Lifestyle

Locurile din București cu cel mai bun meniu de brunch și cele mai faine detalii de design

publicat pe 15 iul. 2021

    În diminețile leneșe din weekend, când n-ai chef de gătit și vrei să ieși undeva cool și să te răsfeți cu bunătăți, poți să iei un brunch delicios în București. Fie între noi, recomandăm să faci asta și în timpul săptămânii. E de două ori mai satisfăcător. Dar să revenim, am pus pe listă locurile cu cel mai fain design și cele mai bune rețete.

    Eu sunt fană a brunch-ului, îmi place să mănânc puțin și bun, în mijlocul zilei și undeva cu o atmosferă cât mai plăcută și mai relaxantă. Și pentru că am vizitat și gustat din preparatele mai tuturor locurilor cu brunch din București, m-am gândit să îți povestesc de cele care mi-au plăcut cel mai mult.

    Crocant, un bistro-brutărie cochet

    Pe strada Nicolae Iorga, la numărul 35, vei găsi Crocant, un bistro-brutărie-minune, care-ți satisface toate poftele, dulci și sărate, pentru iubitorul de mic-dejun și brunch din tine. Aici găsești pâine cu maia, prăjituri, produse de patiserie, tot felul de combinații de ouă, supe, salate, dar și niște pancakes YUM de te lingi pe degete.

    Spațiul este unul mic, minimalist, cu mult lemn și un bar în față, unde-ți sunt prezentate toate produsele lucrate cu grijă, manual. Nu încap mulți oameni la interior, dar vei găsi și o terasă ferită de soare, destul de spațioasă, unde te poți bucura liniștită de brunch-ul tău. Plus de asta, dacă e prea mare pofta și toate locurile sunt ocupate, te poți așeza fix în fața bistro-ului, la o masă improvizată pe trotuar. Și uita așa te poți simți și un pic french.

    Maria Savu, proprietara Crocant, spune că povestea locului s-a materializat dintr-o fantezie, genul pe care poți s-o ai atunci când faci acasă pâine și prăjituri, experimentezi cu gătitul, îți place ce iese, și la un moment dat te întrebi: „cum ar fi să am un loc micuț, în care să fac toate lucrurile astea?”

    Era 2017 când bistro-ul s-a deschis, fără ca Maria să aibă background sau experiență în domeniu. Ea povestește că business-ul a crescut organic, „ca un copil pe care-l iubești și-l îngrijești cât poți și știi de bine.” Spațiul l-a utilat și amenajat alături de soțul ei (care are experiență în amenajări de spații interioare), fără nicio intervenție din partea unui arhitect sau consultant HoReCa.

    „Am luat lucrurile pas cu pas, așa cum faci când te muți într-o casă nouă și încerci să împaci o grămadă de lucruri: constrângeri spațiale, necesități funcționale, impuneri de materiale, fluxuri de lucru, buget disponibil etc. Am încercat să facem un loc cu o atmosferă faină, în care aș veni cu mare plăcere, chiar dacă nu ar fi al meu”, mai spune Maria.

    Crocant este deschis de luni până vineri între 8:00-18:00, iar sâmbătă-duminică, de la 9:00-16:00.

    PAPILA, sufrageria gusturilor

    Când mi-e poftă de un sandviș gustos și consistent, ajung mereu la PAPILA. Aici se întâmplă un mix&match de arome, unde nu doar sandvișurile sunt vedete, ci și supele, ciorbele, ouăle sau piureurile avec rață sau vită. Bine, o bilă albă și pentru dulciuri (hello, cheesecake!), băuturicile văratice colorate sau cappucino-ul ăla mega bun, pe care te invit să-l încerci.

    Maria Burachu și Gabriel Herdea sunt părinții PAPILA, „sufrageria gusturilor”, așa cum alintă ei localul, dar și așa cum se simte, odată ce pășești în interior. Îl găsești pe strada Sfinților 6, pe o străduță cu case interbelice și imobile scunde, cu decorațiuni și sculpturi pe fațade. „De la masa noastră poți vedea unde a stat Eliade când și-a scris cărțile care ne plac cel mai mult”, spune Maria. Spațiul este micuț, cu geamuri mari, împărțit în două camere, una mai scurtă și una mai lungă. S-a deschis oficial pe 13 august 2018, iar de atunci gătește bine, cu drag și spor.

