
Ce se întâmplă la Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est
publicat pe 22 iun. 2023Chiar dacă a avut un start timid, conceptul de tiny house din România a început să prindă contur și din ce în ce mai mulți oameni aderă la genul ăsta de locuință, fie din dorința unui stil de viață minimalist și apropiat de natură, fie ca modalitate de business. Pasiunea celor care au optat pentru o asemenea căsuță, dar și dorințele celor care visează sau își imaginează cum ar fi să aibă propriul lor tiny au fost incluse în Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est, eveniment care va avea loc între 23 și 25 iunie la Râșnov.
Ți-am povestit deja de tot ceea ce trebuie să știi despre acest concept de case în România și cum mișcarea a început în America, ca urmare a unor evenimente care au destabilizat piața imobiliară din țară. O economie aflată în colaps, plus și o serie de evenimente naturale tragice, cum ar fi Uraganul Katrina, i-au făcut pe mulți să-și piardă casele. Cum locuințele noi erau foarte scumpe, unii oameni s-au gândit să-și facă propriile case.
Dee Williams este una dintre pionierele acestei mișcări – ea și-a construit propria casă-mică pe roți în 2004 și a deschis drumul pentru mulți doritori de trai simplu. De atunci și până în prezent, au urmat foarte multe cărți, bloguri și show-uri TV, cum ar fi „Tiny House Nation”, care au explorat și prezentat această mișcare.
Definiția Tiny House diferă pentru mulți oameni, dar are la bază aceeași filozofie – să fii mulțumit cu ceea ce ai și să creezi o viață simplă, întorcându-te mereu la esență și lucrurile care contează cu adevărat. Atunci când alegi să locuiești într-o astfel de casă îți faci practic timp pentru relațiile cu cei dragi, pentru natură și pentru a experimenta tot felul de aventuri.
Tiny House Festival
Ne bucură foarte tare organizarea evenimentului de la Râșnov, unde vei putea să vezi tot felul de modele de case mici, pe roți sau modulare, în contextul în care mișcarea asta prinde din ce în ce mai mult la noi în țară.
În cadrul festivalului vei putea să vezi cea mai ieftină casă de vacanță din România (6000 de euro), dar și construcții complet mobilate și aranjate, care pot depăși 50.000 de euro.
Important este că vei avea tot felul de surse de inspirație, astfel încât să găsești varianta care ți se potrivește, în funcție de bugetul pe care-l ai. Nu vor lipsi din peisajul organizatoric nici antreprenori, constructori, influenceri renumiți internațional, cât și oameni creativi, așa că vei avea pe cine să întrebi toate curiozitățile care-ți trec prin cap, cât și să-ți faci o documentare eficientă.
E important să știi că astfel de căsuțe mici pot fi amplasate rapid, de cele mai multe ori fără autorizație de construcție, pe orice fel de teren și pot fi complet independente, dotate cu sisteme solare, toalete uscate, cu sisteme de recuperare și filtrare a apei pluviale.
„Prețurile variază de la 6.000 de euro, pentru cea mai mică casă de vacanță, până la 50.000 de euro pentru casele de dimensiuni mai mari, complet utilate. Misiunea noastră este de a crește această nișă în România, într-un domeniu aflat într-o dezvoltare accelerată la nivel internațional, piață estimată la 5 miliarde de euro anual”, a spus Tudor Maxim, fondatorul Tiny House Festival și Pura Vida Huts, producător de tiny houses.
Dacă ai în plan un business dezvoltat în jurul unui tiny, află că genul ăsta de case pot fi o alegere excelentă, mai ales că oferă o amortizare rapidă a investiției.
Așa cum mărtutisesc organizatorii, turiștii aflați în căutarea unei experiențe speciale în natură plătesc în România operatorilor de case mobile sume cuprinse între 70 și 160 de euro/ noapte, iar investițiile într-o căsuță pot fi de la 12.000 de euro în regie proprie până la sume de zeci de mii de euro pentru construcții complexe.
