Bucătărie

Ce tip de tigăi se folosesc la plita cu inducție? Cele mai multe gospodine omit acest aspect

publicat pe 29 iul. 2024

    Pentru a folosi plita cu inducție ai nevoie de vase dedicate. Asta pentru că modul de generare a căldurii este unic, iar tigăile, de exemplu, trebuie să facă o anumită legătură cu plita. Uite ce tip de tigăi se folosesc pentru plita cu inducție și la ce aspect esențial trebuie să ții cont dacă vrei să le achiziționezi. Detalii și sfaturi, în articol. 

    Plitele cu inducție reprezintă o alternativă rapidă de a prepara mâncarea dorită. Au marele avantaj că nu risipesc căldura generată în toată bucătăria, ci o transferă direct către vasul de gătit. Principiul de funcționare este revoluționar, însă vine la pachet cu necesitatea schimbării vaselor clasice de gătit. Iată de ce. 

    Cum funcționează plita cu inducție

    plita cu inductie functionare
    Plita cu inducție funcționează pe bază de câmp magnetic

    Plita cu inducție funcționează pe bază de unde electromagnetice. Acestea încălzesc vasul, ca mai apoi să încălzează mâncarea din el. 

    Sub fiecare ochi de plită se află o bobină de cupru, care, odată pornită, emite un câmp magnetic oscilant. La rândul lui, câmpul magnetic induce un curent electric în vasele de gătit care sunt încălzite direct și exclusiv, fără ca restul suprafeței plitei să se încingă. 

    Pentru ca procesul de gătire să aibă loc pe plita cu inducție, tigăile și celelalte vase de gătit trebuie să aibă în componență un material feros. 

    Ce tigăi se folosesc la plita cu inducție

    tigai plita cu inductie
    Tigăile din fier, fontă sau inox sunt cele potrivite pentru plita cu inducție

    Tigăile folosite pentru plita cu inducție trebuie să aibă în componență un conținut de fier pentru a se putea asocia câmpului magnetic emis de bobină. 

    În general, tigăile pentru plita cu inducție sunt construite în totalitate din material feromagnetic. Altele pot să aibă doar stratul de bază din acest tip de material. Important este să verifici pe spatele tigăii dacă apare indicativul specific folosirii materialului pentru plita de inducție. 

    Pe lângă cele din fier, alte vase potrivite pentru a găti pe plita cu inducție sunt cele din fontă. Totodată, grație folosirii tot mai des a acestui tip de plită, producătorii au realizat și tigăi din materiale care nu sunt magnetice, dar care au inclus în stratul de bază un element care poate face asocierea cu câmpul magnetic. Este vorba de tigăi și vase din aluminiu, cupru sau oțel inoxidabil. 

    PRO TIP: nu e nevoie să schimbi cu totul toate oalele, cratițele sau tigăile din bucătăria ta. Unele din ele pot avea o bază feromagnetică fără ca tu să știi. Ca să verifici acest aspect, ia un magnet și pune-l pe partea inferioară a vaselor. Dacă magnetul este atras de vas, atunci poate să fie folosit pe plita cu inducție. 

    De ce să alegi o plită cu inducție

    Plita cu inducție poate transforma cu totul felul în care gătești. Pe lângă transferul instant de căldură, plita cu inducție este și un mod mai sănătos de a găti, precum și unul ferit de pericolul unor arsuri nedorite. 

    Există și alte avantaje pe care le poți lua în considerare: 

    • Nu vor exista pierderi de căldură: asta pentru că, vasele dedicate plitei pe inducție absord până la 90% din căldura transferată. Pe de altă parte, un aragaz clasic pe gaz poate disipa 60% din căldura generată înainte de a ajunge la vasul de gătit;
    • Ai control exact asupra temperaturii, iat mâncarea nu se va arde; 
    • În timpul gătirii, numai tigaia se va încinge, grație transferului direct de căldură. Restul plitei va rămâne rece, ceea ce reduce riscul apariției accidentelor casnice nedorite. 

    În ceea ce privește dezavantajele acestei plită, iată ce trebuie să știi: 

    • Principalul dezavantaj al unei plite pe inducție este prețul de achiziție. Acesta este destul de ridicat, în funcție de putere, de numărul de ochiuri sau de design;
    • Același dezavantaj se duce și către vasele de gătit dedicat care pot să fie ceva mai scumpe decât cele convenționale.