    Maria și Gabriel vin din domeniul producției și design-ului, motiv pentru care le-a fost ușor să contureze un brief clar și să scoată ce e mai frumos „din puținul cu care au început.” Conceptul a fost gândit împreună cu Oblic Studio.

    Proprietara povestește cum încă de la început și-a dorit câteva elemente care-i fac viața mai ușoară, zi de zi, la papila: lemnul, ratanul și fierul. Cât despre elementele de design preferate, ea menționează: „oglinzile antichizate, tablourile renascentiste cu rame groase și decorațiuni adânci + toată zona „roșie” a barului, care reprezintă inima PAPILEI.”

    În ceea ce privește vibe-ul locului, Maria spune că și-au dorit acest sentiment de sufragerie, ca atunci când te duci în vizită la familie și se întinde masa extensibilă, iar toată lumea stă înghesuită, gata să devoreze bunătățile făcute de mame, bunici și mătuși în bucătăria cea mică. Apropo de asta, meniul a fost gândit împreună cu chef Nicolae Vasile, iar în bucătărie se află mama și mătușa Mariei, alături de alte doamne talentate care gătesc ca pentru copiii lor.

    Focusul este pe mâncarea gătită și pe băuturile artizanale, așa că design-ul s-a pliat în jurul lui. „Ne-am dorit un interior echilibrat, neutru, în tonuri calde, care să nu strige la nimic, mai degrabă să șoptească și să completeze mâncarea și atmosfera”, explică antreprenoarea.

    Înainte de pandemie, una dintre camere găzduia, printre flori și plante, o masă rotundă, unde încăpeau mulți oameni care nu se cunoșteau și ajungeau să se împrietenească datorită contextului. În prezent, Maria vorbește despre prispa simpatică cu mese, unde este umbră mai mereu și „parcă timpul se oprește cu fiecare porție de plăcintă cu cireșe.”

    Cel mai cool factor este dat de comunitatea formată aici, motivul pentru care Maria și Gabriel nu s-au săturat de PAPILA, în cei trei ani de viață. Adevărul este că nici eu nu m-am săturat de PAPILA și ajung aici ori de câte ori am ocazia, cu sufletul deschis și stomacul gol.

    PAPILA este deschisă de marți până sâmbătă, între 11:00 și 18:00, iar duminică de la 12:00-19:00, când găsești aici doar ramen.

    Miss Ale Central Culture, spațiul care-ți colorează privirea și simțurile

    În pandemie, după relaxarea restricțiilor, am descoperit acest loc nou de brunch & drinks din București și am devenit fană instant. Miss Ale Central Culture este poziționat într-o clădire interbelică aflată pe strada Robescu F. Constantin, pe Calea Moșilor, între cartierul armenesc și cartierul evreiesc, într-un spațiu în care până în anii ’90 a funcționat un atelier de pielărie.

    Cătălin Alionte și Alexandra Găișteanu sunt părinții localului și s-au hotărât să-l deschidă după ce au simțit că mica lor comunitate adunată la cafeneaua lor de pe Calea Victoriei (Miss Ale Espresso Bar) are nevoie de o extensie, un spațiu mai generos din toate punctele de vedere, pentru desfășurare și socializare. Aici au găsit locul pentru elementele care-i fac să deschisă discuții: muzică și design + artă și film.

    Cei doi proprietari au descoperit spațiul la final de 2019 și au deschis la final de februarie 2020, cu aproximativ 10 zile înainte de primul lockdown cauzat de izbucnirea pandemiei de Covid-19. „Avem o zonă de bar, unde ținem și zona de galerie și shop de muzică & design interior, o zonă de preparare a cafelei, o terasă, iar în demisol avem un spațiu mai retras și un viitor micro-cinematograf la care încă lucrăm, având în vedere condițiile actuale”, explică Alionte.

