LIFE

Businessul românesc de la care poți cumpăra tiny houses cu pereți din sticlă sau cu acoperiș ca în Bucovina

  Pandemia de Covid-19 a închis multe businessuri, dar au fost și antreprenori care s-au adaptat rapid. Este cazul soților Maxim care, încurajați de succesul de pe Airbnb al căsuței lor de doar 11 metri pătrați, și-au deschis un business prin care construiesc mai multe tipuri de tiny house. Acum au patru modele – unele cu acoperiș ca în Bucovina și unul făcut 70% din sticlă.

  Anda și Tudor Maxim au auzit prima dată de conceptul de tiny house în 2011, de la un prieten american care locuia într-o casă mică pe care și-a construit-o singur. Le plăcea oricum să călătorească în spații mici – au vizitat România în lung și-n lat în rulotă, ba chiar și locuri din Europa -, astfel că dorința de a construi un tiny house a apărut natural. Mai mult de curiozitatea procesului și din pasiune, cu ajutorul unor meșteri artizani din Bucovina, în 2018 a luat naștere Rainbow. O căsuță de 4,1 metri lungime și 2,1 lățime, cu pereți rotunzi și acoperiș cu dranițe (scândurele subțiri din lemn), care i-a purtat vreme de doi ani prin țară. În 2019, casa mobilă a fost închiriată pentru evenimente, iar în vara anului trecut a fost parcată în Vama Veche și listată pe Airbnb, unde a avut mare succes.

  „Cumva împinși de la spate de criza generată de Covid, care ne-a închis toate celelalte afaceri pe care le aveam (cazare în hosteluri, de exemplu), am zis că acum e momentul să ne focusăm pe tiny houses. Așa a început să se dezvolte business-ul Pura Vida Huts. Ulterior am început să concepem mai multe modele, acum avem patru”, a explicat Anda Maxim.

  Valorile din businessul Pura Vida Huts

  „Am testat pe pielea noastră ce înseamnă un astfel de stil de viață, avem experiența necesară de a înțelege ce-și doresc oamenii și ce nevoi au când stau într-un astfel de spațiu. În plus, prin experiența din turism știm ce urmăresc oamenii când își aleg un spațiu de cazare”, a spus Anda, cu referire la conceptul de la care au fost create căsuțele.

  Ea este arhitectă, deci face proiectele, apoi lucrează externalizat cu un atelier meșteșugăresc, unde casele sunt lucrate de la zero manual, artizanal. Toate căsuțele sunt izolate cu vată bazaltică, au platforme integrate, pentru a fi mai ușor de transportat, iar materialele și produsele folosite sunt din gama premium.

  De la început, au gândit casele Pura Vida Huts pentru piața din Europa, astfel că trebuie să respecte un anumit standard de calitate. Căsuțele Rainbow, Hope și Daylight nu au nevoie de autorizație de construcție. Trebuie conectate la utilități (apă, electricitate și canalizare), dar se pot gândi și modele off-grid, cu panouri solare, bazine cu apă și toaletă compost.

  Căsuțele colorate care fură privirile trecătorilor

  Rainbow și Hope, primele două modele de tiny house ale soților Maxim, sunt făcute în totalitate din lemn, de meșteri din Bucovina, și colorate în culori vii. Ambele costă 20.000 de euro, plus TVA.

  „La căsuțele ovale este foarte multă manoperă. Pereții nefiind drepți, a fost nevoie de mobilă interioară făcută pe comandă. Acoperișul acela rotund, tip draniță, este specific Bucovinei și în echipă avem unul dintre puținii oameni din zonă care încă lucrează așa. Este compus din bucăți mici de lemn de stejar, care este tratat, apoi se prinde fiecare bucățică printr-o metodă tradițională, și rezultă un acoperiș foarte rezistent. Cu Rainbow am fost până în Italia și am ajuns cu toate țiglele pe casă”, povestește  arhitecta.

  Exteriorul caselor a fost placat cu lambriuri din zadă, montate orizontal. Zada este una dintre cele mai dure lemne rășinoase disponibile comercial și este moderat durabilă. Este un lemn cu creștere lentă, cu densitate mare, care este mai rezistent la zgârieturi și lovituri decât alte specii.

  Culorile vii și designul de poveste atrag privirile oamenilor de peste tot. Asta au simțit și soții Maxim, când au fost cu Rainbow în Italia, dar și șoferul care a dus-o pe Hope în Belgia, unde va fi expusă. „Ne-a spus că nu a fost în viața lui atât de fotografiat”, se amuză Anda.

  Tiny House Daylight, locul pentru admirat peisajul

  Antreprenorii au participat cu prima lor căsuță la emisiunea Imperiul Leilor, unde au obținut o investiție de 300.000 de euro. În plus, s-au bucurat și de mai multă vizibilitate și de un feedback care le-a fost de ajutor.

  „Ni s-a spus că nu e pentru toate gusturile și că ar fi frumos și ceva mai modern, mai contemporan, mai actual”, își aduce aminte Anda. Așa că fiind pasionată de design, a conceput o casă 70% din sticlă. Daylight este minimalistă ca dotări, are doar strictul necesar, dar a fost gândită ca un loc de unde să te bucuri de priveliște și care să fie închiriat pe durată scurtă.

  Un tiny house care are șase metri lungime și 2,5 metri lățime, este construită din sticlă termopan tripan – patru anotimpuri – și din lemn stratificat de pin, pe o platformă integrată și ridicată pe patru picioare metalice hidraulice. Are o ușă glisantă de 2,5 metri, și una mai mică, opusă, pentru ventilație naturală. În căsuță este un dulap pentru haine, o canapea care se poate transforma într-un pat de 1,60 pe 2 metri, o mică bucătărie și baie spațioasă. A fost gândită să fie amplasată într-un loc fix, pentru că trebuie să fie conectată la utilități – curent, apă, canalizare. Încălzirea și răcirea casei se fac cu ajutorul unui aparat puternic de aer condiționat.

  „Pe mine mă ia cu furnicături când intru în casa asta. Am făcut proiectul cu gândul la ceva spectaculos, la a dormi sub stele și de a te bucura de o priveliște Wow!”, a mai spus Anda.

  Mai e puțin și va fi gata cea de-a patra căsuța Pura Vida Huts, Joy, cu care Anda, Tudor și cele două fetițe ale lor vor pleca în Olanda. Visul lor este să creeze un produs românesc apreciat în afară, așa că plimbă căsuțele pentru a fi văzute de străini.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  4 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  antigel auto
  2 years ago

  Foarte bun articol! Se pot face lucruri frumoase!

  Florentina
  1 year ago

  Foarte dragute casutele, sunt curioasa daca au si un site de prezentare, as vrea sa vad si casuta Pura Vida Huts. Sunt in cautare de idei pentru viitoarea mea casuta de vacanta.

  ivu
  ivu
  8 months ago

  Oameni harnici si descurcareti. Felicitari !

  Alex
  3 months ago

  Nu știam că există businessuri românești specializate în construirea de ‘tiny houses’ cu pereți din sticlă sau cu acoperiș ca în Bucovina. M-ați convins să îmi îndrept atenția spre aceste bijuterii arhitecturale unice. Abia aștept să explorez mai mult și poate chiar să-mi găsesc propriul mic colț de paradis. Mulțumesc pentru această incursiune în lumea fascinantă a locuințelor mici!

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Businessul românesc de la care poți cumpăra tiny houses cu pereți din sticl�...