LIFE

Și-au făcut o casă de vacanță dintr-un container, într-un sat fără utilități și semnal la telefon

publicat pe 11 apr. 2022

  Odată cu seria „De la oraș la sat”, am descoperit tot felul de oameni interesanți care au ales să trăiască în natură. Mulți au dorința unei vieți lipsite de zgomot și poluare, însă nu pentru toți este practic sau posibil. Cei norocoși sau extra-determinați recurg la un compromis, o casă de vacanță unde se pot retrage oricând au nevoie de un respiro.

  Alexandra Lupu este o tânără arhitectă din București care, din dorința de a fugi de haosul orașului, împreună cu soțul ei și cele două fiice ale lor, au ales să-și facă o căsuță de vacanță la țară. Au optat pentru un container tiny, într-un sat fără utilități și lipsit chiar de semnal la telefon. Aici își găsesc liniștea și aerul curat de care au nevoie.

  Casă de vacanță: cum a început totul

  Alexandra și soțul ei iubesc ieșirile în natură și timp de zece ani au profitat de timpul liber pentru a-și face vacanțele la cort, multe dintre ele chiar în vecinătatea terenului pe care acum îl dețin, fără „să spere vreodată că vor avea o bucățică de pământ fix în locul lor preferat”, își aduce ea aminte. Locuiesc la bloc alături de cele două fiice ale lor, dar sătuli de haos și de agitație, au hotărât să-și cumpere propriul teren, cu economiile strânse de-a lungul anilor, pe care să-și facă o casă de vacanță. După o documentare pe internet, cuplul a găsit ceea ce-și dorea, în satul Mălaia din județul Vâlcea. „Terenul este foarte mare și are o suprafață de 3500 metri pătrați, împrejmuită de râul Mălaia, albia râului Cărpănoasa și de foarte multă verdeață. Mai exact, amplasamentul este pe Valea Cărpănoasa, pe un drum forestier, între munți, într-o zonă lipsită de utilități”, povestește Alexandra.

  S-au mobilizat la început de pandemie, când „simțeau că o luau razna în apartament.” Și-au dorit o soluție rapidă și eficientă pentru a putea merge la teren și „ce putea fi mai rapid decât un container modular?” În România abia începuse conceptul de tiny house din containere, așa că „hop și ei”. Inițial, au vrut (și nu au abandonat ideea) o căbănuță din lemn, dar nu era nimeni disponibil să le facă ceva rapid. Au găsit, în schimb, o firmă care să le producă rapid un container pentru locuit.

  Un container tiny, dar încăpător

  Containerul le-a venit la jumătatea lui iunie 2020, într-o zi ploioasă, după cum își aduce aminte arhitecta. „Ploua torențial și noi aveam o misiune importantă, care nu ne permitea să pierdem niciun minut din timpul alocat amplasării lui, deoarece șoferul care ni l-a adus trebuia să facă foarte repede livrarea”, explică Alexandra.

  Totul a decurs bine, iar peste vară au reușit să găsească un meșter care să le construiască terasa atașată de container. „Este piesa cea mai importantă în acest tip de construcții, spațiul în care noi putem să ne desfășurăm, unde gătim, luăm masa, ținem alimentele sau pur și simplu ne relaxăm”, adaugă ea.

  Le-ar fi fost imposibil traiul fără terasa acoperită, deoarece vara în interior doar dorm. Containerul are 6 x 2.4 metri, iar suprafața construită este de 14.4 metri pătrați. În interior au două camere micuțe: prima încăpere are rol de acces, loc de luat masa în zilele friguroase și dormit, iar ce-a de-a doua încăpere este camera fetelor. „În toamna anului trecut am primit și containerul sanitar, adică baia, care în primul nu era inclusă; este un container de 2,4X2,8 metri, atașat de cel mare, cu acces în baie din camera copiilor”, spune Alexandra.

  Terasa, un element esențial din construcția container-ului
  Terasa, un element esențial din construcția container-ului

  În ceea ce privește amenajarea, au optat să folosească spațiul cât mai eficient, căci l-au mobilat cu tot necesarul familiei. Cât despre un buget total, Alexandra spune că 15.000 de euro a fost terenul, 6000 de euro containerele și terasa încă 1000 de euro, deci un total de 22.000 de euro.

  Casă de vacanță: „A fost și este o mare realizare să avem locul nostru de natură”

  Alexandra povestește că tot ceea ce au construit până acum a fost în etape și o mare parte din proces este munca lor și voința de a realiza ceva cu forțele proprii. Mai au de construit acoperișul, de îmbrăcat containerul pe exterior cu lambriu de lemn și își doresc să-și construiască și o bucătărie din lemn.

  „Mai avem mult de lucru și meseriasi se găsesc foarte greu în zonă, majoritatea au deja locuri de munca fixe și nu vin pentru lucrări mai mici. De aceea a trebuit să ne descurcam mai mult singuri, acolo unde am putut interveni și unde am putut învață pentru a realiza ceva”, povestește ea.

  În ceea ce privește utilitățile, nu există nimic, nici măcar semnal la telefon. S-au descurcat cu panouri solare și generator, butelie pentru bucătărie, godin/sobiță pentru încălzit. Pentru baie vom face o fosă septică, dar încă se documentează pe subiect, având în vedere apropierea de albia râului.

   

  Simte că viața ei s-a schimbat în bine odată cu decizia luată și nici nu poate exprima în cuvinte bucuria pe care o simte aici. „A fost și este o mare realizare să avem locul nostru de natură. Mereu am iubit ieșirile în natură, unde nu există haosul și gălăgia urbană, și mă bucur că am reușit să transmitem și copiilor dragostea asta pentru mediu și mai ales respectul pentru el”, explică tânăra mămică. Ajung cel puțin o dată pe lună la căsuță, și chiar dacă drumul până aici este o provocare, „dorința de o gură de aer curat și evadarea din urbe și stresul responsabilităților zilnice”, îi fac să aibă „răbdare și să treacă peste acest inconvenient.”

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Și-au făcut o casă de vacanță dintr-un container, într-un sat fără utili...