    Cătălin și Alexandra au gândit împreună designul. Și-au dorit un spațiu cald, unic și inspirat de locurile în care au călătorit amândoi, în jurul lumii. Ana Bănică le-a realizat un superb mural pictat, pe care ei l-au adus la viață într-un mod inedit, cu ajutorul corpurilor de iluminat. Ale povestește cum stă mai tot timpul pe Pinterest, adoră catifeaua și auriul, iar ideile sale s-au potrivit perfect cu cele ale partenerului ei. „E un loc creat ca pentru noi, de la băuturile pe care le servim până la muzică pe care o ascultăm acolo”, spune tânăra.

    Cătălin adaugă că s-au adaptat spațiului și au mers pe principiul transparenței. Zona de cocktail și muzică, unde barul este amplasat în mijloc, are un vibe inspirat din interioarele din Nashville, unde lemnul și materialele organice se completează cu textile catifelate în nuanțe viu colorate. Zona de preparare a cafelei, spune el, este inspirată din interioarele coloniale, în culori naturale, de la verdele frunzelor, la nuanțele boabelor de cafea proaspăt prăjite; ventilatorul de plafon din frunze de palmier completează perfect ideea.

    Terasa colorată este inspirată de Maroc și Mexic, iar zidul de cărămidă în nuanțe de piersică acomodează orice fel de plantă, de la cactuși la ficuși lirata, toate disponibile la vânzare. Un detaliu special mica scară care dă în terasă, pe ale cărei trepte le vopsesc anual în culori vesele, și care creează un sentiment de vacanță, alături de luminițele aprinse odată cu venirea serii.

    Munca de echipă s-a extins și la realizarea meniului, adaptat constant în funcție de ingredientele disponibile în sezon, dar și pentru că „toți ne plictisim de aceleași mâncăruri.” Au mers pe ideea brunch all day, un meniu din care alegi ușor ceva gustos și rapid, fără a te simți vinovat.

    Într-adevăr, cartofii prăjiți (NU congelați) albi sau dulci sunt extra-yum, unde mai pui că le poți adăuga și extra brânză rasă. Altfel, găsești aici ouă în combinații interesante, sandvișuri delicioase, un cheesecake mega bun, dar și băuturici care-ți răsfață papilele gustative (în special cele cu alcool).

    PS: Aș mai adăuga și faptul că terasa nu este foarte însorită (îmi aduce aminte de străzile din Barcelona printre clădiri înalte) și este ideală în zilele caniculare.

    Miss Ale Central Culture este deschis de luni până vineri între 12:00 și 22:00, iar sâmbătă și duminică între 10:00 și 22:00.

    Simbio, OG brunch place since 2010

    Dacă îți place să ieși la brunch-uri, atunci primul gând ar trebui să-ți meargă la Simbio. Cel puțin la mine așa funcționează rotițele din creier. Simbio a fost deschis de Dana Nica și Iulia Younis undeva în 2010, în Centrul Vechi, pe strada Șelari, într-un loc unde au învățat și au crescut, până când a devenit neîncăpător.

    Acolo m-am îndrăgostit prima oară de acest concept și l-am urmat și în noua locație, deschisă prin 2015, într-o casă spectaculoasă de pe strada Negustori, luminoasă, veche de peste un secol, unde Eliza Yokina s-a ocupat de arhitectură și design. Iulia adoră corpurile de iluminat din aluminiu, concepute de Eliza, iar Dana iubește barul de la luminator, cu oglindă antichizată și lemn de stejar.

    Simbio este simbioză dintre restaurantul luminos, situat în parterul casei, barul intim de la demisol și grădina cu gutui din spate, ferită de agitația orașului”, spun cele două proprietare.

    Fetele au construit o oază în centrul orașului, iar faptul că noul spațiu avea o bucătărie mare, le-a permis să diversifice meniul. Apropo de asta, la Simbio găsești brunch all day, un Croque Madame genial, un sandvis cu ton ceva senzație, o salată de vită despre care tot aud laude prin târg, dar și vestitele pancakes cu ricotta, banane și sirop de arțar. Adaug la listă și tot felul de smoothie-uri sănătoase și alte băuturici bune.

