Spații neconvenționale

Un tată a construit o casă de vacanță tiny împreună cu fiul său, inspirați dintr-un joc video

    Odată cu seria „De la oraș la sat”, am descoperit tot felul de oameni interesanți care au ales să trăiască în natură. Mulți au dorința unei vieți lipsite de zgomot și poluare, însă nu pentru toți este practic sau posibil. Cei norocoși sau extra-determinați recurg la un compromis, o casă de vacanță unde se pot retrage oricând au nevoie de un respiro.

    În urmă cu 14 ani, Paul a cumpărat un teren de 1600 metri pătrați în satul Brănești din județul Dâmbovița. Timp de multă vreme, nu a făcut nimic în zonă, dar în 2019, s-a apucat să construiască o căsuță de vacanță împreună cu Horia, fiul său. Asta este povestea lor.

    Pe terenul cumpărat de ani de zile, Paul avea construit doar un foișor
    Pe terenul cumpărat de ani de zile, Paul avea construit doar un foișor

    Casă de vacanță de la sat: cum a început totul

    Paul, hairstylist în București, a cumpărat în 2009 un teren de 1600 metri pătrați în satul Brănești din județul Dâmbovița, unde socrii săi au o casă în apropiere. Chiar dacă a fost încântat de împrejurimi, mulți ani nu a făcut nimic aici, „îl țineam de pomană, construisem doar un foișor”, spune el.

    În 2019, s-a întors după șase luni din Caraibe, și inspirat de căsuțele de acolo, și-a dorit să facă ceva cu mâinile lui: „îmi era dor să fac treabă cu bormașina, să tai cu fierăstrăul, să torn ciment”, își aduce aminte. A hotărât să închidă foișorul și să construiască un tiny inspirat din jocul video Red Dead Redemption 2. „Am început să o construiesc într-o joacă, împreună cu fiul meu. Cu el am plănuit totul, iar inspirația am luat-o de pe YouTube”, adaugă el. Horia, fiul său, avea șase ani pe atunci și l-a ajutat pe parcursul întregului proces.

    Inițial, a închis foișorul și a rezultat o mini-căsuță de nouă metri pătrați. A muncit doar în weekend și a cumpărat materiale doar pentru cât putea munci în acele zile. În principal, el și Horia s-au ocupat de tot, dar a mai cerut și ajutorul unui prieten pentru a manevra plăcile de OSB. În 2021, a hotărât să extindă și a mai construit o cameră, iar acum locuința are 35 metri pătrați. „Căsuța este compusă din două camere și o baie. Încălzirea o fac cu o sobă și un șemineu, apa este din puț, iar pentru canalizare am instalată o fosă”, mărturisește proprietarul.

    Bucătărie încă nu are, dar plănuiește să construiască una în aer liber, iar la capitolul electricitate are un panou solar de 12V despre care spune că este „suficient pentru becurile din interiorul tiny-ului”. Până acum, materialele și munca depusă l-au dus la 6000 de euro.

    „Căsuța este făcută din lemn, OSB, polistiren și rigips. Este o super experiență să dormim într-o căsuță făcută de noi”, adaugă el.

    Interiorul locuinței este inspirat tot din jocul video, iar Paul spune că „colțul de atracție al căsuței este în dreptul ferestrei.” Ajunge aici cel puțin un weekend pe lună, iar în fiecare an plantează pomi fructiferi în curte, deoarece își dorește să aibă o grădină frumoasă de care să se ocupe.

    Ia în calcul și ideea de a se muta de tot din București, dar momentan este doar la stadiul de dorință. Întreaga experiență i-a adus doar beneficii, după cum mărturisește chiar el: „clar mi-a schimbat viața, am natura mai aproape.”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Un tată a construit o casă de vacanță tiny împreună cu fiul său, inspira�...