Baie

Poți să montezi tapet peste faianță? Reguli, idei și recomandări

  Tapetul montat peste faianță devine o alternativă rapidă, cu un efort minim și cu un cost redus în cazul redecorării unei camere. Există însă niște condiții pe care trebuie să le respecți pentru reușita proiectului. Îți explicăm în articol cum se poate monta tapetul peste faianță. 

  Tapetul peste faianță: se poate monta 

  tapet in bucatarie pus peste faianta
  Bucătăria poate avea un look mult mai modern dacă alegi să pui tapet peste faianță

  Aplicarea tapetului peste faianță este o variantă mult mai convenabilă, economică și mai rapidă pentru a redecora o încăpere. Noile tipuri de tapet rezistă la umezeală sau foc și se pot monta peste faianța din baie sau din bucătărie. Contează o serie de reguli pe care trebuie să le respecți înainte de montarea efectivă a tapetului peste faianță. 

  Reguli 

  Tapetul care se aplică pe faianță este unul special. Este vorba de un tapet care are o bază din fibră nețesută și care poate să fie aplicat peste plăci ceramice. Acest aspect este unul foarte important. Trebuie să știi acest detaliu pentru a nu te alege cu un produs nepotrivit, iar bugetul tău să fie afectat de achiziție. 

  Apoi, înainte de aplicarea efectivă a tapetului, trebuie să nivelezi rosturile dintre plăci. Faianța se montează, de regulă, cu distanțiere între plăci. Există astfel spații mici, de 2 – 3 milimetri, care trebuie să fie acoperite cu un chit special. 

  Scopul este de a nu exista șanțuri mici care să fie vizibile prin tapet, iar lucrarea să nu iasă corect. Rosturile se acoperă cu glet, după care se lasă la uscat până la o zi. Abia apoi poți să treci la aplicare tapetului. 

  Un alt aspect este legat și de caracterul acestui produs. Tapetul peste faianță este o variantă temporară de redecorare. Faianța acoperită cu tapet poate să fie oricând adusă la stadiul inițial, atât în baie, cât și în bucătărie. Noile variante de tapet sunt ușor de înlăturat și lasă loc liber pentru alte proiecte de amenajare. 

  Avantaje ale tapetului peste faianță: 

  • se curăță foarte ușor, iar întreținerea nu este așa costisitoare ca în cazul faianței; 
  • tapetul poate să fie revopsit; 
  • acest tip de material tolerează umiditatea în exces și nu se deformează; 
  • denivelările pereților pot să fie mascate cu tapet. 

  Dezavantaje ale tapetului peste faianță: 

  • prețul poate să fie ridicat pentru tapetul de calitate; 
  • unele tipuri de tapet nu rezistă la temperaturi ridicate și se pot deteriora; 
  • tapetul în relief absoarbe praful și murdăria, iar tapetul din material natural absoarbe mirosurile și fumul. 

  Idei de tapet care poate fi montat peste faianță 

  tapet pus pete faianta din baie
  În baie, tapetul pus peste faianță transformă aspectul camerei cu totul

  Fiecare proiect de amenajare este unic în felul lui. Redecorarea unei camere cu ajutorul tapetului peste faianță nu face excepție. Însă, ca să îți faci o idee de unde să pornești, iată ce trebuie să știi. 

  În bucătărie există umiditate multă, iar temperaturile pot să fie ridicate. Există și exces de fum, grăsime și mirosuri. Tapetul aplicat trebuie să facă față acestor factori, fără să se deformeze și fără să își piardă aspectul. 

  Tapetul din fibră de sticlă este potrivit pentru bucătărie, la fel cum este și cel din vinil. Aceste tipuri rezistă la umiditate și mucegai și nu se deteriorează din cauza acizilor. 

  Nuanțele de tapet care sunt potrivite bucătăriei sunt: galben, verde, bej, portocaliu, roșu, albastru sau verde. 

  În baie, temperatura oscilează, iar umiditatea este la valori mari tot timpul. Tapetul pentru baie trebuie să fie impermeabil, cauciucat și lavabil. Tipurile potrivite de tapet pentru baie sunt cel de vinil sau PVC și cel din fibră de sticlă. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Poți să montezi tapet peste faianță? Reguli, idei și recomandări