    Meniul a fost gândit, inițial, de cele două ownerițe, pe vremea când aveau deschis în Centrul Vechi. Ulterior, toți colegii care au venit pe parcurs au avut o contribuție la dezvoltarea meniului, de-a lungul anilor. „Ideea însă a rămas aceeași: preparate pe care le mâncăm cu plăcere, echilibrate, incluzând feluri vegetariene și vegane”, mai spun ele.

    Cât despre vibe-ul locului, fetele povestesc că și-au dorit ca oamenii să se simtă la Simbio ca la un prieten acasă. „Uneori poate prea nonconformiști, dar întotdeauna sinceri, ne bucurăm în fiecare zi de musafirii care ne trec pragul și își petrec timpul la noi. De fapt, ne-am dorit să avem mai mulți prieteni.”

    Simbio este deschis de luni până vineri de la 11:00 la 24:00, iar sâmbăta și duminica de la 10:00-24:00.

    Forager Bistro, loc gândit atent și abia deschis

    Forager este un spațiu nou deschis în peisajul bucureștean de la noi, fratele mai mic al brutăriei artizanele Grain Trip, poziționat pe strada Nerva Traian, la numărul 16. Valentina Ion, mama bistro-ului, explică conceptul inedit al acestuia: „avem o bucătărie multi-disciplinară, bazată pe exploatarea unor ingrediente locale mai mult sau mai puțin obișnuite și procesarea lor prin diverse tehnici de fermentare și conservare.”

    Practic, aici vei găsi un meniu bazat pe ingrediente locale, dar și mai puțin utilizate în zilele noastre, cum ar fi plantele medicinale, ciuperci mai puțin uzitate sau flori. Chiar dacă sună complicat, te asigur că vei avea o experiență culinară interesantă și delicioasă. Plus de asta, mai găsești aici și multe băuturi făcute în casă, de la Kombucha până la bitter-uri, pregătite din diverse flori, fructe, rădăcini si plante medicinale.

    Forager prezintă un concept nou de brunch în Capitală
    Forager prezintă un concept nou de brunch în Capitală

    „Avem în meniu produse cum ar fi ouăle poșate, dar acestea vin însoțite de zbârciogi (ciuperci) gătiți în fiertura de pădure Forager, o poțiune super-aromată pe care o fierbem din 50 de ingrediente, cum ar fi sosul de soia făcut în casă, rădăcini de păpădie și brusture, gălbenele, ace de conifere samd. Peste punem un caramel din amazake de sfeclă roșie, un ingredient utilizat prin fermentarea sfeclei roșii cu koji, un orez inoculat cu un tip de mucegai nobil și ouăle se servesc alături de pâine cu ienupăr”, descrie Valentina unul dintre preparate.

    Proprietara și-a dorit ca locul să reflecte personalitatea Forager și să includă elemente care să-l indentifice, iar pentru asta a lucrat la design împreună cu arhitecta Mirona Crăciun. Vei avea ocazia să pășești în laboratorul Forager și să vezi cum sunt pregătiți fermenții, deoarece localul este decorat cu diverse borcane cu poțiuni care stau la fermentat, infuzat, conservat și câteva luni.

    „Vei regăsi în spațiu și indicii ale aplecării noastre spre elemente de chimie alimentară, acesta fiind un alt element cu care ne identificăm, știința gustului pe care o aplicăm în preparatele noastre”, completează Valentina.

    Forager este deschis de joi până duminică între 10:00-19:00.

     

    Foto via social media, arhiva proprietarilor și a autoarei. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ieni
    ieni
    3 years ago

    Multumesc pentru articol.
    Am revenit in Bucuresti dupa sase ani in afara si nu mai sunt la curent cu locurile unde ai putea iesi. Chiar voi incerca sa le trec pragul tuturor localurilor prezentate.