LIFE

Și-a construit singur un tiny house modern, cu 30.000 de euro, într-un sat de lângă Miercurea Ciuc

  Relația pe care o ai cu spațiul este una subiectivă. În timp ce unii oameni își găsesc confortul în case mari sau pline de obiecte, mobilă și artă, alții își găsesc liniștea într-un tiny house. O astfel de decizie vine mână în mână cu schimbarea stilului de viață, dar și cu asumarea că traiul simplu este – pentru unii – mai bogat.

  Gyorgy Leonard nu stă într-un tiny house, dar a construit unul, în curtea casei în care locuiește, în satul Sâncrăieni de lângă Miercurea Ciuc. El și soția lui și-au dorit un mic business personal, pentru cei care au nevoie de liniște, într-un spațiu mic, modern și confortabil. A început construcția în plină pandemie și a terminat lucrarea în iulie 2022, cu un buget de 30.000 euro.

  Cum a început totul

  Gyorgy Leonard (38 de ani) s-a născut în Miercurea Ciuc, iar după ce s-a căsătorit, în 2009, s-a mutat alături de soția lui în comuna Sâncrăieni, la cinci kilometri distanță de oraș, în fosta casă a bunicilor. El lucrează ca online marketing manager, iar mare parte din clienții lui fac parte din domeniul HoReCa; astfel, i-a apărut și dorința de a porni un mic business personal. „Îmi ajut clienții să fie vizibili în online, așa că mi-am dorit o afacere unde să-mi pot folosi cunoștințele acumulate. Eu și soția ne-am gândit că o căsuță ar fi exact ce ne trebuie”, explică el.

  În 2019 au pornit într-o aventură de căutare a terenului perfect, unde să înceapă proiectul, iar în 2020, în plină pandemie, când erau închiși în propria curte, și-au dat seama că nu are rost să mai caute, deoarece aveau deja spațiu să construiască pe terenul lor.

  Într-adevăr, au 4000 metri pătrați, pe care se află casa lor, casa de oaspeți, dar și o șură veche de 75 ani. Gyorgy povestește cum au pornit la drum doar cu economiile, deoarece nu și-au dorit să facă un credit pentru asta: „am zis că facem cât putem.”

  Tiny house: construcția

  Bărbatul a început construcția inspirat de locurile unde a mai fost cazat în trecut, în vacanțele de familie. „Ne-am dorit să facem ceva cât mai cozy, nu doar o simplă cameră sau un apartament de pensiune. Nu ne-am documentat prea mult, totul făceam cum credeam că e mai bine”, spune el. La început, a primit ajutor din partea tatălui său, dar după moartea lui, la final de 2020, a continuat singur.

  „După moartea tatălui meu din octombrie 2020, lucrurile au încetinit, iar în 2021 nu prea am lucrat la căsuță. În 2022 am hotărât să o finalizez, orice ar fi, iar în iulie a fost gata să fie închiriată”, adaugă Leonard. Nu i-a fost ușor, deoarece prețul materialelor de construcții a crescut foarte mult, iar calculele le-au fost date peste cap. Dar încet, încet au reușit să ducă proiectul la capăt.

  Căsuța are aproximativ 50 metri pătrați la sol. Jos are living, bucătărie și baie, iar deasupra lor este dormitorul, cu o suprafață de 20 metri pătrați. Așa cum menționează owner-ul, totul este open space. Tiny-ul este conectată la electricitate, are canalizare, iar apa este încălzită prin boiler electric. Așa cum explică Gyorgy, căsuța este izolată, dar încă lucrează la partea de încălzire, și cel mai probabil o va face prin radiatoare electrice.

  Un design special, compus din elemente vechi reconstituite

  În ceea ce privește design-ul, el și soția lui s-au ocupat în totalitate de asta și nu au cerut sfaturi la nimeni. Nu are un colț preferat, ci spune că-i place la nebunie tot interiorul, deoarece fiecare spațiu are frumusețea și unicitatea lui. Atât construcția, cât și mobilarea acesteia, l-au dus la un cost final de aproximativ 30.000 euro.

  „Pot spune că am economisit foarte mult, pentru că am făcut tot ce am putut cu mâna noastră, de la construcție și până la amenajare. Multe elemente de decor le-am cumpărat din talcioc, mobilierul din bucătărie l-am făcut din scândurile vechi de 75 ani ale ușii șurei, iar mobilierul din baie și patul din dormitor sunt făcute din grinzi vechi de 100 ani de la vechi construcții”, povestește el.

  Rezultatul este un design tradițional, cu elemente moderne, extrem de confortabil pentru cei care ajung aici. La capitolul curte, cuplul se ocupă de întreținerea ei zilnic, deși recunoaște că este foarte mult de muncă să o întrețină și să arate frumos.

  Odată ce au deschis tiny-ul către public, au apărut și primii oaspeți, iar Leonard mărturisește că reacțiile până acum au fost la superlativ. Cuplul se ocupă de primirea clienților, deoarece, la început, își dorește să aibă totul sub control. „Ne place să interacționăm cu oaspeții și să primim feedback despre eventualele lipsuri sau incomodități”, adaugă el.

  Tiny-ul este poziționat în mijlocul naturii, iar Leonard spune că este ideal pentru toți cei care-și doresc să experimenteze ceva nou. „Prețurile variază în funcție de Booking/Airbnb, dar deocamdată sunt undeva între 350/400 lei pe noapte, în funcție de numărul de persoane cazate. Maximum patru persoane sunt acceptate”, precizează bărbatul.

  Gyorgy și soția lui sunt îndrăgostiți de traiul la țară, unde au libertate, aer curat și liniște. Ei vor să-și modifice casa în care locuiesc, dar apreciază și spațiile mici. „Casa este un loc unde să-ți petreci anii și să-ți întemeiezi o familie. Însă, după un timp, copiii pleacă, așa că locuița nu trebuie să fie mare, ca apoi să stea pe jumătate goală. Dar cel mai mult contează un spațiu cu iubire și armonie între oamenii care-l locuiesc, iar apoi și casa va căpăta suflet.”

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Și-a construit singur un tiny house modern, cu 30.000 de euro, într-un sat de ...