Festivalul are și o secțiune pentru conversii de van-uri, food trucks, auto de epocă, dar și pentru rulote noi și retro destinate închirierii sau vânzării, însă nu vor lipsi nici bunătățile culinare sau produse și accesorii handmade realizate de artizani locali.
Iar dacă nu înțelegi pe deplin ce înseamnă stilul de viață pe care un tiny house îl impune, află că în program sunt incluse ateliere și dezbateri despre energie regenerabilă, construcții eco și off-grid living dedicate adulților și copiilor.
5 tiny houses din România care să te inspire
1. Tiny-ul de 8 metri lungime, poziționat între dealuri
În 2017, Marin Constantin (45 de ani) a renunțat la oraș pentru a se muta la sat, într-o locuință pe care și-a făcut-o așa cum și-a dorit, în mijlocul naturii. După lungi căutări, bărbatul a găsit un teren de 7000 metri pătrați în satul Tărlungeni, poziționat la 15-20 de minute de mers cu mașina de Brașov, cu pădure, dar și un pârâiaș care trece pe aici. Casa lui Marin are opt metri lungime și 3.5 metri înălțime.
Are un open space, baia este departajată, iar dormitorul este la mansardă, „doar că acolo nu stai în picioare drept, dar e destul de relaxant și doar pentru somn”, adaugă el. În ceea ce privește utilitățile, a investit undeva la 30.000 lei în panouri fotovoltaice, iar asta îi asigură o autonomie deplină pentru două frigidere, mașină de spălat, PC, becuri, TV etc. Apă a tras de la rețea și, așa cum menționează, are un debit foarte bun, cât și calitatea ei (captată din izvor). Întreaga investiție a casei, cu tot cu mobilă, s-a ridicat la 26.000 de euro.
Proprietarul recomandă tuturor celor care sunt dornici de o astfel de mișcare, chiar dacă au o îndoială, să „treacă peste, pentru că nu o să regrete nimic. Nici nu-ți trebuie o casă foarte mare să fii fericit, important e să te simți bine, să fii cu persoana dragă și să locuiești unde vrei.”
Toată povestea lui Marin o găsești aici.
2. Căsuța de vacanță făcută dintr-un container
Alexandra Lupu este o tânără arhitectă din București care, din dorința de a fugi de haosul orașului, împreună cu soțul ei și cele două fiice ale lor, au ales să-și facă o căsuță de vacanță la țară. Au optat pentru un container tiny, într-un sat fără utilități și lipsit chiar de semnal la telefon. Aici își găsesc liniștea și aerul curat de care au nevoie. După o documentare pe internet, cuplul a găsit ceea ce-și dorea, în satul Mălaia din județul Vâlcea.
„Terenul este foarte mare și are o suprafață de 3500 metri pătrați. Amplasamentul este pe Valea Cărpănoasa, pe un drum forestier, între munți, într-o zonă lipsită de utilități”, povestește Alexandra. Containerul are 6 x 2.4 metri, iar suprafața construită este de 14.4 metri pătrați.
În interior au două camere micuțe: prima încăpere are rol de acces, loc de luat masa în zilele friguroase și dormit, iar ce-a de-a doua încăpere este camera fetelor. Cât despre un buget total, Alexandra spune că 15.000 de euro a fost terenul, 6000 de euro containerele și terasa încă 1000 de euro, deci un total de 22.000 de euro.
Întreaga ei poveste o găsești aici.
3. Tiny-ul de vacanță inspirat de un joc video
În urmă cu 14 ani, Paul a cumpărat un teren de 1600 metri pătrați în satul Brănești din județul Dâmbovița. Timp de multă vreme nu a făcut nimic în zonă, dar, în 2019, s-a apucat să construiască o căsuță de vacanță împreună cu Horia, fiul său. Inspirat de căsuțule pe care le-a văzut într-o vacanță în Caraibe, bărbatul și-a dorit să facă ceva cu mâinile lui. Căsuța este inspirată din jocul video Red Dead Redemption 2.
