îi trece pragul. Dacă le faci o vizită, încearcă neapărat sortimentul cu fistic. Este absolut di-vin.

    2. HUG Gelato

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Hug Gelato (@huggelato)

    Rodica Lazăr, împreună cu familia sa, a aplicat în 2017 la un program guvernamental pentru antreprenorii locali, iar cu finanțarea obținută a construit în 2018 brandul Mica Gelaterie. Locația a funcționat în cartierul Militari până în vara lui 2020, când s-au mutat în câteva puncte importante de pe litoral, iar în 2021 au construit HUG Gelato.

    „Ne-am dorit să transmitem două mesaje în care credem și care sunt valori pentru familia noastră: HUG înseamnă îmbrățișare, emoție caldă, prietenie și este raportarea noastră la clienții care ne trac pragul. HUG înseamnă și încredere, onestitate sub disclaimer-ul Honest Urban Gelato. Este promisiunea noastră pentru un produs foarte curat și cinstit, ce nu conține aditivi sau coloranți”, povestește Rodica.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Hug Gelato (@huggelato)

    HUG Gelato se află pe Strada Doamnei nr. 27-29, iar în spatele gelateriei sunt Rodica, soțul ei și cei trei copii, Bogdan, Dragoș și Ana. Copiii au urmat cursurile facultății de arhitectură și au susținut business-ul pe partea artistică și de design.

    Întregul proiect, designul și amenajarea au fost realizate și coordonate de STUDIOMASURA. Echipa a beneficiat și de ajutorul și cunoștințele lui Dragoș și ale Anei, copiii familiei Lazăr, în ceea ce privește detalierea tehnică și asistența de șantier.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Hug Gelato (@huggelato)

    În ceea ce privește amenajarea, conceptul a pornit de la câteva elemente pe care le-au stilizat și folosit: „scoop” – sferă & cerc, „gheață, apă” – albastru & fluid, dar și de la câteva cuvinte cheie pe care le-au avut în minte pe tot parcursul amenajării: hug, melt și fresh.

    Au ținut cont și de proprietățile înghețatei, modul în care aceasta își schimbă starea de agregare sau proprietățile, drept urmare modul în care produsul se topește și se scurge pe cornet a fost interpretat și transpus pe stâlpii locației. Din punct de vedere cromatic, echipa a dorit să aibă un echilibru în ceea ce privește nuanțele reci și calde folosite în amenajare. Astfel, au vopsit plafonul albastru, iar peretele curb l-au îmbrăcat în nuanța cream-peach.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Hug Gelato (@huggelato)

    Familia Lazăr dorea ca gelateria să aibă un design instagrambil, cu personalitate, și au reușit să facă acest lucru chiar și cu un buget mic. Elementele realizate pe comandă la Aleta, precum barul de servire și retro barul, le-au combinat cu niște elemente cumpărate din The Home, IKEA și Archicraft. În ceea ce privește corpurile de iluminat, au ales iluminarea de tip Neon Flex și au ales să colaboreze cu cei de la Neonish.

    Dacă le treci pragul, bucură-te de câte o cupă din înghețata lor specială cu mascarpone și portocală confiată, mango și kalamansi, fistic sau cătină. Eu abia aștept să încerc sortimentul cu litchi.

    3. Sweetology

    Dacă îți place să experimentezi gusturi neobișnuite, gelateria Sweetology este locul potrivit pentru a te bucura de sortimente de gelato cu parmezan, ardei copți, guacamole, morcovi sau lavandă. Bineînțeles, găsești și gusturi clasice, precum vanilie și ciocolată, dar și „surpriza săptămânii” sau produsul #notforkids în care surpriza săptămânii se transformă într-un deliciu pe bază de alcool sau cafea.

    Laura Donciu și Ștefan Dumitru sunt magicienii din spatele acestui business. Pasiunea ei pentru cheesecake-uri s-a întâlnit cu pasiunea lui pentru gelato artizanal, realizată după metoda italiană. Au considerat amândoi că piața pentru ambele produse, în 2018, era puțin, chiar spre deloc, exploatată, așa că au decis să meargă doar pe aceste două linii de produse pe care să le perfecționeze constant, fără a se transforma într-o cofetărie clasică.

    Prima gelaterie sub sigla Sweetology a apărut în 2018, în Piața Amzei, iar la un an distanță a apărut cea de-a doua locație, de pe Calea Victoriei nr. 222. Designul celor 35 metri pătrați, respectiv 50, a fost realizat de către designerul Denisa Guler, de la MooRA Design. Spațiul ușor mai generos din Piața Victoriei le-a permis să optimizeze și fluxurile de servire, despre care au descoperit de-a lungul timpului că sunt extrem de importante, mai ales atunci când se formează cozi.

    „Denisa Guler ne-a citit foarte bine din prima și a reușit să pună în practică vibe-ul pe care îl doream de la magazinele noastre. Am dorit să transmitem spiritul brandului Sweetology: deschis, informal, prietenos, modern, dar fără a fi copleșitor. Spiritul gelateriilor italiene adaptate la anii 2020, care să completeze prin atmosferă răsfățul și self-indulgence-ul care sperăm să se manifeste consumând produsele noastre”, povestește Ștefan.

    În 2018, construirea unei gelaterii era un concept nou, atât pentru Piața Amzei, cât și pentru București. Laura și Ștefan au inclus în brief-ul către Denisa preluarea unor elemente de produs care să sugereze cât mai clar ce se poate găsi în magazin. Astfel, au ajuns la două elemente specifice lor, care oferă și personalitate spațiului: cornetele reale cu bec, care sugerează o porție de înghețată de vanilie, și peretele vopsit în negru, desenat de diverși graficieni apropiați proprietarilor. În prezent, peretele este realizat de Carmen Nistor, grafician și artist caligraf pedagog, care a înființat Academia de Caligrafie și care, prin lucrările ei, a adus un nou refresh gelateriilor.

    Chiar dacă pentru ambele locații au stabilit să folosească diverse materiale și finisaje deosebite, din cauza timpului mare de livrare și de execuție, au decis să aleagă elemente cât mai simple și naturale, lăsând varietatea și calitatea produselor să fie atracția principală.

    Vitrina luminată de cornetele de înghețată reprezintă un proiect DIY special la care au lucrat. Cornetele reale au fost lăcuite de către Laura și Ștefan, au montat becuri led de la IKEA și cabluri cumpărate de la Dedeman și le-au lipit cu letcon din anii ’80, toate acestea fiind posibile și cu ajutorul voluntar al tatălui Laurei.

    La începutul anului 2021 și-au mutat laboratorul de producție într-un spațiu mai generos, de pe Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 21, unde și-au dorit să păstreze nota de deschidere și de transparență față de clienți și trecători.

    „Laboratorul are pereți de sticlă, iar trecatorii pot vedea efectiv cum se face înghețata, dar și prăjiturile noastre. Pot vedea cum dimineața se pasează lădițe întregi de zmeură, care se transformă în aceeași zi în sorbeto și gelato, produse pe care le găsește mai târziu în magazinele noastre și ale partenerilor noștri”, spune Ștefan.

    Îți recomand să încerci gustul lor propriu, cu suc de grapefruit proaspăt stors și Aperol. Un sortiment dulce-acrișor și amărui, tare bun în zilele toride de vară.

    Photo: Facebook Sweetology

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Hotspot: gelateriile bucureștene în care nu vei ști ce să faci mai repede, p...