„Am început să o construiesc într-o joacă, împreună cu fiul meu. Cu el am plănuit totul, iar inspirația am luat-o de pe YouTube. Căsuța este compusă din două camere și o baie. Încălzirea o fac cu o sobă și un șemineu, apa este din puț, iar pentru canalizare am instalată o fosă”, a explicat el.
Bucătărie încă nu are, dar plănuiește să construiască una în aer liber, iar la capitolul electricitate are un panou solar de 12V despre care spune că este „suficient pentru becurile din interiorul tiny-ului”. Până acum, materialele și munca depusă l-au dus la 6000 de euro.
Întreaga lui poveste o găsești aici.
4. Un tiny house modern, într-un sat de lângă Miercurea Ciuc
Gyorgy Leonard nu stă într-un tiny house, dar a construit unul, în curtea casei în care locuiește, în satul Sâncrăieni de lângă Miercurea Ciuc. El și soția lui și-au dorit un mic business personal, pentru cei care au nevoie de liniște, într-un spațiu mic, modern și confortabil. A început construcția în plină pandemie și a terminat lucrarea în iulie 2022, cu un buget de 30.000 euro.
Căsuța are aproximativ 50 metri pătrați la sol. Jos are living, bucătărie și baie, iar deasupra lor este dormitorul, cu o suprafață de 20 metri pătrați. Așa cum menționează owner-ul, totul este open space. Tiny-ul este conectată la electricitate, are canalizare, iar apa este încălzită prin boiler electric.
Tiny-ul este poziționat în mijlocul naturii, iar Leonard spune că este ideal pentru toți cei care-și doresc să experimenteze ceva nou. „Prețurile variază în funcție de Booking/Airbnb, dar deocamdată sunt undeva între 350/400 lei pe noapte, în funcție de numărul de persoane cazate. Maximum patru persoane sunt acceptate”, precizează bărbatul.
Întreaga lui poveste o găsești aici.
5. Un tiny house minimalist și cozy
Mihai și Mădălina Gheorghiu nu locuiesc într-un tiny house, dar au construit unul în inima naturii, deoarece și-au dorit un mic business personal, dintr-o pasiune pe care o au pentru genul ăsta de case. Locuința este în satul Cernădia, în comuna Baia de Fier din județul Gorj. Au ridicat-o în trei luni, iar prețul total pentru construcție, design și mobilat a ajuns undeva la 40.000 euro.
Casa are 38 de metri pătrați utili, după cum descrie proprietarul: un open space de 34 metri pătrați, unde se află dormitorul și living-ul, un pat queen size și o canapea extensibilă, o bucătărie complet utilată și o baie de 4 metri pătrați, cu o cabină de duș.
Există și o terasă de lemn, cu o suprafață generoasă de 30 metri pătrați. Costurile s-au ridicat la aproximativ 40.000 de euro, inclusiv design, decorațiuni, mobilare, utilare. „Separat am avut costuri cu drumul de acces, aproximativ 6000 de euro”, mai zice el.
Întreaga lor poveste o găsești aici.
-
Spații neconvenționale
O familie și-a construit tiny house de 24 metri pătrați, în Munții Șureanu, cu 14.000 euro
-
hotnews
De la oraș la sat: au construit o cabană modernă pe vârf de colină, într-o zonă izolată de civilizație
-
hotnews
Cum arată o căsuță în copac de doar 18 metri pătrați, dotată cu toate cele necesare și cu vedere la dealuri și pădure
-
Cum se face corect desfundarea căzii de baie. 5 metode rapide și eficiente
Îți spunem și ce să faci ca să previi înfundarea căzii.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea bateriei de la chiuvetă. Ingredientele naturale care dau strălucire fără urme
Oțetul îți va fi de mare ajutor.
-
UTILE
4 cauze pentru care auzi zgomot în priză: ce înseamnă și când ar trebui să chemi electricianul
Pentru siguranța ta și a casei tale, ține cont de zgomote și caută-le rezolvarea.